Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Amerika poslije 32 godine dozvolila homoseksualcima da budu davatelji krvi

Amerika poslije 32 godine dozvolila homoseksualcima da budu davatelji krvi

davanje-krviGAY I BISEKSUALCI SAMO POD UVJETOM DA GODINU DANA NISU IMALI ISTOSPOLNI SPOLNI ODNOS

Američka vlast je dozvolila – poslije zabrane koja je bila na snazi ​​pune 32 godine – homoseksualcima da budu davatelji krvi.

Rampu je podigla Federalna uprava za kontrolu kvalitete hrane i lijekove (FDA). Međutim, zamijenila je zabranu nizom ograničenja.

Glavni uvjet glasi: gejevi i bisesksualci mogu biti davatelji krvi pod uvjetom da spolne odnose s istospolnim partnerima nisu imali godinu dana.

Zadržavanje ograničenja, izvršni povjerenik FDA Stefan Ostrof objasnio je riječima: “FDA ima dužnost osigurati visoku razinu sigurnosti krvi za ljude kojima je potrebna”.

Udruženje National Gay Blood Drive podržalo je odluku FDA, ali inzistira da se rizici koji mogu dolaziti od gay-donora “ocjenjuju individualno”.

Dosad je gejevima bilo zabranjeno da daju krv zbog povećanog rizika te kategorije muškaraca da su zaraženi virusom side i nekim vrstama hepatitisa (V) koji se prenose preko krvi.

Mnoge zemlje i dalje drže punu zabranu muškarcima koji imaju ili su imali istospolne seksualne odnose da daju krv ili da budu donori tkiva ili organa. Ista ograničenja u tim zemljama vrijede i za žene koje su imale ili imaju seksualne odnose sa takvim muškarcima.

Gayevi već mogu biti davatelji krvi u Francuskoj, Australiji, Japanu i Velikoj Britaniji.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,