Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Afrička Unija vojno napala Burundi: NWO kombinacija NATO-a i EU

Afrička Unija vojno napala Burundi: NWO kombinacija NATO-a i EU

fricka-unija‘Budete li se suprotstavili, poduzet ćemo dodatne mjere’ zaključilo je Vijeće i poslalo 5000 vojnika u ovu ‘političku krizu’

AU iliti Afrička unija već godinama djeluje kao kontinentalni savez 54 države članice, bez Maroka, Burkine Faso i Centralnoafričke Republike. Zanimljiv i rijetko navođen dio njezina je vojna pozadina i podrška

Libija razbila demokratski ustroj

Među postulatima koji je krase jasno se ističe ‘obrana suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti država članica’. Pod tim se podrazumijevaju vojne intervencije koje takvu vojnu silu čine izuzetno moćnom, barem kada interese ne ‘ganjaju’ neke još moćnije klike.

Tipičan primjer te ‘suverenosti’ AU-a vidjeli smo tijekom svrgavanja Gaddafija i desanta na Libiju kada su ovu razvijenu afričku državu do nogu potukli i uništili NATO-ovi vojni poligoni.

Tada je i otvoreno spriječen diplomatski način rješavanja problema, neposredno prije leta predsjedničke komisije na susret s libijskim liderom. Proglašavanje zone zabrane leta nad Libijom polariziralo je i razbilo koherentnost unije iznutra, no nezadovoljstvo je kasnije kompenzirano obostranom koristi – AU je dobila pravo legitimiranja Nacionalnog tranzitnog vijeća u post-Gaddafijevoj Libiji unatoč početnim odbijenicama. ‘Bolje naša i uništena nego tuđa i napredna’ može se razmatrati kao pouku tog akta, iako je Gaddafi bio i predsjedatelj AU-a.


Carstvo uzvraća udarac

Građanski ratovi, pučevi i prevrati u Togou, Mauritaniji i Maliju bili su vježba pred ono što nas je čekalo kasnije. Četvrti stavak Ustava AU-a tako dopušta Protokol koji ‘daje pravo na intervenciju u državu članicu tijekom ratnih zbivanja, genocida ili zločina protiv čovječnosti’.

Problem je nastao kada su za te stvari bile zaslužne strane interesne klike – licemjerje i dvostruka mjerila vodile su gotovo sve naknadne odluke. S jedne strane zaštićeni su diktatori, a s druge uklanjani slobodarski elementi.

Prvi veliki slučaj bio je sudanski Darfur gdje se formiralo tijelo ‘mirotvoraca’ od čak 7000 članova. Kritike su dolazile sa svih strana – premali broj ljudi, potpuni nedostatak sredstava, nemogućnost obrane genocida…

I onda na red dolazi trenutna situacija. Vijeće za mir i sigurnost (CPS) Afričke unije u etiopskoj je prijestolnici Adis Abebi odlučilo ‘odobriti slanje misije za prevenciju i zaštitu u Burundi na razdoblje od šest mjeseci s mogućnošću produljenja’ i zatražilo od vlade Burundija da u roku 96 sati od donošenja ove odluke ‘potvrdi pristanak na suradnju’.

‘Budete li se suprotstavili, poduzet ćemo dodatne mjere’ zaključilo je Vijeće i poslalo 5000 vojnika u ovu ‘političku krizu’. Ova kombinacija NATO-a i EU upravo je ono što međunarodna klika predvođena Rockefellerom i Rothschildom godinama želi ozakoniti.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,