Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » 10 Tabu tema dana┼ínjeg dru┼ítva: Koje teme mediji i okolina cenzuriraju?

10 Tabu tema današnjeg društva: Koje teme mediji i okolina cenzuriraju?

tabuGotovo svatko ima neku vlastitu i dru┼ítvenu tabu temu – taj termin odnosi se na nepisanu zabranu djelovanja zbog mi┼íljenja da bi takvo djelovanje bilo u suprotnosti s dru┼ítvenim, religijskim ili prirodnim normama i dogmama

Dolazi od tongoanske rije─Źi ‘tapu’ koja ozna─Źava zabranu. Mi ─çemo u ovom tekstu nastojati rezimirati klju─Źne tabue – od onih univerzalnih do tipi─Źnih za hrvatsko dru┼ítvo, te popratiti je li u pitanju rezonska zabrana ili dru┼ítveni in┼żenjering.

1. Obiteljski delikti (incest, ubojstvo roditelja… ) – univerzalni tabui koje je Sigmund Freud kao jedine dvije op─çe zabrane koje su formirale dru┼ítvo u cjelini. Suvremeno dru┼ítvo nakon seksualne revolucije niti ove delikte ne smatra u svim svojim strukturama potpuno pogre┼ínim, a odre─Ĺene grupacije nastoje i relativizirati seks s ─Źlanovima obitelji kao ‘izbor’. Ubojstvo je samo po sebi zakonski zabranjeno i samim time nedopustivo.

2. Kanibalizam – bez obzira je li rije─Ź o ubojstvu, konzumaciji le┼íine prirodno preminule osobe ili pak odstranjenih udova, kanibalizam nipo┼íto nije prihvatljiva tema. S druge strane, tu je i genetska blokada konzumacije ljudskog mesa koju prezentira pojava priona zvanog kuru. U medijima su ─Źak i znanstvena istra┼żivanja (plemena bez prionske bolesti) dovedena do blokade, ─Źisto jer uklju─Źuju mogu─çnost da su ljudi u svojim ranijim razdobljima bili kanibali.

3. Grupni rituali (grupno ubojstvo, grupno silovanje, ┼żrtvovanje ┼żivotinja i ljudi, okultizam…) – unato─Ź uvrije┼żenoj ─Źinjenici kako psihologija mase na neki na─Źin ┼ítiti pojedinca, postoje glasno i jasno osu─Ĺivani aktovi. Zakon brani nasilje, no ni┼íta druga─Źija nije niti situacija sa ┼żrtvovanjem ┼żivotinja ili okultnim praksama. A one su definitivno tabui koji su medijski diskvalificirani kao ‘teorije zavjere’, ─Źak i bez ozbiljnijeg propitkivanja.

4. Seksualni delikti – bilo kakve rasprave o incestu, silovanju, nekrofiliji, zoofiliji ili pedofiliji u potpunosti su cenzurirane pri─Źe. Hrvatska praksa prili─Źno izbjegava razgovore i dru┼ítvene debate ─Źak i o kamasutri, preljubu, homoseksualnosti, preljubu i poligamiji. Tradicija je o┼ítar kriti─Źar tih praksi.

5. ┼Żivotni delikti – je li abortus zlo─Źin ili nije i kada ga treba dopustiti, trebamo li osobe gasiti s aparata ako im nema pomo─çi, je li lov iz rekreacije dopustiv, kako se nositi s nasiljem u obitelji i je li umjetna oplodnja protiv prirodnog ┼żivotnog poretka samo su neke od debata. Pisanje o njima zadire u filozofiju, tradiciju i osobne stavove i samim time se naveliko izbjegava zbog opasnosti od javne kritike.


6. Ratni zlo─Źini – situacija koja je u regiji prili─Źno zastupljena samo je dio ‘ledene sante’ koji se ─Źak i nastoji razrije┼íiti na neki konsenzusni na─Źin. No, nitko ne razmi┼ílja za┼íto se ne procesuiraju savezni─Źki desanti i masakri u Libiji, Siriji, Afganistanu, Iraku… Milijuni mrtvih, opusto┼íene zemlje, a bez sudskih procesa od me─Ĺunarodne va┼żnosti.

7. Kritika za┼íti─çenih skupina – bilo kakva kritika o na─Źinu rada i financiranju skupina za ‘za┼ítitu ljudskih prava’ (od Dokumente, Rekoma, Iskoraka, Vigilarea), religijskih skupina (crkve), udruga i agencija (tisu─çe braniteljskih udruga, sportski klubovi, kulturne institucije), narodnih pokreta (┼żidovi i cionisti, katolici i Opus Dei/Jezuiti, muslimani i vehabije) i stranaka nailazi na otpor osoba koje od sustava ili imaju koristi ili su ideolo┼íki s njima povezani. Bez obzira na konkretne dokaze o kriminalnim aktivnostima.

8. Konzumacija psihodelika – jedina domena koju brane prakti─Źki sve organizirane religije su psihoaktivne supstance i biljke. Unato─Ź ─Źinjenici da ovo polje jedino doista pru┼ża momentalna duhovna iskustva od ┼íireg zna─Źaja, tema je o┼ítro zabranjena u javnosti, a osobe koje se usude o svemu progovoriti odmah su etiketirane kao ‘ovisnici’ ili ‘drogera┼íi’, i to od strane osoba koje na redovnoj bazi konzumiraju adiktivne supstance poput nikotina ili alkohola.

9. Pravo na vlastiti izbor (samoubojstvo, (ne)lije─Źenje, ideologija, religija…) – dru┼ítvo naj─Źe┼í─çe brani komentiranje nekih tema upravo zbog ‘opasnosti’ vlastitog izbora i individualnosti. Tako se oboljelima brani uporaba alternativne medicine ili znanstveno dokazano u─Źinkovito ljekovitog kanabisa zbog zakona, pravo na samoubojstvo, razli─Źitost u ideologiji i religiji koje se naj─Źe┼í─çe uru┼íavaju nastojanjem utjecaja na suprotne strane i sli─Źno.

10. Tjelesni delikti (masturbacija, fekalije, mirisi, umjetni udovi, o┼żiljci…) – iako na prvu izgleda posve logi─Źno ne pri─Źati o vlastitim masturbacijskim navikama, to bi zapravo trebalo biti posve normalno, kao i komentari odlazaka na toalet i sl. Isto tako problem ne bi trebao postojati kada se druge treba upozoriti na nehigijenske i antidru┼ítvene navike poput intenzivnog mirisa znoja, prdenja i podrigivanja u javnosti koje se unato─Ź potrebi pani─Źno izbjegava i sl. A da ne pri─Źamo o progresivnim zdravstvenim tehnikama poput ispijanja vlastitog urina…
 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,