Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Valutni rat izmeÄ‘u Kine i SAD ne prestaje i vodi se na Å¡irokom frontu

Valutni rat između Kine i SAD ne prestaje i vodi se na širokom frontu

dolar-juanKontraudar: Peking svoje rezerve u ameriÄkim obveznicama manjio sa 4 na 3,5 biliona dolara

Valutni ratovi, koje vode desetine zemalja, izuzetno pogoduju Americi jer tijekom tih ratova dolazi do slabljenja njihovih nacionalnih valuta u odnosu na dolar.

ZvaniÄno, Uncle Sam ne podržava valutne ratove, nazivajući ih “nelojalnom konkurencijom”, pa Äak i nadgleda one zemlje koje se, po njegovom miÅ¡ljenju, previÅ¡e njima koriste, ali – sve je to licemjerje.

MeÄ‘utim, već neko vrijeme SAD su prestale biti samo promatraÄ tuÄ‘ih deviznih ratova. Postoje nagovjeÅ¡taji da i sama Amerika postupno postaje sudionik u valutnom ratu, a da je njen neprijatelj u tom ratu samo jedna zemlja – Kina.

To je veliki valutni rat koji se fundamentalno razlikuje od desetaka sadašnjih malih ratova, koji se svode na banalni monetarni damping.

Tijekom desetljeća dinamiÄog razvoja, Kina je postala najveća ekonomija na svijetu. U pogledu bruto domaćeg proizvoda (BDP), izraÄunatog na temelju pariteta kupovne moći yuana i ameriÄkog dolara – Kina je već prestigla Ameriku i postala ekonomska sila â„–1.

JoÅ¡ 2000-ih godina, pojedini državni i partijski lideri KNR, kao i inozemni eksperati, poÄeli su oprezno izjavljivati da juan ima “veliki potencijal” rasta i da vremenom može postati “rezervna valuta”, “zlatna valuta” pa Äak i “svjetska pretvorbe “sposobna zamijeniti ameriÄki dolar.

Kinesko rukovodstvo u posljednjih nekoliko godina ciljano je radilo na povećanju autoriteta yuana: intenziviralo je koriÅ¡tenje yuana kao sredstva meÄ‘unarodnog plaćanja i obraÄuna u vanjskotrgovinskim i kapitalnim transakcijama; uporno je tražilo od MMF-a dobivanje za juan statusa “rezervne valute” kroz ukljuÄivanje kineske novÄane jedinice u koÅ¡aricu valuta SDR (SDR – specijalna prava vuÄenja – nadnacionalna valuta koju koristi MMF).

Sve donedavno Washington nije ozbiljno razmatrao juan kao konkurent dolaru. TeÅ¡ko je reći kada je poÄeo veliki valutni rat izmeÄ‘u SAD i Kine. Ako na poÄetku ovog desetljeća bilo pojedinaÄnih obraÄuna, onda se 2015. godine rat već vodio neprekidno i na Å¡irokom frontu. Nema sumnje da će se i slijedeće godine nastaviti.

Kakve je udarce u ovom ratu zadavao Washington?

Prvo, dužnosnici Bijele kuće i Trezora SAD su viÅ¡e puta prethodne godine izjavili da juan joÅ¡ uvijek nije zreo za ukljuÄivanje u popis službenih rezervnih valuta MMF.

Drugo, neki struÄnjaci su primijetili ameriÄke otiske u, za Kinu neugodnom dogaÄ‘aju kakav je kolaps kineske burze u ljeto 2015. godine. Konkretno, na organizaciji ovog kolapsa radile su tri meÄ‘unarodne agencije koje Äine “globalni rejting-kartel” i nalaze se u sferi utjecaja vlasnika novca (glavnih dioniÄara ameriÄkog Sustava federalnih rezervi). Normalno, ovaj kolaps nije doprinio povećanju kredibiliteta yuana.

Treće, udarcima se mogu smatrati usmene izjave, koje su doÅ¡le od predstavnika iz Sustava federalnih rezervi. Njegov Å¡ef Janet Jelen je tijekom 2015. godine u viÅ¡e navrata nagovijestila da Sustav mora “zaokružiti” politiku jeftinog novca i podići kamatne stope. Za sada nije doÅ¡lo do osjetnijeg realnog podizanja, ali na investitore su utjecale Äak i “verbalne intervencije”.

Iako Jelen uvijek stavlja akecent na stanje ameriÄke ekonomije, struÄnjaci vjeruju da u svojim izjavama i odlukama ona uzima u obzir i njihov utjecaj na svjetske financije. U ovom sluÄaju, izjave iz ameriÄke srediÅ¡nje banke pogaÄ‘aju kinesku valutu jer provociraju odljev kapitala iz Kine.

Neizravno, na juan udaraju i mnoge druge inicijative Washingtona koje imaju Å¡irok spektar antikineskih efekata. Posebno treba napomenuti, od SAD inicirano, TranspacifiÄko partnerstvo o kojem je sporazum potpisan od strane 12 država u jesen 2015. godine u Atlanti. Taj sporazum ima za cilj ograniÄiti ili Äak potpuno blokirati Kini pristup tržiÅ¡tima Japana i niza drugih zemalja PacifiÄkog bazena.

Kina je sa svoje strane u velikom valutnom ratu poduzela sljedeće akcije:

prvo, smanjenje dolarskih rezervi Kine, prije svega ameriÄkih državnih vrijednosnica. Sredinom 2014. godine, Kina je dostigla rekordnu razinu svojih meÄ‘unarodnih priÄuva – 4 bilijuna dolara. U jesen 2015. godine, one su smanjene na 3,5 bilijuna dolara. Prema procjenama struÄnjaka, oko 2/3 tog pada rezervi u naznaÄenom razdoblju bilo je u dolarskoj aktivi. Ova mjera je, s jedne strane, omogućila Pekingu da sprijeÄi pad teÄaja juana, a sa druge – stvorila veliku nelagodu ameriÄkom FED-u koji sada mora pronaći nove kupce za svoje dužniÄke vrijednosne papire;

drugo, formiranje, uz odluÄujuću ulogu Pekinga, Azijske banke infrastrukturnih investicija – Abii. Kina je – najveći dioniÄar te banke (29.78% kapitala). Slijedeće na listi najvećih dioniÄara su Indija (8,37 posto) i Rusija (6,54%). MeÄ‘u dioniÄarima banke mnogo je europskih zemalja, ukljuÄujući Britaniju, Å vicarsku, NjemaÄku i Francusku, pri Äemu su Europljani donijeli odluku o sudjelovanju u Abii bez konzultacija sa SAD.

Ovakva neovisnost ameriÄkih saveznika u ozbiljnim financijskim pitanjima manifestirala se po prvi put u poslijeratnoj povijesti (ako ne raÄunamo akcije Francuske za vrijeme de Gaullea).

Washington se zajedno sa Tokiom, naÅ¡ao izvan nove banke. Svi vrlo dobro shvaćaju – ako u bliskoj budućnosti kriza u MeÄ‘unarodnom monetarnom fondu, povezana s ameriÄkim blokiranjem njegove reforme, ne bude prevladan – da Abii može postati realna alternativa MMF-u. I Kina će u novoj meÄ‘unarodnoj financijskoj instituciji zauzeti otprilike istu kljuÄnu poziciju, koju su Sjedinjene Države imale u MMF-u nakon osnivanja Fonda prije 70 godina;

treće, priliÄno rafinirani potezi Pekinga su mu omogućili da pobijedi Sjedinjene Države u MeÄ‘unarodnom monetarnom fondu po pitanju davanja juanu statusa rezervne valute. Jer, 30. studenog 2015. godine Upravni odbor MMF-a glasovao je za ukljuÄivanje juana u “koÅ¡aricu rezervnih valuta”. Ne samo da je juan ukljuÄen u koÅ¡aricu, već je odmah izbio na treće mjesto (po specifiÄnoj težini), prestižući jen i britansku funtu.

Veliki valutni rat između SAD i Kine za sada se vodi s promjenjivim uspjehom. Njegov ishod je teško predvidjeti. Na pamet mi padaju dva scenarija lansiranja nacionalnih valuta u međunarodnu orbitu koja su se odigrala u XX. stoljeću.

Prvi scenarij se doslovno može nazvati ameriÄkim. Na samom poÄetku HH stoljeća, Sjedinjene Države su doÅ¡le do naprednih ekonomskih pozicija u sektorima industrijske i poljoprivredne proizvodnje. Ali, ameriÄki dolar tada nije imao na svjetskim tržiÅ¡tima potrebnu težinu i autoritet.

To veoma podsjeća na situaciju s Kinom i juanom na poÄetku XXI stoljeća.

Velika Britanija se poÄetkom dvadesetog stoljeća spustila na treće mjesto po industrijskoj proizvodnji, propustivÅ¡i ispred sebe NjemaÄku i SAD, ali je britanska funta nastavila drži sigurnu poziciju u svjetskoj trgovini i meÄ‘unarodnom platnom prometu. A to podsjeća na SAD i ameriÄki dolar u danaÅ¡nje vrijeme.

PoÄetkom XX stoljeća, Uncle Sam je morao pripremiti i zapoÄeti Prvi svjetski rat, koji je rezultirao joÅ¡ većim jaÄanjem ekonomskog položaja Sjedinjenih AmeriÄkih Država i joÅ¡ većim ekonomskim slabljenjem Engleske. Tek tada se funta zaljuljala, iako nije pala.

AmeriÄki dolar i britanska funta su 20-ih i 30-ih godina dvadesetog stoljeća imali paritetnu poziciju u meÄ‘unarodnim financijama. Ujaku Samu je zato bio neophodan Drugi svjetski rat da bi dolar mogao postati istinski monopolska svjetska valuta. Eto kakvu su cijenu morali platiti vlasnici novca da bi dolar lansirali u svjetsku orbitu.

Drugi scenarij možemo nazvati japanskim.

Japan je 60-ih i osobito 70-ih godina doživio bum koji je poznat kao “Japansko ekonomsko Äudo”. Tijekom 1970-ih godina neki struÄnjaci su gledali Japan kao konkurenta Americi.

Japanski jen je ojaÄao. Nakon Å¡to je MMF kreirao koÅ¡aricu valuta SDR, jen je bio ukljuÄen u nju. PoÄelo se Äak govoriti da je “jen je dobar kao i dolar”.

Nakon kraha zlatnodolarskog standarda, teÄajevi valuta su postali plivajući. Monetarne vlasti Japana, iskoristivÅ¡i liberalni režim formiranja teÄaja poÄele su “planski” snižavati teÄaj jena. Ovo je bilo neophodno kako bi se stimulirao japanski izvoz i održalo “ekonomsko Äudo”. MeÄ‘utim, “Äudo” se naglo i neoÄekivano okonÄalo 1985. godine, kada je u njujorÅ¡kom hotelu “Plaza” održan meÄ‘unarodni sastanak o monetarnim pitanjima na kojem su Amerikanci natjerali Tokio povećati teÄaj jena.

Nakon toga, japanska ekonomija je poÄela padati. Razgovari o “japanskom gospodarskom Äudu” i “jenu kao zvijezdi u usponu” su zavrÅ¡eni.

Daljnji razvoj borbenih djelovanja na frotnu velikog valutnog rata izmeÄ‘u Pekinga i Washingtona treba procjenjivati ​​i predviÄ‘ati na temelju ova dva scenarija. Ne mislim da će Peking uspjeti transformira juan u meÄ‘unarodnu valutu po ameriÄkom scenariju. MeÄ‘utim, i iz japanskog scenarija kineski drugovi su nauÄili, nadajmo se, neophodne lekcije. Najvjerojatnije, daljnje napredovanje yuana u meÄ‘unarodnoj areni će biti izvoÄ‘eno po nekom trećem scenariju, nama joÅ¡ uvijek nepoznatom.
 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , ,