Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OPASNE PROPAGANDNE TEHNIKE: Kako mediji manipuliraju Äitateljima?

OPASNE PROPAGANDNE TEHNIKE: Kako mediji manipuliraju Äitateljima?

televizija-drogaPropaganda je do danas itekako upotrebljavana, ponajviÅ¡e od strane SAD-a i Velike Britanije. Korejski, vijetnamski, hladni rat, kao i danaÅ¡nji napadi nakon 11/9 ukljuÄuju razvijene propagandne alate

U svojim poÄetcima, ova grana ‘informiranja’ i nije bila toliko negativna i manipulativna, već iskljuÄivo informativnog karaktera s neutralnim prizvukom. Danas je pak naÄin promocije ulazaka u rat (radi regrutacije, podrÅ¡ke javnosti i financijskih lobija), lažnog oglaÅ¡avanja ili lažne promocije nekog kontroverznog državnog poteza. Ako pogledamo taj povijesni presjek, propaganda je drevna disciplina.

Ratna i izborna propaganda kao temelj

Prvi pouzdani dokazi o koriÅ¡tenju propagande zabilježeni su 515. godine p.n.e. kada se u Behistunskim zapisima, nastalim na podruÄju danaÅ¡njeg Irana, klinastim pismom opisuju dogaÄ‘anja koja su Darija I. dovela na perzijski tron.

Kako objaÅ¡njava golemi natpis uklesan u stijenu, Darije I. je, kako tvrdi na velikom zidu, uz blagoslov boga Ahura Mazde ubio Gaumata koji je uzurpirao prijestolje te se instalirao za novog Perzijskog kralja. PovjesniÄari se i danas spore oko toga treba li mu vjerovati ili ne, meÄ‘utim Äinjenica je da je u propagandnom smislu Darije uspio.

Arthashastra je prvi pravi povijesni zapis o vjeÅ¡tini ratne propagande i kako je primijeniti u praksi. Autor je Chanakya, a u praksi knjigu primjenjuje njegov uÄenik Chandragupta Maurya koji je pomoću tih tehnika stvorio carstvo Maurije.

Moramo navesti i obitelj Rothschild koja je joÅ¡ tijekom Napoleonovog poraza na Waterloou u oba smjera plasirala priÄu o porazu, te su iskoristili uzburkanu bankarsku scenu u tim trenucima radi uzimanja udjela, kao i kasnije potpune kontrole nad valutama europskih zemalja.

Dvije knjige krajem devetnaestog stoljeća daju kljuÄan otponac za sve kasnije studije manipulacije javnog mijenja tehnikama propagande – Tardeova ‘Laws of Imitation’ (1890.) i Le Bonova ‘The Crowd: A Study of the Popular Mind’ (1897., kod nas je prevedena i knjiga ‘Psihologija naroda, gomila, revolucija’ u izdanju Golden Marketinga, op.a.). U SAD-u pak jaÄa propaganda usmjerena za i protiv ropstva, neovisnosti od britanske krune itd., no na znatno nižoj razini. To se drastiÄno mijenja ulaskom u dvadeseto stoljeće i stvaranjem prvog supertima za propagandnu maÅ¡ineriju.

‘Spin doktori’ i ‘Oružje za masovno uništenje’

Propaganda je do danas itekako upotrebljavana, ponajviÅ¡e od strane SAD-a i Velike Britanije. Korejski, vijetnamski, hladni rat, kao i danaÅ¡nji napadi nakon 11/9 ukljuÄuju razvijene propagandne alate. Nakon Å¡to je SAD objavio rat Iraku 1. svibnja 2003. bilo je potrebno uvesti i Veliku Britaniju u rat.

Tako su kroz medije curili glasoviti ‘obavjeÅ¡tajni dosjei’, i to od 24. rujna 2002. do 3. veljaÄe 2003.

Tony Blair ih je opravdao s ‘Äinjenicom’ da iza njih stoji JIC (‘Joint Intelligence Committee’), sama vrhuÅ¡ka britanske obavjeÅ¡tajne moći. SaÄinjavaju ga voditelji triju britanskih obavjeÅ¡tajnih i sigurnosnih agencija, Å¡ef vojnih obavjeÅ¡tajaca i predstavnici ministarstava.

Od oka bismo rekli da je kompetencija nepobitna, no kada Äujemo tri glavne toÄke izvjeÅ¡taja odmah nam je jasno da se radi o velikoj prevari javnosti:

1. Irak ima oružje za masovno uništenje

2. Spremni su ga uporabiti protiv Zapada

3. Priprema napada traje samo 45. minuta

Britanija je naravno uÅ¡la u rat, mediji su otkrili lažne podatke i plagijate, a ekipa u odboru proglaÅ¡ena je nevinom jer ne postoje dokazi da su namjerno obmanjivali parlament. Alastair Campbell (spin doktor kojeg smo ranije spominjali, op.a.) daje ostavku 29. kolovoza 2003. i nitko ne odgovara zbog propagandnog spina, a Äak nije niti provedena istraga tko zapravo ima korist od ovog lažiranja.

Ovakve priÄe nisu nimalo Äudnovate, naroÄito kada govorimo iz perspektive podneblja u kojem živimo. Veliki broj novinara bio je ukljuÄen u propagandni alat, a neÅ¡to sliÄno vidimo i danas uz duboke podjele medija, te jasne i manje jasne instrukcije s pozicija moći.

Regionalni mediji su u vlasniÅ¡tvu lokalnih magnata ili stranih kompanija, a distributeri se nalaze pod Ävrstim monopolom koji praktiÄki dozira dostupnost informacija na Å¡iroke mase Äitatelja. Nacionalne televizije su takoÄ‘er pod konstantnim udarom kritiÄara kako je rijeÄ o propagandnom elementu vladajućih struktura, sliÄno kao Å¡to diljem svijeta medije kontrolira Å¡aÄica ljudi – ponajviÅ¡e Rupert Murdoch.

Tehnike propagandnog inženjeringa

Kada pogledamo najpoznatije suvremene propagandne maÅ¡inerije država poput Sjeverne Koreje ili Kine, ponekad bude teÅ¡ko prosuditi po Äemu su toliko nazadniji od Zapada. Ukoliko bismo iÅ¡li i dublje te propagandu povezali s indoktrinacijom, onda bismo mogli zakljuÄiti kako je najperfidniji oblik propagande obrazovni sustav. Uz tu stavku nužno je dodati televizijski program i djeÄje slikovnice, kao i već spomenuti djeÄji marketing.

Kako ćemo sve znatno detaljnije dotaknuti u djelu sa subliminalnim porukama, cilj ovog navoda svakako je definiranje samog opsega propagande. OdliÄnu definiciju skovali su Garth Jowett i Victoria O’Donnell koji smatraju kako je rijeÄ o ‘namjernom i sustavnom nastojanju ka oblikovanju percepcija, manipuliranju spoznaje i usmjeravanju ponaÅ¡anja poradi ostvarivanja odgovora koji pospjeÅ¡uje željenu namjeru propagandista’.

Smatra se kako je za dobru propagandu nužan emotivni odabir, ne intelektualni – pa na taj naÄin ostvaruje bliske poveznice s marketingom i odnosima s javnošću, koji zapravo i jesu jedan vid propagande usmjeren ka proizvodima i percepciji o proizvoÄ‘aÄu. Zato mnogi fenomen propagande danas nazivaju ‘politiÄkim marketingom’ ili ‘ratnim odnosima s javnošću’.

Etika vezana uz sve vrlo je na skliskom terenu – jedni smatraju da je propaganda druÅ¡tveno koristan rad jer usmjerava neutralne nacije ka državno važnim interesima, dok drugi govore o Å¡irokoj manipulaciji od strane interesnih skupina koje države koriste iskljuÄivo kao ‘lutke na koncu’.

Ako pogledamo manipulacijske tehnike propagande, nekako sam opredjeljeniji za ovu drugu opciju. Osim repeticije i Ad Hominema, po toÄkama i možemo kategorizirati i:

* Polaganje na autoritet – citiranje renomiranih osoba radi promocije neke ideje

* Polaganje na strah – podsjećanje na strašne prijašnje režime i potraga za podrškom

* Polaganje na predrasude – stvaranje emotivne podloge i morala u prijedlogu kojeg gurate

* ‘Join The Club’ – tehnika uvoÄ‘enja simpatizera u opciju u kojoj su svi ostali i to tijekom pobjedniÄkog kolosijeka

* Ekskluzivno društvo – prodaja ideologije da kupnjom nekog proizvoda postajete isti kao velike zvijezde

* Repeticija laži – konstantno ponavljana obmana s vremenom postaje ‘mainstream’ istina

* Crno-bijelo manipulacija – polariziranje neke teme u kojoj si ili ‘ZA’ ili ‘PROTIV’, bez mogućnosti trećeg mišljenja

* Kondicioniranje – stvaranje umjetne regulacije neÄijeg ponaÅ¡anja ovisno o situaciji

* Kognitivna disonanca – manipulacija ljudskom potrebom za konzistentnošću na naÄin da odreÄ‘ene obožavane figure prigrle kontroverzne režime

* ‘Narodski Äovjek’ – politiÄka figura igra taktiku ‘jednoga od nas’ radi manipulacije povjerenja ljudi

* Kult liÄnosti – idealizirani pojedinac u masama

* Barjaktarenje – opravdavanje neke akcije kao patriotskog Äina

* Tehnika ‘nogom u vrata’ – ‘poklanjanje’ nekog predmeta ili ideje kojeg netom kasnije manipulator nastoji prodati

* Tehnika ‘vrata u lice’ – perfidno stvaranje interesa kod kupca, primjer: povećavanje cijene proizvoda prije sniženja

* Demoniziranje – dehumanizacija neprijatelja

* Selektivna istina – izbacivanje većeg dijela istine uz određeni postotak prešućivanja

* Neizjavljena pretpostavka – neizricanje željenog uz namjeru suptilne promocije istog kroz neeksplicitni govor

* Vrline – lažna slika osobnosti o nekom kandidatu

* Emotivno ‘bombardiranje’ – sva pozornost grupacije usmjerena ka novom Älanu, Äesta u kultovima i mrežnom marketingu

* Euforija – organiziranje događaja radi podizanja morala

* Diktatura – eksplicitno usmjeravanje auditorija u željenom smjeru, primjer: ‘EU nema alternativu!’
 
(dnevno.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,