Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Chomsky: Islamska dr┼żava ne mo┼że biti pora┼żena vojnom silom

Chomsky: Islamska dr┼żava ne mo┼że biti pora┼żena vojnom silom

chomski-isisDaesu, tako─Ĺer poznat kao Islamska dr┼żava, ne mo┼że biti pora┼żena vojnom silom

Pove─çanjem zra─Źnih napada na teroristi─Źke organizacije, Zapad pove─çava vjerojatnost velikih teroristi─Źkih napada nalik onima u Parizu 13. studenog, ka┼że proslavljeni ameri─Źki znanstvenik Noam Chomsky.

Ako Zapad ┼żeli smanjiti mogu─çnost daljnjih teroristi─Źkih napada, treba se baviti uzrocima teroristi─Źkih napada u Parizu.

Uzroci su invazija na Irak i Afganistan, kao i vehabizacijom sunitskog islama, što je rezultiralo usponom globalnog radikalnog islamizma, objasnio je profesor Chomsky.

Dakle, prije nego ┼íto sko─Źi u bombardiranje Daesu-a na Bliskom istoku, Zapad se treba prvo zapitati zbog ─Źega je do svega do┼ílo.

“Ako ┼żelite da se to zavr┼íi, prvo pitanje koje se postavlja je: za┼íto je do toga do┼ílo? Koji su bili neposredni uzroci i ┼íto su bili dublji korijeni. I onda im se poku┼íate obratiti?”, rekao je profesor Chomsky u intervjuu za nezavisnu i neprofitnu online globalnu medijsku mre┼żu “Aktivzm Minhen”.

U suprotnom, jednostavna strategija bombardiranjea ne─çe u─Źiniti ni┼íta osim ┼íto ─çe pove─çati rizik od dodatnih teroristi─Źkih napada.

Osim toga, Chomsky je dodao da je vjerojatno nemogu─çe pobijediti Daesu vojnom silom, ali ─Źak i da se to dogodi i Zapad uspije uni┼ítiti teroriste, ne┼íto lo┼íije bi se pojavilo umjesto toga ako osnovni uzroci ne bi bili pravilno uklonjeni.

Niz bomba┼íkih napada i pucnjave potresli su Pariz 13. studenog. Nekoliko ekstremista pokrenulo je koordinirane napade diljem grada, ubiv┼íi oko 130 ljudi je ozlije─Ĺeno vi┼íe od 360 na vi┼íe lokacija, uklju─Źuju─çi restorane, koncertnu dvoranu i stadion.

Daesu, teroristi─Źka organizacija zabranjena u mnogim zemljama, preuzela je odgovornost za napade.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,