Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Chomsky: Islamska država ne može biti poražena vojnom silom

Chomsky: Islamska država ne može biti poražena vojnom silom

chomski-isisDaesu, također poznat kao Islamska država, ne može biti poražena vojnom silom

Povećanjem zračnih napada na terorističke organizacije, Zapad povećava vjerojatnost velikih terorističkih napada nalik onima u Parizu 13. studenog, kaže proslavljeni američki znanstvenik Noam Chomsky.

Ako Zapad želi smanjiti mogućnost daljnjih terorističkih napada, treba se baviti uzrocima terorističkih napada u Parizu.

Uzroci su invazija na Irak i Afganistan, kao i vehabizacijom sunitskog islama, što je rezultiralo usponom globalnog radikalnog islamizma, objasnio je profesor Chomsky.

Dakle, prije nego što skoči u bombardiranje Daesu-a na Bliskom istoku, Zapad se treba prvo zapitati zbog čega je do svega došlo.

“Ako želite da se to završi, prvo pitanje koje se postavlja je: zašto je do toga došlo? Koji su bili neposredni uzroci i što su bili dublji korijeni. I onda im se pokušate obratiti?”, rekao je profesor Chomsky u intervjuu za nezavisnu i neprofitnu online globalnu medijsku mrežu “Aktivzm Minhen”.

U suprotnom, jednostavna strategija bombardiranjea neće učiniti ništa osim što će povećati rizik od dodatnih terorističkih napada.

Osim toga, Chomsky je dodao da je vjerojatno nemoguće pobijediti Daesu vojnom silom, ali čak i da se to dogodi i Zapad uspije uništiti teroriste, nešto lošije bi se pojavilo umjesto toga ako osnovni uzroci ne bi bili pravilno uklonjeni.

Niz bombaških napada i pucnjave potresli su Pariz 13. studenog. Nekoliko ekstremista pokrenulo je koordinirane napade diljem grada, ubivši oko 130 ljudi je ozlijeđeno više od 360 na više lokacija, uključujući restorane, koncertnu dvoranu i stadion.

Daesu, teroristička organizacija zabranjena u mnogim zemljama, preuzela je odgovornost za napade.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,