Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ZNANSTVENICI OTKRILI OŠTEĆENJE MOZGA: Ovo je razlog zbog kojeg mladež Europe postaje zaluđena ISIS-om

ZNANSTVENICI OTKRILI OŠTEĆENJE MOZGA: Ovo je razlog zbog kojeg mladež Europe postaje zaluđena ISIS-om

isis_obuka_mozakSve češći teroristički napadi kod mnogih su potaknuli da se zapitaju što je to što mladež rođenu u europskim metropolama navodi da se radikaliziraju i pridružuju takozvanoj Islamskoj državi

Znanstvenici tvrde kako se odgovor na to pitanje može pronaći u prefrontalnom režnju mozga.

Znanstvenici tvrde kako za mlade koji žive na području djelovanja ISIS-a postoje brojni faktori zbog kojih se pridružuju terorističkim akcijama jer tamo vlada ekstremno siromaštvo, nedostaje obrazovanja, strani vojnici ulaze u njihove domove, umiru civili odnosno njihova rodbina.

Postavlja se pitanje što je s primjerice Amerikancima, Francuzima ili Englezima koji imaju visoku kvalitetu života i žive u demokratskoj političkoj klimi. Zbog čega se oni odlaze boriti u inozemstvo te pristaju na terorističke akcije u vlastitoj domovini. Znanstvenici su se zapitali kako se to normalni mladi ljudi iz modernih zemalja pretvaraju u esktremiste, uz pomoć uvjeravanja.

Neuroznanost se trudi odgovoriti na ta pitanja, poglavito na ono zbog čega i ako se mladi mozak može natjerati da bude poslušan.

Naser Wedday, znanstvenik s Bliskog istoka odrastao u Siriji i Libiji, za New York Times je rekao kako svi imamo prirodni “firewall” u mozgu koji nas čuva od loših ideja, a ISIS traži upravo to – slabosti našeg “zida” u mozgu ne bi li “prošvercali” ideju terorizma kao nešto pozitivno.

Mladež podložna propagandi jer im je mozak još u razvoju

Neuroznanstvenici objašnjavaju kako su adolescenti podložniji takvim utjecajima jer je njihov mozak još u razvoju. Tvrde da je glavni krivac “deficitarni prefrontalni režanj” jer u tom slučaju nema supresije loših ideja i skepse prema novim informacijama.

Studija iz 2012. je pokazala kako su pacijenti s oštećenjima prefrontalnog režnja skloniji vjerskom fundamentalizmu i autoritarnosti. Kao takvi predstavljaju idealan plijen za džihadiste, kao i mladi u ranim dvadesetima kojima se prefrontalni režanj i dalje razvija, a baš u njemu nalaze se događa se kontrola impulsa, regulacija emocija i stvaranje razumnih odluka.

Neuronske veze u mozgu još se nisu razvile do kraja kako bi se uspjelo regulirati prihvatljivo ponašanje. Islamska država koristi prirodnu sklonost mladih da prihvaćaju nova uvjerenja “jer je to za njih dobro”, a zapravo nisu u stanju valorizirati ono što im se nudi.
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,