Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PRVO BIOLO┼áKO ORU┼ŻJE SMISLIO JE ZADARSKI LIJE─îNIK U 17. STOLJE─ćU Michiel Angelo Salamon predlagao je da se turske vojnike zarazi bakterijom kuge

PRVO BIOLO┼áKO ORU┼ŻJE SMISLIO JE ZADARSKI LIJE─îNIK U 17. STOLJE─ćU Michiel Angelo Salamon predlagao je da se turske vojnike zarazi bakterijom kuge

turci-zarazaDetalje o planu povjesni─Źari su otkrili u brojnim pismima mleta─Źkog generala Lunard Foscola. Salamonova ideja je bila da se kugom zaraze predmeti koje Turci masovno kupuju, poput ┼íe┼íira

Jedna od ranih ideja u kori┼ítenju kuge kao biolo┼íkog oru┼żja potje─Źe iz Hrvatske, a njezin je tvorac bio lije─Źnik Michiel Angelo Salamon, koji je ┼żivio u Zadru u 17. stolje─çu, pokazala je studija gr─Źkih znanstvenika nedavno objavljena u ─Źasopisu Historical Review.

Opsada Herakliona

Povjesni─Źari znanosti pod vodstvom dr. Eleni Thalassionou sa Sveu─Źili┼íta Atena otkrili su dosad nepoznatu zavjeru na osnovi ┼íest pisama poslanih izme─Ĺu 1649. i 1651. godine koja se danas ─Źuvaju u arhivu Mleta─Źke Republike.

Cilj te urote bio je je prekinuti 21 godina dugu tursku opsadu grada Herakliona na Kreti koji je, pak, kontrolirala Venecija. Venecijanska zavjera po─Źela je 5. velja─Źe 1649. godine, kad su tri voditelja mleta─Źke tajne slu┼żbe dobili konspirativno pismo Lunarda Foscola, mleta─Źkoga generala i zapovjednika Dalmacije i Albanije ─Źije je sjedi┼íte bilo u Zadru.

U pismu Foscolo izla┼że plan da se fesovi, me─Ĺu Osmanlijama popularne crvene kape od ─Źohe, prema┼żu teku─çim otrovom koji on naziva ÔÇťesencijom kugeÔÇŁ. Rije─Ź je o bolesti koja prvenstveno napada glodavce i prenosi se s jednog ┼ítakora na drugog posredstvom buha koje na njima parazitiraju.

Brojne epidemije

Uzro─Źnik bolesti, pak, jest bakterija Yersinia pestis. Ona se brzo umno┼żava u krvotoku doma─çina te izaziva povi┼íenje temperature i smrt zbog septikemije (trovanja krvi). Ta je bakterija tijekom povijesti bila odgovorna za barem tri pandemije visoke smrtnosti.

Prva, Justinijanova pandemija izbila je u vrijeme isto─Źnorimskog cara Justinijana i trajala je od 549. do 590. godine. Druga pandemija kuge pogodila je Europu te je izme─Ĺu 1348. godine i 1361. godine odnijela ┼żivote 25 milijuna ljudi na Starom kontinentu. Tada je kuga nazvana Crnom smr─çu. Kako je od 1348. godine do 1645. godine na Kreti zabilje┼żeno ─Źak 20 epidemija kuge, Lunardo Foscolo je smatrao da plan njezina kori┼ítenja kao biolo┼íkog oru┼żja ima velike ┼íanse za uspjeh, a da pritom Turci ne posumnjaju na zavjeru.

U sredi┼ítu Foscolova plana bio je jedan lije─Źnik u Zadru, poznat po svojim iscjeliteljskim sposobnostima.


Njegovo ime je Michiel Angelo Salomon. ┼Żeljan je da se doka┼że tko je on zapravo, vjeran sluga Va┼íih Visosti – napisao je Foscolo vodstvu mleta─Źke tajne slu┼żbe.

Prihvatili prijedlog

Iz njegova se pisma dalje razabire da je Salomon planirao upotrijebiti organe ┼żrtava bakterije Yersinia pestis te iz slezene, limfnih ─Źvorova i gnoja oboljelih destilirati teku─çinu kojom bi se premazali fesovi ili neki drugi odjevni predmeti koje su Turci ─Źesto kupovali.

I mleta─Źka tajna slu┼żba i vlast u Veneciji s odu┼íevljenjem su prihvatili Foscolov prijedlog. No, njihova je zamisao bila da Salomon nadgleda cijelu operaciju, ┼íto se zadarskom lije─Źniku nije svidjelo. No, na naredbu mleta─Źkih vlasti, koje su ga nedavno primile u lije─Źni─Źku slu┼żbu, Salomon je pristao sudjelovati u operaciji. Kako bi se grad Zadar za┼ítitio od mogu─çe epidemije, bilo je predvi─Ĺeno da Salomon ÔÇťesenciju kugeÔÇŁ u staklenci donese na brod na putu prema Kreti. Zatim bi fesove i ostalu odje─çu namijenjenu Turcima namazali opasnom teku─çinom. U slu─Źaju da se staklenka tijekom plovidbe razbije, posada bi je bacila u more.

Gr─Źki su povjesni─Źari spoznali da je lije─Źnik Salomon krajem 1649. godine Foscolu na brod donio staklenku opasnog sadr┼żaja. No, Foscolo, koji se na brod sklonio od o┼ítre zadarske zime, odbio je dr┼żati ÔÇťesenciju kugeÔÇŁ sa sobom. Stoga se Salomon sa staklenkom opasnog sadr┼żaja vratio u grad. Iz sigurnosnih razloga, mleta─Źka ga je tajna slu┼żba zatim, zajedno s njegovim biolo┼íkim otrovom, strpala u zatvorsku karantenu.

Tijekom 1650. godine Lunardo Foscolo planirao je mleta─Źkom flotom napasti Turke na Kreti te je tra┼żio da se Salomona odmah pusti kako bi mu mogao donijeti ubojitu staklenku. Lije─Źnik je zatim oslobo─Ĺen, ali je prethodno iz sigurnosnih razloga morao dati 200 dukata kao kauciju. No, ┼íto se dalje doga─Ĺalo, nije poznato jer se nakon pisma ┼íto ga je Foscolo uputio u Veneciju 3. kolovoza 1651. godine urota vi┼íe nije spominjala.

Neuspješan napad

Stoga nije poznato je li mleta─Źka flota napala Turke na Kreti biolo┼íkim oru┼żjem. Ako i jest, napad nije bio uspje┼ían jer se opsada Herakliona nastavila jo┼í 18 godina. No, Eleni Thalassinou i njezini kolege zaklju─Źuju da prema dana┼ínjim spoznajama Salomonovo biolo┼íko oru┼żje nije ni moglo biti u─Źinkovito. Naime, on je uzorke otrova ─Źuvao zatvorene u posudi vi┼íe godina. Za to vrijeme bakterije su u uvjetima opisanima u pismima, bez tkiva kojima bi se hranile, naprosto morale uginuti.
 
(jutarnji.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,