Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » Amazon počeo s cenzurom digitalnih knjiga: ‘Teorije zavjere’ prve na udaru

Amazon počeo s cenzurom digitalnih knjiga: ‘Teorije zavjere’ prve na udaru

spaljivanje-knjigaCenzura knjiga nije nešto novo niti strano u svijetu zabrane nepoćudnih tekstova, no ono što je definitivno novost jest korištenje segmenta digitalizacije kao poligona za ovakva (ne)djela

Korporatizam i monopol kao Vladin ‘alat’ cenzure

Iako se sama definicija cenzuriranja knjige odnosi na ‘uklanjanje knjiga iz tiska ili s polica knjižnica i knjižara’, ovaj primjer može poslužiti tomu da se takve zastarjele definicije trebaju nadopuniti. Isto tako, cenzori su nekoć dolazili iz legislativnog sektora ili pak s odgovornih pozicija, kao i iz domene religija (ključne vjerske knjige proživjele su tisuće radikalnih izmjena kroz ruke raznih intelektualnih grupacija) – ovaj put dolaze od strane samih izdavača koji su stekli dovoljnu moć da mogu primjenjivati monopolističke odredbe.

Hitlerov ‘Mein Kempf’ primjer je kako se ‘govor mržnje’ koristi kao cenzorski alat, a brojne Vlade branile su materijale koji bi njihovu vladavinu mogli kompromitirati. Nama blizak slučaj onaj je u odnosu UDBA-e i Đurekovića. Zabrane novijeg datuma najčešće se odnose prema literaturi koja vrijeđa vlastite čitatelje (zabrana knjige ‘The Truth About Muhammad’ Roberta Spencera u Pakistanu) ili pak moralne dogme (‘Pedeset nijansi Sive’ u Maleziji ili ‘Američki Psiho’ u Australiji). No, cenzori su kroz godine doradili priču i u ‘neoliberalnom’ društvu nitko ne želi biti etiketirani ‘cenzor’ pa se zabrane prebacuju u domenu korporatizma.

Teorije zavjere prve na udaru

Tako je Amazon kao vodeći svjetski prodajni lanac knjiga odlučio zabranjivati knjige pod domenom ‘teorija zavjera’, ili u ovom slučaju specifično – ‘false flag’ teorije. ‘Operacija pod lažnom zastavom’ podrazumijeva sve vojne i paravojne napade za koje je naknadno optužena snaga koja ih u stvarnosti nije izvela, najčešće na suprotnoj strani vage ili pak željeni cilj za vojnu ekspanziju.

Ovakve operacije izvode se tijekom mirnodopskog razdoblja od strane različitih interesnih skupina, terorističkih ćelija ili Vlade u sjeni. Iako su kroz povijest itekako poznati primjeri ovakvog ratovanja, primjena je postala globalna tek u dvadesetom stoljeću. Od ranijih spomena mora se podcrtati rusko-švedski rat, francusko-pruski rat, kao i neki antički sukobi. Kako svaka ‘False Flag’ teorija usko graniči s teorijama zavjere, tako je i potapanje Lusitanije koje je uzrokovalo Prvi svjetski rat u toj domeni.

Ono što pod takvim tipom napada razmatramo danas su teorije da 11/9 nije teroristički napad već ‘Inside Job’, kako napadi poput Sandy Hook incidenta služe kao izlika za drugačiji režim ‘državne sigurnosti’, a pariški ili bostonski napadi u potpunosti su inscenirani. Paljenje knjiga dobilo je posve novu razinu i baš je Amazon ukazao kako ga izvesti.

Naime, američko tržište danas obiluje digitalnim knjigama koje su zbog Amazonove platforme postale svojevrsni ‘Must Have’ tamošnjih čitatelja, poput iPhonea. Otisnuti primjerci smatraju se reliktom prošlog vremena i dolazimo do krilatice ‘Tko nema e-book izdanje, nije ni izdao knjigu’. Naravno, ono što su autori poput Davida Ickea godinama navodili kao skrivenu agendu je široka mogućnost zabrane takvih materijala.

‘Nobody Died at Sandy Hook’ opasna literatura?

I tu dolazimo do spornog naslova koji je izazvao buru. Riječ je o knjizi ‘Nobody Died at Sandy Hook’ (‘Nitko nije umro u Sandy Hooku’) koja je zbir desetaka analiza renomiranih analitičara, a urednik izdanja je dr. Jim Fetzer. Sam sadržaj za ovakav tip cenzure zapravo nije niti bitan, no možemo spomenuti kako je riječ o FEMA-inoj namještaljci čiji je cilj kontrole posjedovanja oružja na federalnoj razini.


Tako je nakon zabrane Konfederacijske zastave Amazon počeo blokirati i sadržaje zbog ‘političke nekorektnosti’. Ključno je za naglasiti da je ovakva odluka selektivna i licemjerna pošto se i dalje prodaje čitav niz knjiga koji doista progovara ‘govor mržnje’ ili slična tumačenja za koje akademska zajednica može ustvrditi da im nedostaje ‘znanstvene pozadine’.

Dakle, cenzura je čisto politička i došla je s više instance vlasti. Fetzer je o svom problemu razgovarao i s novinarima Natural News portala. ‘Amazon nije dao razlog cenzure. Situacija je posve apsurdna – ako se ne slažete s Vladinom vizijom bilo čega, Amazon uklanja vašu knjigu.’ Autor dalje zaključuje da bi ovom logikom monopolistički izdavač mogao početi uklanjati knjige koje kritički progovaraju o dogmama američke državnosti – poput Očeva Osnivača, Monsanta i sl. ‘Možda se oformi i Ministarstvo istine’ veli autor. ‘Što je toliko opasno u mojoj knjizi da zahtjeva zabranu? Ionako 90% Amerikanaca već pri pogledu na naslov odbija čitanje zbog ‘sulude teorije zavjere’ bez imalo propitkivanja… Možda bi ova knjiga skeptike pretvorila u ‘vjernike’, pa je zato zabranjena’.

Besplatno skidanje knjige kao otpor

No, kao što smo spomenuli – ovaj puta nije čak niti sadržaj knjige ono što plijeni pozornost. Problem je zabrana knjige čiji sadržaj nije u skladu sa službenim stavovima američke Vlade. I samo to – jer da je cenzurirana zbog nekog višeg plana poput ‘govora mržnje’ bila bi referentna točka za zabranu svih ostalih knjiga sličnih karakteristika.

Ovako su zabrane rezervirane isključivo za onu literaturu koja kritički raspravlja o potezima trenutne Vlade i politike. Akcija koju je pokrenuo autor mogla bi ostvariti ono što paradoksalno svaka cenzura na koncu učini – zabranjenu knjigu učini izuzetno bitnom i traženom. Možda je digitalna lomača učinila svoje s obzirom na reperkusije uklanjanja s financijske strane, no autori su povodom ovakve situacije odlučili napraviti ustupak.

Kako je knjiga na Amazonu ocjenjivana isključivo s peticama, Fetzer se odlučio za razgovor sa skupinom autora, te su knjigu odlučili pustiti na besplatni download. S obzirom na iskustva koja je s takvim nastupom podijelio Paulo Coelho – nije isključena ni opcija da ih sada Amazon tuži, pošto su im prava na sadržaj regulirana ugovorom, a nigdje ne stoji što će se dogoditi ukoliko sadržaj bude cenzuriran.

Tako bi ovakva hipotetska situacija mogla u budućnosti biti osnova pravnih odnosa autora i knjižara gdje bi se ugovorom obvezali na ustupanje sadržaja koji bi potom mogao biti zabranjen ili maknut iz distribucije. Nakon cenzure bi ugovor služio kao zabrana daljnjeg raspačavanja pod prijetnjom zatvora.

Digitalne knjige koje će se cenzuritati poput ove, link za skidanje OVDJE.
 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,