Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » HEROJ KONFERENCIJE – BOLIVIJSKI PREDSJEDNIK MORALES U PARIZU: Kapitalizam oslobodio ru┼íila─Źke sile i uni┼ítit ─çe Zemlju

HEROJ KONFERENCIJE – BOLIVIJSKI PREDSJEDNIK MORALES U PARIZU: Kapitalizam oslobodio ru┼íila─Źke sile i uni┼ítit ─çe Zemlju

moralesBolivijski predsjednik Evo Morales upozorio je na konferenciji UN o klimi da odgovornost za klimatske promjene i probleme le┼żi na “kapitalisti─Źkom sustavu”

Pritom je pozvao ostale zemlje da se “poduzmu hitne mjere za spa┼íavanje Zemlje”.

Odmah u nastavku je rekao: “Izra┼żavam duboku zabrinutost povodom dramati─Źne situacije s mijenjanjem klime koje prijeti samom postojanju na┼íe majke-Zemlje. Sve zemlje, a naro─Źito kapitalisti─Źke – moraju prestati s uni┼ítavanjem na┼íeg planeta”.

Morales se posebno okomio na kapitalizam kao sustav:

“Kapitalizam je uzdigao ru┼íila─Źke sile u ime slobode tr┼żi┼íta i ljudskih prava. Taj sustav je doveo do ogromnog rasta potro┼ínje, ┼íto sada razara prirodu i ljudsko postojanje. Kapitalizam je tijekom dva posljednja stolje─ça stvorio divlja─Źku ru┼íila─Źku formulu postojanja ─Źovje─Źanstva, pretvoriv┼íi sve u trgovinu u interesu izabranih”.

Predsjednik Bolivije rekao je svjetskom skupu svih glavnih kapitalisti─Źkih lidera:

“Priroda se pretvara u objekt eksploatacije. Egoizam i pretjerana potro┼ínja uni┼ítit svjetsku zajednicu ako se nastavimo kretati kapitalisti─Źkim putem. U tom slu─Źaju ─çemo biti osu─Ĺeni na propast i i┼í─Źeznu─çe”.

Morales je jedan od vode─çih kriti─Źara kapitalizma u svijetu, a i zapadnog modela dru┼ítva.
 

 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , ,