Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » TAJNA MISIJA: NASA potajno sprema putovanje na misteriozni vodeni svijet, a na Mjesecu nisu bili 50 godina

TAJNA MISIJA: NASA potajno sprema putovanje na misteriozni vodeni svijet, a na Mjesecu nisu bili 50 godina

europa-jupiter-nasaNASA je još u veljači najavila ulaganje 2 milijarde dolara u misiju na Europu. Otkuda prezaduženoj Americi novci? Ili je to zapravo 2 miliona dolara za kompjutorsku animaciju?

Sitni jupiterov mjesec za kojeg se smatra da je nebesko tijelo u Sunčevom sustavu s najvećom vjerojatnošću da na njemu postoji život. Ne računajući Zemlju, naravno

Njihova svemirska letjelica po imenu Europa Multi-Flyby Mission, trebala bi orbitirti oko Jupitera i često prolaziti pored Europe te ju pomno promatrati.

NASA tada nije spomenula nikakav plan o sletanju na potencijalno vrlo zanimljivi mjesec. Ali nedavno je Eric Borger, viši urednik za svemir portala Ars Tehnica, izjavio kako mu je američki kongresmen John Culberson rekao kako se upravo radi na jednom takvom planu.

Spuštanje landera na Europu moglo bi nam omogućiti uvid bez presedana na sastav leda na površini ovog jupiterovog mjeseca, ali što je još važnije, mogli bi proučavati molekule globalnog tekućeg oceana, u kojem možda postoji život.

Znanstvenici pretpostavljaju da Europa sadrži više vode nego svi zemljini oceani zajedno, ali ona se sva nalazi ispod ledenog pokrova koji ju štiti od površine. Zbog te ledene ljuske lander ne bi mogao zaroniti u vodu, ali bi mogao uzimati uzorke parkirajući se pored jedne od otvorenih pukotina u ledu koje povremeno izbacuju mlazove vodene pare.

NASA još nije objavila nikakve detalje o tome kako planiraju poslati sondu na površinu. I ako posjetite službenu stranicu NASA-ine europske misije, nećete pronaći nikakvo spominjanje landera.

Tijekom godina, bile su predložene brojne hipotetske misije za Europu, poput robota-lignje ili sitnih kriobota, ali niti jedna od njih nije bila uzeta u ozbiljno razmatranje za financiranje. Ali sada je Berger dobio podatke od Culbersona, koji je zadužen za financiranje te tajanstvene misije.

Culberson je predsjedatelj podkomiteta za dodjelu novčnih sredstava američkog Kongresa koji nadgleda i NASA-in proračun. I on želi znati ima li života na Europi isto toliko koliko i svaki znanstvenik uključen u Europa Multi-Flyby misiju.


Dodavanje landera u tu misiju znatno bi poboljšalo šanse otkrivanja prisutnosti, ili odsutnosti života, zbog čega Culberson potiče nužno financiranje kako bi se lander pridodao misiji.

“Iskreno, ako ćete već otići skroz tamo da vidite ima li života na drugome svijetu, ne biste li htjeli to detaljnije provjeriti?” rekao je Culberson Bergeru.

Ranije ovog mjeseca, tijekom culbersonovog redovitog kontakta sa znanstvenicima europske misije, kongresmen je saznao najnovije detalje o landeru, koje je podijelio s Bergerom:

– Dodavanje landera odužiti će početak misije za jednu godinu, sa 2022. na 2023.

– Kao i u slučaju slijetanja na komet (ovo nije mogao ni kapetan Jean-Luc Picard) prošle godine, mjesto slijetanja neće biti odabrano dok letjelica pažljivo ne prouči površinu mjeseca

– Lander bi trebao težiti oko 250 kilograma, a na površinu bi trebao biti spušten nebeskom dizalicom, slično kako je i Curiosity Mars rover postavljen na površinu Marsa

– Uključeno u limit od 250 kila, biti će mjesta za do 31 kilogram instrumenata za znanstvenu analizu, koji će uključiti uređaj za identificiranje kompleksnih bioloških molekula koje bi mogle značiti znakove života

– Lander će doći i s rukom za sakupljanje uzoraka opremljenom rotirajućim pilama za plitko bušenje ledene površine kako bi se sakupili uzorci leda

Znanstvenici žele dostaviti lander u blizinu pukotine na ledu koja izbacuje vodena isparavanja iz podzemnog oceana, rekao je Berger. Na taj bi način instrumenti mogli lakše otkriti postoje li znakovi života koji možda pliva ili pluta ispod leda.

NASA tek treba službeno najaviti da šalju lender na Europu.
 

 
(net.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,