Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » POVIJESNI PRESEDAN: FDA odobrila prvu eksperimentalnu GMO životinju za prehranu ljudi, unatoč nedostatku adekvatnih sigurnosnih studija

POVIJESNI PRESEDAN: FDA odobrila prvu eksperimentalnu GMO životinju za prehranu ljudi, unatoč nedostatku adekvatnih sigurnosnih studija

gmo-lososKao što smo predviđali, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) drsko je izdala povjerenje javnosti odobravanjem prve svjetski genetski modificirane (GM) životinje za prehranu ljudi

Radi se o ekperimentalnom GMO lososu, koji je uzgojem u laboratoriju. FDA će sigurno započeti priče o spašavanju čovječanstva i gladi.

U izravni inat znanosti – transgenički brand lososa “AquAdvantage” se nikada nije dokazano siguran za ljudsku prehranu ili za prirodni okoliš, piše naturalnews.com.

The New York Times (NYT) izvještava da AquAdvantage, proizvod tvrtke AquaBounty Technologies, je dobio službeno odobrenje FDA nakon godina žestokog lobiranja proizvođača u korist otvorenog odobrenja.

Unatoč opetovanim upozorenjima “klevetnika” da AquAdvantage postavlja ozbiljnu prijetnju vodenom ekosustavu i ljudima, FDA je utvrdila da je ova GM riba potpuno sigurna za sve i svakoga na planeti.

Mnoge tvrdnje o AquAdvantagu od strane njegovog proizvođaču su razotkrivene, uključujući laž da “Frankenfish” (Frenkenstein riba) raste brže od prirodnog lososa i manje je sklona bolestima – od kojih su obje tvrdnje čito lažne.

AquAdvantage također, kako oni kažu, ne predstavlja prijetnju za prirodnu vodenu sredinu jer je riba navodno sterilna, no to će, također, bio dovedeno u pitanje od strane nezavisnog znanstvenog pregleda.

FDA je u više navrata ignorirala sve peticije od strane potrošača da bi pobliže i nepristrano analizirala GMO losos te odredila sigurnost za ljude i prirodu, uključujući i to da li je ona uopće potrebna za prehranu ljudi.

Potrošači su većinom pokazali da oni ne žele jesti ovo ili bilo koje drugu GMO životinju, no FDA sada ima plan kojim bi se omogućio njegovo ulazak u opskrbu hranom – neobilježavajući GMO losos, naravno.

“Ova nesretna, povijesna odluka zanemaruje veliku većinu potrošača, mnoge neovisne znanstvenike, brojne članove Kongresa i uzgajivače lososa diljem svijeta, koji su izrazili snažno protivljenje”, kazao je Wenonah Hauter, izvršni direktor udruge potrošača hrane i vode Watcha (FWW), u nedavnom priopćenju.

Potrošačke udruge podnijele tužbu protiv krimanlnoe FDA u svezi odobrenja GMO lososa

Odobrenje za AquAdvantage nije došlo preko noći, kako je kompanija AquaBounty zatražila FDA blagoslov za njegovu lažnu ribu još 1990-ih.

Prije pet godina, FDA je odobrila tip preliminarnog odobrenja za AquAdvantage, ali riba nije ušla na tržište, zbog onoga što su mnogi vjerovali, to je strah savezne vlade od javnog mijenja.

No, FDA je odlučila o potihoj dodjeli odobrenje za ovaj GMO lososa usred medijske distrakcije globalnim terorizmom i ratom na Bliskom istoku.

Centar za sigurnost hrane (CFS), koji je dugo protivio odobrenju AquAdvantage lososa na temelju znanosti, upozorila je samo nekoliko sati nakon FDA odobrenja da planira podnijeti tužbu protiv agencije.

“Propust ove odluke će imati ogroman utjecaj na okoliš”, rekao je Andrew Kimbrell, izvršni direktor CFS, u nedavnom priopćenju.

Centar za sigurnost hrane nema izbora nego podnijeti tužbu da se zaustavi uvođenje ovog opasnog onečišćenja kako je FDA zanemarila svoju odgovornost za zaštitu javnosti.

“Ne samo da su milijuni Amerikanaca izrazili svoje protivljenje GMO lososu u proteklih nekoliko godina, već se i najmanje 40 članova Kongresa i više od 300 ekoloških skupina koje rade u ime potrošača, životinja, ribarstva, prehrambenih tvrtki i restorana oštro usprotivilo ovoj odluci.

“Proces revizije od strane FDA je neadekvatan, nije u potpunosti ispitala vjerojatne učinke uvođenja GMO lososa, a nedostaje sveobuhvatna dugoročna analizu”, dodao je Kimbrell.

GMO losos stiže u Europu preko TTIP-a

“.. Ova odluka postavlja opasan presedan, snižavanje standarda sigurnosti u ovoj zemlji koje propisuje Agencija za hranu i lijekove, i time dovodi u opasnost čitavo čovječnstvo.”

Ovaj GMO losos će se uskoro naći sugurno i na tanjurima po Balkanu, jer će taj isti losos preko novog Transatlanskog sporazuma TTIP, iz Amerike se izvoziti u EU.
 

 
(preveo:mag.A.B./uredio:nsp)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , ,