Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NOBELOVAC DEATON: U tijeku je nagli porast smrtnosti me─Ĺu bijelim Amerikancima

NOBELOVAC DEATON: U tijeku je nagli porast smrtnosti me─Ĺu bijelim Amerikancima

amerika-samoubojstvoFAKTORI SU: GUBITAK ┼ŻIVOTNOG SMISLA, UPOTREBA ANALGETIKA, OPIJATA I NARKOTIKA …

Ameri─Źki dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Angus Deaton objavio je rezultate svog istra┼żivanja ─Źiji je rezultat bio da poka┼że: ┼íto je razlog naglog porasta smrtnosti – koji traje od 1999. godine do danas – me─Ĺu bijelim stanovni┼ítvom Amerike.

Deaton je partner u istra┼żivanju bila njegova supruga – ekonomst sa Pricetonskog sveu─Źili┼íta Anne Case.

Par Deaton-Case prvo je ukazao da se kod manjinskih etni─Źkih skupina u SAD smrtnost i dalje smanjuje, a da se u svijetu – ─Źak ni u zemljama s visokim dohotkom po glavi stanovnika – nigdje ne pove─çava.

Njih dvoje jo┼í nemaju pouzdan odogovor ┼íto je to─Źno dovelo do naglog skoka smrtnosti me─Ĺu ameri─Źkim bijelcima, ali je iznio ova saznanja i prespostavke:

Prvo: rast smrtnosti nije posljedica kroni─Źnih bolsti srca, dijabetesa i raka, niti pove─çanog broja ubojstava i nesretnih slu─Źajeva.

Drugo: do┼ílo je do naglog porst broja samoubojstava me─Ĺu bijelim mu┼íkarcima i ┼żenama srednjih godina.

Treće: od kraja 1990. došlo je do primjetnog rasta ovisno bijelog stanovništva SAD od anelgetika-opijata, s negativnim posljedicama po zdravlje i smrtnim ishodima.

Ovome je Deston, koji je Nobelovu nagradu dobio za ekonomiju, dodao svoj komentar:

“Razina trovanja takvim analgeticima rastao je lu─Ĺa─Źkim tempom. Ve─çi dio smrtnih ishoda povezan je sa upotrebom propisanih lijekova, a gotovo tri ─Źetvrtine sa anelgeticima i opijatima”.

Deaton je ipak tragao dalje, posebno za odgovorom na pitanje: što stoji iza povećanja broja samoubojstava?


Njegov zaklju─Źak je: Amerikanci srednjih godina “gube smisao ┼żivota”.

Prema njegovoj procjeni, jedan od mogu─çih faktora je to ┼íto se ta demgrafska grupa suo─Źila s poja─Źanom ekonomskom neizveso┼í─çu zbog ekonomske krize i zatvaranja tvornica.

Deaton ipak smatra da to nije presudno jer rasta smrtnosti u toj grupi nema u zemljama Europe koje imaju ekonomske probleme i pad proizvodnje pra─çen zatvaranjem tvornica.

Ovome je dodao: “Moj prijatelj antropolog misli da su Amerikanci srednjih godina izgubili smisao ┼żivota jer su izgubile nudu u o─Źekivanju progresa”.

Afroamerikanci su u te┼żoj ekonomskoj situaciji od bijelih Amerikanaca srednjih godina, ali se njihov ┼żivotni razinu podizao proteklih desetlje─ça. Hispanoamerikanci, opet, dobro znaju da su njihovi roditelji ┼żivjeli gore.

Deaton dopu┼íta mogu─çnost da su bijeli Amerikanci srednjih godina imali ve─ça o─Źekivanja i da su zato gubitak nade te┼że podnosili:

“Izgleda da je bijelo stanovni┼ítvo podlo┼żnije o─Źajanju i da je taj problem masovnije poku┼íavalo rije┼íiti pomo─çu alkohola ili narkotika, pogotovo ljudi s ni┼żim obrazovanjem”.

Deaton je posebno ukazao da je razina smrtnosti povezana s uporabom droge i alkohola, i sa samoubojstvima, porasla me─Ĺu svim skupinama ameri─Źkog stanovni┼ítva, neovisno od razine obrazovanja. On ovu ─Źinjenicu smatra “pravom bombom”

“Porast smrtnosti je zabilje┼żen i kod u─Źenika s visokim ocjenama.”

Njegovo istra┼żivanje je pokazalo da u SAD smrtnost od trovanja i samoubojstava raste u svim kategorijama stanovni┼ítva sa svim razinama obrazovanja.

Najvi┼ía razina smrtnosti i dalje je me─Ĺu ameri─Źkim crncima, a bijeli Amerikanci su – odmah iza njih.

Na tre─çem mjestu su ameri─Źki Latinosi, a na ─Źetvrtom – Amerikanci azijskog podrijetla.

Deaton je ukazao i da bijeli Amerikanci ┼żive bolje od crnaca, ali ne tako dobro kao Latinosi i Ameri azijskog porijekla.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,