Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OPREZ! VELIKI SKANDAL: ‘Svim ljudima koji se liječe u hrvatskim bolnicama ugroženi su životi?!’

OPREZ! VELIKI SKANDAL: ‘Svim ljudima koji se liječe u hrvatskim bolnicama ugroženi su životi?!’

med-sestre‘Ravnatelji u svim hrvatskim bolnicama krše zakon jer mi ne radimo zakonito i pacijenti ne dobivaju adekvatnu skrb!’

Daleko od očiju javnosti u velikoj tišini odvija se prava degradacija za tisuće Hrvata koji su se u Hrvatskoj školovali za medicinske tehničare/sestre. Oni su od strane vlastite institucije, koja sve prebacuje na državu proglašeni potpuno nesposobni za rad u svijetu i to za rad za koji su se školovali četiri godine, odradili stručnu praksu i položili stručni ispit.

Izborno je vrijeme i skoro nitko ne razumije dubinu podmuklosti hrvatske političke scene koja se odvija nad jednom velikom populacijom u Hrvatsko, bez obzira na vlast koja odlazi i dolazi! Možete li si zamisliti da predstavnik jedne velike grupacije u Hrvatskoj odlazi u London gdje lobira protiv vlastitog naroda, i to na svoju ruku protivno svim zakonima Europe i Hrvatske? Naravno da ne. Jer toga nema nigdje osim u Hrvatskoj. Samo smo mi spremni izdati vlastite ljude i brutalno ih pljuvati.

‘Zakon je vrlo jasan. Mi imamo stečena prava koja Komora medicinskih sestara na svoju ruku osporava. Pravnici Ministarstva vanjskih poslova zajedno s pravnicima Ministarstva zdravlja predoćile su dokumentaciju da su po svim Europskim direktivama medicinske sestre u Hrvatskoj priznate, i da ih Europa kao takve prihvaća. E sad, vi imate situaciju da gospođa Mirjana Dumančić odlozi u London u njihovu komoru medicinskih sestara i tvrdi da hrvatske medicinske sestre uopće nisu sestre nego njegovateljice.

Dakle, ona ignorira zakone i izdaje Hrvatsku’, rekla nam je Gordana Miškulin iz  Inicijative medicinskih sestara koje su pokrenule peticiju za gašenje Komore zbog toga što Komora medicinskih sestara ne poštuje zakone ali i dovodi nas do stanja u kojem bi mogao krahirati cijeli bolnički sustav.

Najveći apsurd je u tome što medicinske sestre onda rade posao koji ne bi smjele raditi, tvrdi gospođa Miškulin. Isto tako, to znači da ravnatelji u svim hrvatskim bolnicama krše zakon jer mi ne radimo zakonito i pacijenti ne dobivaju adekvatnu skrb. Mi više ne znamo što učiniti, nego jednostavno obavijestiti sve da svi ljudi i stranci koji se koriste uslugama naših bolnica zapravo ugroženi jer ne dobivaju njegu kakvu bi po zakonu trebali, govori nam gospođa Miškulin koja upozorava da bi sve sestre mogle odbiti davati terapiju, reanimirati, vaditi krv jer to one i po zakonu ne smiju raditi. ‘No kada postavimo to pitanje, onda se nas tjera da zažmirimo na to što se događa u  hrvatskim bolnicama –  da šutimo.

Međutim, problem je u tome što taj zakon tako tumači samo Komora medicinskih sestara i nitko drugi’, jasna je gospođa Miškulin koja je naprosto zgrožena cijelom situacijom i smatra da su u igri ipak neki puno viši ciljevi i interesi.

‘Ono što javnost mora znati je činjenica da se djecu  koja završavaju srednju školu  i dobivaju naziv Medicinska sestra/tehničar opće njege, što je usklađeno s EU direktivom, više ne prima u radni odnos u bolnice jer oni naprosto nisu medicinske sestre i tehničari, već njegovatelji. To tvrdi isključivo Komora medicinskih sestara ali ne i Zakon koji je jasan. Naime, komora  tvrdi da nitko u Hrvatskoj, svi pravnici i ministarstva ne razumiju direktive EU koje suprotno pravnim mišljenjima, zabranjuju rad  hrvatskim medicinskim sestrama.

Komora u suradnji s Vlasti sprječava sestre da odlaze iz Hrvatske

Hrvatske medicinske sestre su u svijetu, poglavito u Europi izuzetno tražene, jer one znaju sve. No ipak, ono što im je ključno za rad u Europi one ne mogu dobiti u Hrvatskoj. Svim medicinskim sestrama i tehničarima, Hrvatska komora medicinskih sestara, obvezna je sukladno Zakonu o sestrinstvu te Ugovoru o pristupanju, izdati „Odobrenje za samostalan rad“ medicinske sestre, no to se nije dogodilo.

Dogodilo se nešto zaista stravično, a to je činjenica da svaka medicinska sestra/tehničar koja se odluči raditi vani, od Hrvatske komore medicinskih sestara dobije nevjerojatnu potvrdu na kojoj piše da one nisu sposobne za samostalni rad a što je naprosto nevjerojatno, jer hrvatske medicinske sestre u svijetu su poznate kao vrlo kvalificirane i sposobne, i Europa ih naprosto želi i treba.

“To su napravili da spriječe odlazak medicinskog osoblja koje je u Hrvatskoj jako potplačeno s obzirom na obim rada kojeg moraju obavljati”, rekla nam je Katarina, medicinska sestra koja je prije nekog vremena spakirala kofere i otišla u Englesku raditi i za manje posla dobivati čak tri puta veću plaću nego u Hrvatskoj i dodala. “Ovo što nam Hrvatska komora radi je sramotno. Ja koja sam vadila krv, stavljala katetere, reanimirala, intubirala i činila sve ono što u Europi rade liječnici, a nikako ne i medicinske sestre, proglašena sam potpuno nesposobna za samostalni rad.’

Erica Rapp, medicinska sestra s nekoliko godina iskustva u sestrinstvu koja sada želi otići iz Hrvatske, a ne može rekla nam je sljedeće :’Ja sam medicinska sestra i završila sam srednju školu za medicinske sestre 2008 godine, odradila pripravnički staž i položila državni ispit te shodno tome posjedujem svjedodžbe sva četiri razreda, diplomu, uvjerenje o položenom državnom stručnom ispitu i odobrenje za samostalan rad. Međutim ja već mjesecima ne mogu od komore dobiti potvrdu da sam sposobna za rad.

‘Proizvoljnim tumačenjima Direktiva EU kojim se regulira sloboda pružanja usluga i nastana slobodnim profesijama (Direktiva 2005/36 EZ, odnosno Direktiva 2015/55/EZ), te izmjenama Zakona o sestrinstvu i ostalim pravnim aktima, medicinske sestre su dovedene na razinu koja nije u skladu niti sa jednim od realnih stanja i stručne razine znanja i vještina koje posjeduju medicinske sestre sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem u Republici Hrvatskoj.

Ono što je najstrašnije se dogodilo prije tjedan dana kada je predsjednica HKMS otišla u London osporiti prava hrvatskih sestara i iznositi unutarnje stvari Republike Hrvatske’ dodala je Erica upozoravajući javnost da HKMS odgovorno i svjesno krši zakone Republike Hrvatske potpisane pri pristupanju RH Europskoj Uniji i tako uništava hrvatske sestre koje zbog ovog proizvoljnog nastupa komore, hrvatske sestre uopće ne mogu raditi kao sestre-

Gordana Miškulin upozorava da Komora opasno degradira i ponižava medicinske sestre u Hrvatskoj zbog čega se događa da su sestre u Europi manje plaćene ili se uopće ne mogu zaposliti. ‘Dogodilo se na primjer da je jedna žena dala otkaz, prodala kuću, našla posao, dogovorila preseljenje za cijelu obitelj i da su joj dva dana prije polaska u Engleske javili da ne može doći jer Komora tvrdi da ona zapravo nije sposobna za rad.

‘Stvar je u tome da gospođa Dumančić otvoreno govori da će učiniti sve što može da hrvatske sestre ne idu iz zemlje, nakon čega ja sam ja obavijestila i Vesnu Pusić i odgovorne da se time krši prvo pravilo Europske unije koje nam daje slobodu kretanja i zaposlenja kao i da nas se na taj način ne smije obezvrijeđivati. Međutim, očito je da ministar Varga koji je napravio nadzor nad Komorom zažmirio na svoj potpis kojim su određena prava dana medicinskim sestrama, a koja se sada naprasno uzimaju. Ja ne mogu znati je li to interni dogovor između Komore i vlasti koja nezakonito pokušava spriječiti sestre u odlasku, jasno je samo da se netko mora izjasniti: jesu li  zapravo ugroženi životi pacijenata jer s njima rade sestre koje nisu sposobne za rad? Ili je pak riječ o spinu koji bi nas na ovaj način trebao odvojiti od želje da odemo iz zemlje!

Bilo kako bilo medicinskim sestrama Hrvatske potreban je pomoć javnosti jer se dogodilo nevjerojatno. Njih je Komora uz šutnju hrvatskih institucijama proglasila nesposobnima istoveremeno ih iskorištavajući maksimalno u Hrvatskoj, u toj mjeri da je njima zabranjeno raditi vani unutar svoje profesije.
 
(dnevno.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,