Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » KAPITALIZAM NAS UBIJA: Mladi u Hrvatskoj nemaju budu─çnosti, bolje ┼żive u Gani i Ukrajini

KAPITALIZAM NAS UBIJA: Mladi u Hrvatskoj nemaju budu─çnosti, bolje ┼żive u Gani i Ukrajini

mladi-zivot-hrvatskaPrije tri godine, francuski kolumnist Felix Marquardt objavio je seriju provokativnih eseja u kojima je pozivao mlade da napuste Francusku, jer je tvrdio da za njih u toj zemlji nema budu─çnosti

Ubrzo nakon objavljivanja eseja, Marquardt i njegov tim odlu─Źio je provesti opse┼żno istra┼żivanje o mladima u 64 zemlje svijeta. Koristili su se podacima me─Ĺunarodnih organizacija poput Svjetske banke, UNESCO-a i OECD-a.

Analizirali su 64 zemlje prema 59 indikatora i rangirali ih na temelju optimizma me─Ĺu mladima, ali i podacima o njihovom zdravstvenom stanju, mogu─çnostima za edukaciju i zapo┼íljavanje, tro┼íkovima zdravstvenog osiguranja, pristupu modernim tehnologijama…

Njihovo istra┼żivanje rezultiralo je listom koja prikazuje u kojim je zemljama ┼żivot za mla─Ĺe od 25 godina najbolji, gdje ih ─Źeka najbolja budu─çnost i gdje mladi imaju najvi┼íe perspektive.

Mladi najbolje ┼żive u Norve┼íkoj

Svoj su indeks prozvali Youthonomics, a rezultati i nisu toliko iznena─Ĺuju─çi ┼íto se ti─Źe najbolje plasiranih dr┼żava. Mladi najbolje ┼żive u Norve┼íkoj, ┼ávicarskoj, ┼ávedskoj, Danskoj i Nizozemskoj, dok je obrnuta situacija u Africi. Na dnu ljestvice nalaze se Rusija, Egipat, Brazil, Kenija, Mali, Ju┼żnoafri─Źka Republika i Pakistan.
 


Hrvatska ovdje stoji na pora┼żavaju─çem 51. od 64 mjesta, a ispred nas su ─Źak i zemlje poput Gane, Hondurasa i Kolumbije. Od nama susjednih zemalja, ispred nas su se na┼íle i Slovenija i Ma─Ĺarska. Slovenija je na 21. mjestu, a Ma─Ĺarska na 38. mjestu.

Za mlade u Hrvatskoj nema perspektive

Posebno pora┼żavaju─ç rezultat Hrvatska bilje┼żi po pitanju indexa prosperiteta mladih, koji pokazuje kako su pro┼íle generacije pripremile teren za nadolaze─çu i kako ─çe mladi izme─Ĺu 15 i 29 godina ┼żivjeti za desetak godina. Ova kategorija obuhva─ça tri podru─Źja istra┼żivanja – javne financije, ekonomiju i politi─Źki utjecaj, ali i optimizam mladih, koji pokazuje ┼íto oni o─Źekuju od svog ┼żivota u budu─çnosti.

Prema perspektivi koju mladi imaju, Hrvatska je na zadnjem – 64. mjestu

Posebno je zanimljivo istaknuti kako su, prema indexu prosperiteta, na visokim mjestima Uganda (drugo mjesto), Ruanda (─Źetvrto mjesto) i Gana (┼íesto mjesto). Index se bazira na kontekstu u kojem se dr┼żave trenutno nalazi – budu─çi da se u slu─Źaju Ugande, Ruande i Gane radi o dr┼żavama koje u budu─çnosti mogu samo napredovati, smje┼ítene su na visoke pozicije jer ─çe mladima u budu─çnosti nuditi samo bolje.

Najbolje zemlje za ┼żivot za mlade:

1. Norveška
2. Švicarska
3. Danska
4. Švedska
5. Nizozemska
6. Australija
7. Njema─Źka
8. Finska
9. Austrija
10. Kanada

Najgore zemlje za ┼żivot za mlade:

1. Obala Bjelokosti
2. Ju┼żnoafri─Źka Republika
3. Mali
4. Uganda
5. Brazil
6. Egipat
7. Kenija
8. Rusija
9. Pakistan
10. Bangladeš
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,