Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » KAPITALIZAM NAS UBIJA: Mladi u Hrvatskoj nemaju budućnosti, bolje žive u Gani i Ukrajini

KAPITALIZAM NAS UBIJA: Mladi u Hrvatskoj nemaju budućnosti, bolje žive u Gani i Ukrajini

mladi-zivot-hrvatskaPrije tri godine, francuski kolumnist Felix Marquardt objavio je seriju provokativnih eseja u kojima je pozivao mlade da napuste Francusku, jer je tvrdio da za njih u toj zemlji nema budućnosti

Ubrzo nakon objavljivanja eseja, Marquardt i njegov tim odlučio je provesti opsežno istraživanje o mladima u 64 zemlje svijeta. Koristili su se podacima međunarodnih organizacija poput Svjetske banke, UNESCO-a i OECD-a.

Analizirali su 64 zemlje prema 59 indikatora i rangirali ih na temelju optimizma među mladima, ali i podacima o njihovom zdravstvenom stanju, mogućnostima za edukaciju i zapošljavanje, troškovima zdravstvenog osiguranja, pristupu modernim tehnologijama…

Njihovo istraživanje rezultiralo je listom koja prikazuje u kojim je zemljama život za mlađe od 25 godina najbolji, gdje ih čeka najbolja budućnost i gdje mladi imaju najviše perspektive.

Mladi najbolje žive u Norveškoj

Svoj su indeks prozvali Youthonomics, a rezultati i nisu toliko iznenađujući što se tiče najbolje plasiranih država. Mladi najbolje žive u Norveškoj, Švicarskoj, Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj, dok je obrnuta situacija u Africi. Na dnu ljestvice nalaze se Rusija, Egipat, Brazil, Kenija, Mali, Južnoafrička Republika i Pakistan.
 

Hrvatska ovdje stoji na poražavajućem 51. od 64 mjesta, a ispred nas su čak i zemlje poput Gane, Hondurasa i Kolumbije. Od nama susjednih zemalja, ispred nas su se našle i Slovenija i Mađarska. Slovenija je na 21. mjestu, a Mađarska na 38. mjestu.

Za mlade u Hrvatskoj nema perspektive

Posebno poražavajuć rezultat Hrvatska bilježi po pitanju indexa prosperiteta mladih, koji pokazuje kako su prošle generacije pripremile teren za nadolazeću i kako će mladi između 15 i 29 godina živjeti za desetak godina. Ova kategorija obuhvaća tri područja istraživanja – javne financije, ekonomiju i politički utjecaj, ali i optimizam mladih, koji pokazuje što oni očekuju od svog života u budućnosti.

Prema perspektivi koju mladi imaju, Hrvatska je na zadnjem – 64. mjestu

Posebno je zanimljivo istaknuti kako su, prema indexu prosperiteta, na visokim mjestima Uganda (drugo mjesto), Ruanda (četvrto mjesto) i Gana (šesto mjesto). Index se bazira na kontekstu u kojem se države trenutno nalazi – budući da se u slučaju Ugande, Ruande i Gane radi o državama koje u budućnosti mogu samo napredovati, smještene su na visoke pozicije jer će mladima u budućnosti nuditi samo bolje.

Najbolje zemlje za život za mlade:

1. Norveška
2. Švicarska
3. Danska
4. Švedska
5. Nizozemska
6. Australija
7. Njemačka
8. Finska
9. Austrija
10. Kanada

Najgore zemlje za život za mlade:

1. Obala Bjelokosti
2. Južnoafrička Republika
3. Mali
4. Uganda
5. Brazil
6. Egipat
7. Kenija
8. Rusija
9. Pakistan
10. Bangladeš
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,