Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Titovo skriveno blago: Nasljednici ni danas ne znaju što im je ostavio

Titovo skriveno blago: Nasljednici ni danas ne znaju što im je ostavio

tito-blago-ostavstinaU Beogradu se 1. prosinca održava novo ročište u maratonskoj ostavinskoj raspravi

Ni 33 godine od početka rasprave o nasljedstvu Josip Broz Tita ne zna se što ulazi u ostavinsku masu, niti gdje se uopće ti predmeti nalaze.

Titovi nasljednici i njihovi pravni zastupnici nadaju se da će i to konačno biti poznato 1. prosinca, kada se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu održava novo ročište u ovom maratonskom procesu, piše B92.

“Još se skuplja dokumentacija koja se odnosi na to što će uopće predstavljati ostavinsku masu”, kaže Violeta Kočić Mitaček, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zlatice, koja očekuje da sud donese privremenu mjeru o zabrani raspolaganja predmetima iz Titove ostavštine.

Ona dodaje da se ne raspravlja samo o onome što je bilo u depozitu 555 u NBS-u (Narodna banka Srbije), poznatom kao “Titov sef”, već i o drugim pokretnim stvarima.

“Nemamo ni informaciju gdje se sve te stvari nalaze”, kaže ona, te je izrazila skepsu da se neće saznati ni što je bilo u depou NBS-a.

Odvjetnik Joške Broza, Goran Petronijević, uvjeren je da su najveća prepreka predstavnici administracije iz perioda Titove smrti i da oni cijelo vrijeme opstruiraju slučaj.

“Puno toga je nestalo. Mislim da su to ukrali oni koji su bili u doticaju s tim, a to je vojna, politička i policijska vrhuška iz tog vremena”, kaže Petronijević.

Na popisu nasljednika su Titov sin Miša, unuci Joška, Edvard, Zlatica i Svetlana, kao i sestre Jovanke Broz, Nada i Zora.

Titovi nasljednici potražuju, između ostalog, i Staljinovu sablju, orden Suvorova, kao i još tridesetak komada ordenja, umjetničke slike iz doma Brozovih, satove, kao i Titove lovačke puške, kojih je bilo 167. Na jednoj od posljednjih izložbi, međutim, izbrojano je samo 67 komada oružja, koje je uglavnom unikatno, rađeno osobno za Tita.
 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,