Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NJEMA─îKA NA KORAK DO ZNANSTVENOG NAPRETKA STOLJE─ćA? U pogon pu┼ítaju mo─çni stroj koji bi mogao dovesti do jeftine i ─Źiste energije za sve!

NJEMA─îKA NA KORAK DO ZNANSTVENOG NAPRETKA STOLJE─ćA? U pogon pu┼ítaju mo─çni stroj koji bi mogao dovesti do jeftine i ─Źiste energije za sve!

njemacka-energijaDa li je jeftina i ─Źista energija samo san, i nedosti┼żan cilj, ili je tu pokraj nas skrivana desetlje─çima od raznih korporacija i mo─çnika u svrhu manipulacije i mega zarade

Znanstvenici s Instituta Max Planck za fiziku plazme ovih ─çe dana pustiti u pogon stroj koji bi mogao ozna─Źiti prekretnicu u potrazi za ─Źistim, obnovljivim izvorom energije.

Stroj vrijedan milijardu eura gradili su 19 godina, zove se Wendelstein 7-X, i predstavlja revoluciju u dizajnu fuzionih reaktora, za koji njema─Źki znanstvenici vjeruju da bi mogao skrivati tajnu odr┼żive fuzije.

Nuklearna fuzija ve─ç je desetlje─çima san brojnih fizi─Źara i energeti─Źara. Radi se o procesu koji se odvija unutar svih zvijezda, pa tako i na┼íeg Sunca, koji stvara energiju spajanjem atomskih jezgri, umjesto razbijanjem, ┼íto radimo u komercijalnim fizijskim reaktorima.

Prednosti, barem na papiru, su enormne – fuzija ne stvara radioaktivne nusproizvode, a kao gorivo mo┼że koristiti vodik, kojeg mo┼żemo lako i jeftino proizvesti, u usporedbi s uranom ili plutonijem.

No, iako se na nuklearnoj fuziji radi ve─ç 60 godina, jo┼í uvijek smo daleko od iskoristive tehnologije. Dosad najuspje┼íniji fuzioni reaktori zasnovani su na ÔÇśtokamakÔÇÖ modelu – reaktor u obliku torusa, u┼ítipka, koji je opasan prstenovima elektromagneta.

Elektromagneti su neophodni jer se unutar reaktora nalazi plazma, zagrijana na 100 milijuna Kelvina. Kada bi do┼íla u kontakt sa stjenkama reaktora do┼ílo bi to trajnih o┼íte─çenja, te se iz tog razloga dr┼żi suspregnuta u magnetnom polju u unutra┼ínjosti reaktora.

No, svi modeli tokamaka do sada su se pokazali neu─Źinkovitima. Kada se uzme u obzir energija potrebna za napajanje elektromagneta i energija potrebna za zagrijavanje plazme na temperaturu neophodnu za fuziju, tokamak reaktori ne stvaraju dovoljno energije da bi napajali sami sebe – potreban im je vanjski izvor energije.

njemacka-energija1Drugi veliki problem tokamak dizajna je da, do sada, nije bilo mogu─çe zadr┼żati plazmu u stanju fuzije dulji period vremena. Dosada┼ínji rekorder je francuski tokamak ÔÇśTore SupraÔÇÖ, koji je odr┼żao fuziju punih ┼íest minuta i 30 sekundi.


Novi njema─Źki reaktor, Wendelstein 7-X, prvi je funkcionalni reaktor koji koristi takozvani ÔÇśsteleratorÔÇÖ dizajn – umjesto jednostavnog u┼ítipka s magnetima u obliku prstenova, Wendelstein koristi uvijene oblike i nepravilne magnete kako bi plazmu u reaktoru dr┼żao u obliku vi┼íestruko izvrnute trake.

Iako je ideja za takav dizajn nastala 50-ih godina pro┼ílog stolje─ça u umu genijalnog fizi─Źara Lymana Spitzera, nije postala popularna jer zahtjeva znatno vi┼íe magneta i slo┼żeniji dizajn. Izra─Źune neophodne za preciznu konstrukciju u─Źinkovitog steleratora ne bi mogla odraditi niti mala vojska matemati─Źara – no njema─Źki je tim koristio superra─Źunalo kako bi prona┼íao optimalne vrijednosti.

njemacka-energija12To je jedino bilo mogu─çe u─Źiniti uz pomo─ç ra─Źunala – rekao je Thomas Klinger, vo─Ĺa projekta. – Ne mo┼żete raditi naknadne izmjene na samoj lokaciji.

Klinger i njegov tim nadaju se da ─çe njihov dizajn pokazati znatno ve─çu u─Źinkovitost, te da ─çe vi┼íestruko oboriti rekord u duljini trajanja fuzijske reakcije – ra─Źunaju da bi Wendelstein mogao odr┼żati fuziju barem 30 minuta.

Reaktor je spreman za rad, i ─Źeka dozvolu njema─Źke Agencije za nuklearnu energiju prije prvog pokretanja, ┼íto bi se trebalo dogoditi prije kraja ovog mjeseca. Ukoliko se poka┼że uspje┼ían, mogao bi predstavljati novi smjer u razvoju fuzione energije.
 

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,