Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PO─îELA ISIL ┼áKOLA: Djeca ─çe postati diplomirani militanti

POČELA ISIL ŠKOLA: Djeca će postati diplomirani militanti

isil-skolaU─Źenici, rije┼íite zadatak: “Ako Islamska dr┼żava ima 275.220 heroja u sukobu, a nevjernika ima 356.230, tko ima vi┼íe vojnika?” Islamska dr┼żava je nakon godinu i pol odlu─Źila vratiti djecu u ┼íkolske klupe u Mosulu, no roditelji ih ne ┼żele slati u njih

Roditelji djece u Mosulu smatraju da je najgore razdoblje za njih tek po─Źelo. Naime, ondje vladaju─çi ISIL, nakon ┼íto je uni┼ítio mnoge ud┼żbenike iz kojih su djeca prije u─Źila, stvorio je svoj nastavni plan i novu literaturu ─Źiji je cilj indoktrinacija djece ekstremisti─Źkim idejama.

Otac troje djece pri─Źa kako se donedavno nadao da ─çe se njegova djeca vratiti u ┼íkolske klupe, u koje nisu sjeli otkad je ISIL preuzeo grad sredinom lipnja pro┼íle godine. Ali sad pesimisti─Źno gleda na budu─çnost potomaka i ─Źini mu se da ─çe izgubiti jo┼í jednu ┼íkolsku godinu.

Ne─çu im dozvoliti da idu u ┼íkolu samo kako bi u─Źili o ubijanju i ekstremizmu. Uostalom, to ┼íkolovanje se nigdje ne bi priznalo. Moja djeca su bili odli─Źni u─Źenici. Jedino ┼íto bih volio jest da ih mogu odvesti iz ovog grada kako bi se mogli nastaviti ┼íkolovati”, pri─Źa o─Źajan otac.

Trenuta─Źno je izme─Ĺu 300.000 i 400.000 djece ┼íkolske dobi u Mosulu, drugom najve─çem ira─Źkom gradu, a svi imaju isti problem.

Ira─Źki ministar obrazovanja izjavio je ranije da ne─çe priznati nikakve diplome ni svjedod┼żbe u─Źenika koji su se ┼íkolovali pod ISIL-ovim nadzorom. A prili─Źno je razumljivo i za┼íto.

U knjigama za djecu staru izme─Ĺu ┼íest i 12 godina, za tjelesni odgoj, stalno se spominju ‘nastavak’ ili ‘postojanje’ i ‘┼íirenje’, ┼íto podsje─ça na ISIL-ov moto koji ka┼że da ─çe Islamska dr┼żava ‘nastaviti postojati i ┼íiriti se’.

Ilustracije u drugim knjigama, poput one za vjeronauk, prikazuju djecu odjevenu identi─Źno kao odrasli ISIL-ovi borci, koji u rukama nose oru┼żje.


U ud┼żbeniku iz matematike postavljaju se zadaci poput ovog: ‘Ako Islamska dr┼żava ima 275.220 heroja u sukobu, a nevjernika je 356.230, tko ima vi┼íe vojnika?’.

Jedna umirovljena u─Źiteljica napominje da je sve skupa – suludo. “Roditelji ne bi trebali dopustiti djeci da idu u ┼íkolu i ─Źitaju ovakve stvari. Oni ─çe diplomirati kao militanti, umjesto kao lije─Źnici i in┼żenjeri.”

Novi ┼íkolski kurikulum pojavio se u Mosulu prije dva tjedna. U po─Źetku je bio dostupan samo na CD-u i zahtijevalo se da djeca sama isprintaju ud┼żbenike ili da plate printanje. Uskoro su lokalne fotokopiraone po─Źele prodavati kopije ud┼żbenika, a sve skupa je potvrdilo stavove ira─Źkih vlasti da ISIL ne─çe mo─çi na odgovaraju─çi na─Źin voditi administraciju u ┼íkolama.

Najbolji primjer za to je ─çinjenica da nastava i dalje nije slu┼żbeno po─Źela u svim ┼íkolama.

Jedan od razloga za to je pak to ┼íto je ira─Źka vlada prije pola godine prestala ispla─çivati pla─çe svojim zaposlenicima u Mosulu.

Shvatili su da njihovi novci na taj na─Źin ionako zavr┼íe u rukama islamista koji napla─çuju visoke poreze lokalnom stanovni┼ítvu, ┼íto nisu ┼żeljeli nastaviti ─Źiniti. Tako je 53.000 u─Źitelja i ┼íkolskog osoblja u Mosulu ostalo bez prihoda, te se ne ┼żele vratiti na svoja nepla─çena radna mjesta.

Kako bi im ipak mogli isplatiti pla─çe, ekstremisti su se dosjetili da bi djeca mogla po─Źeti pla─çati ┼íkolovanje. Tako djeca u osnovnim ┼íkolama moraju pla─çati 12 dolara, u srednjim 18, a studenti ─Źak 50 dolara.

─îak i kad bi netko ┼żelio slati djecu u ┼íkolu u kojoj ─çe ih u─Źiti kako postati ekstremisti, velika je ┼íansa da ne bi imao novaca za to.

Iako je ┼íkola po─Źela prije dva tjedna, gotovo sve u─Źionice i predavaonice su prazne. Zasad ne slanje djece u ┼íkolu prolazi, ali roditelji se pribojavaju da ISIL ne bi pribjegao staroj taktici kako bi ih natjerao da ┼íkoluju djecu kod njih – nasilju.
 

 
(express,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,