Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » TAJNE ZANATA: Ovo su trikovi pomoću kojih švicarske banke skrivaju novac

TAJNE ZANATA: Ovo su trikovi pomoću kojih švicarske banke skrivaju novac

svicarska-banke-tajneŠvicarske banke su posebno drage bogatašima, zbog toga što imaju nekoliko ‘aseva u rukavu’ za čuvanje njihovog bogatstva. Skriveni računi bez imena kod na kojima su sigurno i neki hrvatski bogataši koji su novac stekli pljačkom, a njihovi računi su tajni za javnost

Ako vas zanima kako Amerikanci skrivaju novce od porezne službe u domovini, uputite se u Švicarsku.

Kako bi izbjegli kaznene prijave, švicarske banke otvoreno su priznale svoje taktike za utaju poreza američkom ministarstvu pravosuđa.

Naime, ono što čine jest da svojim klijentima odobravaju neprijavljene offshore račune koji se često vode pod pseudonimima, tajnim lozinkama i, u nekim slučajevima, karticama kojima je teško ući u trag.

Nakon što se američka vlada počela obrušavati na nepravilno rukovanje novcima velikih švicarskih financijskih magnata poput UBS grupe AG i Credit Suissea, manje banke su počele kopirati loše navike svojih velikih rivala kako bi privukle mušterije, ali i novi profit.

“Počinitelji su u rasponu od međunarodnih banaka do malih hipotekarskih vjerovnika, koji su zajedničkim snagama izvukli više od 10.000 američkih računa – koji su sadržali više od 10 milijardi dolara”, stoji u analizi više od 40 nagodbenih dokumenata.

Većina tvrtki tvrdi da je klijente opskrbila s numeriranim ili kodiranim računima bez imena, pri čemu bi identiteti klijenata bili poznati tek nekolicini zaposlenika.

Banke su također zadržavale poštu koja je trebala ići u SAD, djelomično kako bi umirili klijente koji su se bojali da bi američke vlasti mogle pročitati njihov sadržaj. Jedan klijent banke Sparhafen Zurich AG, rekao je menadžeru da je naknada koju plaća za zadržavanje pošte jeftino osiguranje u usporedbi s tim koliko bi njegovi poslovi mogli privući pozornost američke vlasti.

Druge tehnike uključivale su pomaganje klijentima da se prikrije njihov imetak putem ‘lažnih zaklada i fundacija u poreznim utočištima’ na stranim lokacijama, kao što su Lihtenštajn i britanski Djevičanski otoci. A neke banke su čak izdavale i debitne kartice kojima je nemoguće ući u trag.

Kad bi klijent hitno trebao gotovinu, mogao je poslati tajnu poruku poput ‘rezervoar mi je prazan’ ili bi za prijenos novca napisao: “Možete li nam downloadati neke pjesme?”.

Naravno, te pjesme ne bi bile besplatne, a sad će im sve doći na poštenu naplatu, piše Fortune.
 

 
(express.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , ,