Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » TAJNE ZANATA: Ovo su trikovi pomo─çu kojih ┼ívicarske banke skrivaju novac

TAJNE ZANATA: Ovo su trikovi pomoću kojih švicarske banke skrivaju novac

svicarska-banke-tajne┼ávicarske banke su posebno drage bogata┼íima, zbog toga ┼íto imaju nekoliko ‘aseva u rukavu’ za ─Źuvanje njihovog bogatstva. Skriveni ra─Źuni bez imena kod na kojima su sigurno i neki hrvatski bogata┼íi koji su novac stekli plja─Źkom, a njihovi ra─Źuni su tajni za javnost

Ako vas zanima kako Amerikanci skrivaju novce od porezne slu┼żbe u domovini, uputite se u ┼ávicarsku.

Kako bi izbjegli kaznene prijave, ┼ívicarske banke otvoreno su priznale svoje taktike za utaju poreza ameri─Źkom ministarstvu pravosu─Ĺa.

Naime, ono ┼íto ─Źine jest da svojim klijentima odobravaju neprijavljene offshore ra─Źune koji se ─Źesto vode pod pseudonimima, tajnim lozinkama i, u nekim slu─Źajevima, karticama kojima je te┼íko u─çi u trag.

Nakon ┼íto se ameri─Źka vlada po─Źela obru┼íavati na nepravilno rukovanje novcima velikih ┼ívicarskih financijskih magnata poput UBS grupe AG i Credit Suissea, manje banke su po─Źele kopirati lo┼íe navike svojih velikih rivala kako bi privukle mu┼íterije, ali i novi profit.

“Po─Źinitelji su u rasponu od me─Ĺunarodnih banaka do malih hipotekarskih vjerovnika, koji su zajedni─Źkim snagama izvukli vi┼íe od 10.000 ameri─Źkih ra─Źuna – koji su sadr┼żali vi┼íe od 10 milijardi dolara”, stoji u analizi vi┼íe od 40 nagodbenih dokumenata.


Ve─çina tvrtki tvrdi da je klijente opskrbila s numeriranim ili kodiranim ra─Źunima bez imena, pri ─Źemu bi identiteti klijenata bili poznati tek nekolicini zaposlenika.

Banke su tako─Ĺer zadr┼żavale po┼ítu koja je trebala i─çi u SAD, djelomi─Źno kako bi umirili klijente koji su se bojali da bi ameri─Źke vlasti mogle pro─Źitati njihov sadr┼żaj. Jedan klijent banke Sparhafen Zurich AG, rekao je menad┼żeru da je naknada koju pla─ça za zadr┼żavanje po┼íte jeftino osiguranje u usporedbi s tim koliko bi njegovi poslovi mogli privu─çi pozornost ameri─Źke vlasti.

Druge tehnike uklju─Źivale su pomaganje klijentima da se prikrije njihov imetak putem ‘la┼żnih zaklada i fundacija u poreznim uto─Źi┼ítima’ na stranim lokacijama, kao ┼íto su Lihten┼ítajn i britanski Djevi─Źanski otoci. A neke banke su ─Źak izdavale i debitne kartice kojima je nemogu─çe u─çi u trag.

Kad bi klijent hitno trebao gotovinu, mogao je poslati tajnu poruku poput ‘rezervoar mi je prazan’ ili bi za prijenos novca napisao: “Mo┼żete li nam downloadati neke pjesme?”.

Naravno, te pjesme ne bi bile besplatne, a sad će im sve doći na poštenu naplatu, piše Fortune.
 

 
(express.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , ,