Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » NAJVEĆE PRIJEVARE: Prehrambena industrija vas želi uvjeriti da je ovih 7 proizvoda zdravo! A nije …

NAJVEĆE PRIJEVARE: Prehrambena industrija vas želi uvjeriti da je ovih 7 proizvoda zdravo! A nije …

zdravlje-hrana-prehrambena-industrijaZnanost je mnogo napredovala u otkrivanju stvari koje vas mogu ubiti, no još smo uvijek daleko od otkrivanja što nas pokreće. Upravo je to područje odličan teren za razne šarlatane i varalice koji vam prodaju svoje proizvode i obećavaju vam vječnost. A najveći prevaranti su velike korporacije

Ovih sedam proizvoda reklamiraju se kao izuzetno hranjivi i dobri za zdravlje, no istina je ipak malo drugačija, piše Ravstori.com.

1. Kokosovi voda

‘Niskokalorična’, ‘bez masti’ i ‘bogata magnezijem’ samo su neke od prednosti nutritivih vode iz još zelenih kokosovih oraha. Kada tome dodamo zvijezde poput Rihanne i Jessice Albe koje se kunu u njezino djelovanje, dobili ste unosnu industriju. Znate koliko je sati kada se Coca-Cola i Pepsi bore za svoj udio u tom poslu …

Istina je da kokosovog voda ima svojih prednosti, no vrlo je skupa. Studija iz 2012. godine pokazala je da ovaj “čarobni napitak” nije ništa bolji od obične vode pa se držite dobre stare H2O.

2. Vitaminizirana voda

Vitamini i voda – što tu može biti loše? Coca-Cola također smatra da je to odlična kombinacija, pa ju, uz dodatak šećera, prodaje od 2007. godine.

Iako čudotvorna svojstva vitaminizirane vode nisu dokazana, tko bi u njih sumnjao kada ih reklamiraju ‘stručnjakinje’ poput Ellen DeGeneres i Jennifer Aniston?

Unatoč njihovim tvrdnjama, dosad nije dokazano da vitamini liječe išta osim egzotičnih bolesti poput beri-berija. Ako ikada obolite od beri-berija, obavezno nabavite vitaminizirane vodu, a dotad vam je naranča dovoljan izvor vitamina.

3. Energetske pločice

Reklama u kojima mišićave, vitke žene u sportskim grudnjacima grickaju pločice i obećavaju mladolik izgled odličan su mamac za sve koji se bore s viškom kilograma. Nažalost, većina je tih proizvoda sve samo ne zdrava.

Velik udio masnoća, kalorija i tamna čokolada s premalim udjelom antioksidansa ružna je istina koja se krije iza riječi ‘fitness’. I nemojte se dati zavarati: šećer je šećer, nevažno je da li se radi o rafiniranom bijelom ili o medu.

4. Musli

Musli – druga riječ za zdravu prehranu u obliku orašastih plodova, dehidriranog voća i integralnih žitarica, upakirana u kutiju na kojoj je slika polja pšenice i žlice meda – i šećera, kao i previše masti. Četvrtina šalice granole sadrži 4 grama šećera i pet grama masnoća. Mmm, zdravo …

5. Voćni jogurt

Dok je obični jogurt izvrsna namirnica bogata proteinima i bakterijama koje održavaju vaš imunološki sustav zdravim, voćni je jogurt jedna velika prijevara prepuna šećera. Ako želite jesti jogurt s voćem, stavite voće u jogurt.

6. Bademovo mlijeko

Otkad su u javnost procurile priče o stravi i užasu koji se događaju na farmama krava, procvjetala je industrija mlijeka biljnog podrijetla. Proizvođači mlijeka od soje, konoplje i ostalih biljaka počeli su jako dobro zarađivati ​​na pretpostavci da je mlijeko od zdravih biljaka također zdravo.

No, je li doista tako? Bademovo mlijeko sastoji se uglavnom od vode u koju je umiješana šaka badema. Ne zvuči baš hranjivo, zar ne? Kalcij i ostale ‘zdrave stvari’ u ovoj se tekućina dodaju naknadno i daleko su od ‘prirodnog izvora’.

Uzmite u obzir i da su za uzgoj badema potrebne ogromne količine vode što bademovo mlijeko čini vrlo štetnim za okoliš.

7. Hrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama

Dokazano je da omega-3 masne kiseline igraju ulogu u smanjenju rizika od bolesti srca, raka, Alzheimerove i drugih bolesti koje ugrožavaju život pa nimalo ne čudi što su velike korporacije odmah počele dodavati omega-3 masnoće u svoje prehrambene proizvode.

Problem je u tome što nisu dodale DHA i EPA ‘omege’ nego ALA omega-3 masne kiseline koje nemaju nikakav posebni učinak na organizam.

S vremena na vrijeme se počastite lososom – jedan komadić ima 100 puta više dobrih ‘omega’ nego obogaćeno mlijeko i jogurti, prenosi Ravstori.com.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,