Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: Ljudski DNA pronađen kao sastojak hrenovki, a vegetarijanske hrenovke sadrže meso

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: Ljudski DNA pronađen kao sastojak hrenovki, a vegetarijanske hrenovke sadrže meso

HrenovkeŽelite li saznati što se nalazi u hrenovkama koje jedete za doručak? Pazite što želite

Neki proizvođači hrenovki imaju upitan pedigre. Naime, novo izvješće Clear Fooda, online vodiča hrane otkriva potkrijepljene činjenice onoga što jedemo kada jedemo hrenovke.

Istraživanje koje je provela američka tvrtka Clear Foods pokazalo je da se u dva posto uzoraka hrenovki i u dvije trećine vegetarijanskih alternativa ovim proizvodima nalazi ljudska DNK. 

Ipak, to je samo djelić krajnje neugodnih otkrića do kojih je došla ispitujući kvalitetu 345 hrenovki i kobasica 75 različitih marki. Zagađivače su pronašli u čak 21 uzorku, a ukupno 14,4 % posto su ocijenili kao “problematične” na ovaj ili onaj način.

“Sredinom 19. stoljeća u Americi kružile su glasine da neki mesari prave jeftine kobasice slične frankfurtskim od mljevenog psećeg mesa. Iako to nitko nije mogao sa sigurnošću potvrditi, pitanja o hrenovkama, stara su koliko i same hrenovke, a sumnje nisu potpuno neutemeljene”, navodi se u izvještaju tvrtke. 

Clear Food – online vodič hrane, koji koristi ‘genomsku tehnologiju’ za ispitivanje namirnica po sastojcima, pronašao je i ljudski DNA u 2% uzoraka hrenovki kao i u dvije trećine uzoraka vegetarijanske hrane.

Zamjenski problemi pronađeni u uzorcima

Nabrojan je iznenađujući broj zamjena ili neočekivanih sastojaka. Pronađeni su dokazi o mesu koji nisu navedeni na deklaracijama, odsustvo sastojaka nabrojenih na deklaracijama, te meso u nekim vegetarijanskim produktima.

Higijenski problemi pronađeni u uzorcima

Clear Food pronašao je ljudsku DNA u 2% uzoraka, te dvije trećine uzoraka s ljudskom DNA prisutnom u vegetarijanskim produktima.

Pronađeni su dokazi o postojanju piletine (u 10 uzoraka), govedina (u četiri uzorka), puretina (u tri uzorka) i janjetina (u dva uzorka) u proizvodima koji nisu trebali sadržavati ove sastojke.

Svinjetina je posebno nedobrodošla zamjena u bilo kojoj hrani ako se smatra da značajan broj ljudi ne jede svinjetinu iz vjerskih razloga. Clear Food pronašao je svinjetinu kao zamjenu u 3% testiranih uzoraka. U većini slučajeva, svinjetina je pronašla način kako da dođe i u pileće ili pureće kobasice. Svinjska zamjena problem je u proizvodima diljem cjenovnog spektruma u različitom društvu trgovina, piše ClearFood.

Nadalje, deklaracije na hrenovkama pretjerane su s količinama bjelančevina ‘za čak 2,5 puta’.

Ostala važna otkrića uključuju:

  • 2% svih uzoraka sadrži ljudski DNA
  • 10% vegetarijanskih proizvoda sadrži meso
  • 4 od 21 testiranih uzoraka vegetarijanskih uzoraka, odnosno 67% ima higijenskih problema
  • No, Clear Foods pronašao je da ‘postoji nemali broj proizvođača hrenovki, velikih i malih, koji proizvode veoma kvalitetne hrenovke s integritetom’
  • svinjetina je provađena u “kosher” hrani
  • Deklaracije na pakiranjima hrenovki pretjeruju s količinom bjelančevina u proizvodu ‘za čak 2,5 puta’.

Kratka povijest hrenovki

Kobasice spadaju među najstariju hranu na svijetu koja se priprema. Grčki bard Homer u Odiseji je pisao o crnom pudingu i krvavoj kobasici još prije 3 000 godina.

Predak moderne hrenovke je frankfurter, kuhana kobasica od svinjetine uvučena u ovčje crijevo. Povijesni trag frankfurterica seže u 13. stoljeće u njemačkom Frankfurtu na Maini iz jedne mesnice. 1860., kobasice s imigrantima iz Njemačke dobivaju ‘američko prebivalište’. Hrenovkama je dodan komad kruha čime je nastao hot dog, dio američke kulture. Na prijelazu na 20. stoljeće Amerikanci su hot dogove mogli naručivati na utakmicama baseballa.

Kako se rade hrenovke (uznemirujući video):
 

 
(lijecnik.hr,b92.rs)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,