Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Rusija spremna za Treći svjetski rat: Gradi vojne baze 480 km od SAD-a

Rusija spremna za Treći svjetski rat: Gradi vojne baze 480 km od SAD-a

putin-baza-arktikNovim će bazama Putin sigurno naljutiti američke i japanske vlasti i one sigurno neće pomoći za smanjivanje napetosti među država

Vladimir Putin je akcijama u Siriji pokazao velike vojne ambicije, a prema pisanju britanskog Expressa, Putin novim projektima pokazuje i svoje imperijalističke ambicije.

Naime, Putin planira izgradnju četiri nove vojne baze na Arktiku, što znači da nikada nije bio bliži Americi i Japanu.

Putin će se tako Americi približiti na samo 480 kilometara, s tim da će jedna od baza biti sagrađena na Kurilskim otocima, samo tridesetak kilometara od japanske obale.

Novim će bazama Putin sigurno naljutiti američke i japanske vlasti i one sigurno neće pomoći za smanjivanje napetosti među država. Plan je da u sve četiri baze budu smještene vojne trupe, zrakoplovi i oklopna vozila.

Rusija će bazom na Kurilskim otocima posebno pogoršati odnose s Japanom. Japan naime već tvrdi da su Kurilski otoci njihov teritorij.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Rusija je od Japana preuzela vlast nad Kurilskim otocima i od tada traje svađa dviju država oko teritorija.

Što se tiče baza na Arktiku, Rusija će tamo baze rasporediti na otocima Wrangel, Kotelny i Cape Schmidtu. Završetak svih baza predviđen je za 2018. godinu.

“Ne skrivamo ništa. Upravo smo završili gradnju baze u novosibirskom arhipelagu, na otoku Kotenli. To je velika baza, takvu nismo imali ni u sovjetskim vremenima”, rekao je Sergej Šojgu, ruski ministar obrane.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(express.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,