Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Europa u panici: Sti┼że nam do sada najve─çi val migranata od po─Źetka krize! – VIDEO

Europa u panici: Sti┼że nam do sada najve─çi val migranata od po─Źetka krize! – VIDEO

Migranti-izbeglice-EUU Gr─Źku je za posljednjih pet dana stiglo 48.000 migranata, ─Źime se broj onih koji su preko Mediterana do┼íli u Europu popeo na 681 tisu─ça, priop─çila je danas Me─Ĺunarodna organizacija za migracije napominju─çi da je rije─Ź o najve─çem valu migracije tijekom jednog tjedna od po─Źetka godine

Amin Avad, direktor UNHCR za Bliski istok, rekao je da su ruski zra─Źni udari i intenziviranje borbi oko sirijskog grada Alepa izazvali raseljavanje oko 50.000 Sirijaca, ali da oni nisu utjecali mnogo na egzodus izbjeglica, prenosi Reuters.

On je, me─Ĺutim, dodao da je broj interno raseljenih ljudi u Siriji opao s 7,6 milijuna na 6,3 milijuna, ┼íto bi moglo imati veze s izbjegli─Źkim valom ka Europi.

Oko 6.000 izbjeglica pre┼ílo je granicu Spielfeld iz Slovenije u Austriju u ─Źetvrtak i najve─çi broj je preba─Źen autobusima do smje┼ítaja, ali su pojedini morali no─ç provesti vani po┼íto u ┼íatorima, koji se griju, nije bilo mjesta.

Tijekom pretpro┼íle no─çi, u Sloveniju je u┼ílo oko 4.000 izbjeglica iz Hrvatske, prva polovica je granicu pre┼íla oko pono─çi, a druga oko 4.00 sata ujutro. Policija je prvu grupu odvela u prihvatne centre blizu Bre┼żica i Dobova, dok je druga skupina jo┼í uvijek na grani─Źnom prijelazu Rigonce.

Najmanje 12.600 izbjeglica u┼ílo ju─Źer za 24 sata u Sloveniju, ┼íto je prema┼íilo rekordnu brojku ulaska izbjeglica u Ma─Ĺarsku u jeku krize u rujnu.


U prihvatnom centru u Opatovcu u ─Źetvrtak nave─Źer nalazilo se oko 3.500 izbjeglica i migranata pristiglih s podru─Źja Bapske na kojem su poslijepodne u┼íli u Hrvatsku. Priljev izbjeglica u Opatovac se ne smanjuje, a u Berkasovo odakle izbjeglice i migranti prelaze srpsko-hrvatsku granicu autobusi sti┼żu neprestano.

Foto: Tanjug/AP

U Prihvatnom centru za izbjeglice u Pre┼íevu od pono─çi u srijedu do podneva registrirano je 3.700 izbjeglica, dok je vi┼íe od 300 izbjeglica u centru ─Źekalo da se registrira, a jo┼í oko 500 izbjeglica je bilo u redu ispred prihvatnog centra, izjavila je predstavnica za tisak ureda UNHCR u.

Milenkovski je za agenciju Beta izjavila da je u srijedu u Prihvatnom centru u Preševu registrirano 6.500 izbjeglica, što je dosadašnji dnevni rekord.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker smatra da ─çe se izbjegli─Źki val preko balkanskih dr┼żava prema Njema─Źkoj nastaviti, a da ─çe u nedjelju, 25. listopada, na kriznom sastanku o izbjegli─Źkog problematici, biti na─Ĺena neka prakti─Źna rje┼íenja.
 

 
(tanjug,youtube/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,