Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Europa u panici: Stiže nam do sada najveći val migranata od početka krize! – VIDEO

Europa u panici: Stiže nam do sada najveći val migranata od početka krize! – VIDEO

Migranti-izbeglice-EUU Grčku je za posljednjih pet dana stiglo 48.000 migranata, čime se broj onih koji su preko Mediterana došli u Europu popeo na 681 tisuća, priopćila je danas Međunarodna organizacija za migracije napominjući da je riječ o najvećem valu migracije tijekom jednog tjedna od početka godine

Amin Avad, direktor UNHCR za Bliski istok, rekao je da su ruski zračni udari i intenziviranje borbi oko sirijskog grada Alepa izazvali raseljavanje oko 50.000 Sirijaca, ali da oni nisu utjecali mnogo na egzodus izbjeglica, prenosi Reuters.

On je, međutim, dodao da je broj interno raseljenih ljudi u Siriji opao s 7,6 milijuna na 6,3 milijuna, što bi moglo imati veze s izbjegličkim valom ka Europi.

Oko 6.000 izbjeglica prešlo je granicu Spielfeld iz Slovenije u Austriju u četvrtak i najveći broj je prebačen autobusima do smještaja, ali su pojedini morali noć provesti vani pošto u šatorima, koji se griju, nije bilo mjesta.

Tijekom pretprošle noći, u Sloveniju je ušlo oko 4.000 izbjeglica iz Hrvatske, prva polovica je granicu prešla oko ponoći, a druga oko 4.00 sata ujutro. Policija je prvu grupu odvela u prihvatne centre blizu Brežica i Dobova, dok je druga skupina još uvijek na graničnom prijelazu Rigonce.

Najmanje 12.600 izbjeglica ušlo jučer za 24 sata u Sloveniju, što je premašilo rekordnu brojku ulaska izbjeglica u Mađarsku u jeku krize u rujnu.

U prihvatnom centru u Opatovcu u četvrtak navečer nalazilo se oko 3.500 izbjeglica i migranata pristiglih s područja Bapske na kojem su poslijepodne ušli u Hrvatsku. Priljev izbjeglica u Opatovac se ne smanjuje, a u Berkasovo odakle izbjeglice i migranti prelaze srpsko-hrvatsku granicu autobusi stižu neprestano.

Foto: Tanjug/AP

U Prihvatnom centru za izbjeglice u Preševu od ponoći u srijedu do podneva registrirano je 3.700 izbjeglica, dok je više od 300 izbjeglica u centru čekalo da se registrira, a još oko 500 izbjeglica je bilo u redu ispred prihvatnog centra, izjavila je predstavnica za tisak ureda UNHCR u.

Milenkovski je za agenciju Beta izjavila da je u srijedu u Prihvatnom centru u Preševu registrirano 6.500 izbjeglica, što je dosadašnji dnevni rekord.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker smatra da će se izbjeglički val preko balkanskih država prema Njemačkoj nastaviti, a da će u nedjelju, 25. listopada, na kriznom sastanku o izbjegličkog problematici, biti nađena neka praktična rješenja.
 

 
(tanjug,youtube/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,