Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRETENZIJE NA DVORU BRITANIJE: Visoko dru┼ítvo i bogata┼íi bili su zaljubljeni u Hitlera

PRETENZIJE NA DVORU BRITANIJE: Visoko društvo i bogataši bili su zaljubljeni u Hitlera

visoko-drustvo-hitlerIstina je da kraljica uistinu nema nikakvih simpatija prema nacizmu, ali je isto tako i istina da je visoko dru┼ítvo Velike Britanije u to doba bilo jako naklonjeno nacistima i nacisti─Źkoj ideji

Buckinghamska pala─Źa poku┼íala je umanjiti ┼ítetu nakon ┼íto je u javnost procurio privatni film u kojem se vidi kako kraljica, koja je tada imala sedam ili osam godina di┼że desnu ruku u znak nacisti─Źkog pozdrava. Snimka je napravljena oko 1933. godine, a iz pala─Źe su objavili kako se kraljica i obitelj samo ┼íale.

Istina je da kraljica uistinu nema nikakvih simpatija prema nacizmu, ali je isto tako i istina da je visoko dru┼ítvo Velike Britanije u to doba bilo jako naklonjeno nacistima i nacisti─Źkoj ideji.

“┼Żmirili” su zbog velikog ekonomskog rasta

Mnogi su naravno bili zgro┼żeni Hitlerovim antisemitizmom, ali sve do 1939. godine, uo─Źi samog rata, pripadnice engleskog visokog dru┼ítva provodile su odmore u Njema─Źkoj, odlazile na plesne zabave koje su organizirali njema─Źki aristokrati, u─Źile o umjetnosti, ali i bile u lovu na bogate mu┼żeve.

Me─Ĺu engleskim bogata┼íima ─Źak je i bila popularna teza da su brakovi izme─Ĺu Nijemaca i Engleskinja jedan od na─Źina kako bi se sa─Źuvao mir. Sve do osamdesetih godina su pripadnici konzervativne vi┼íe klase u Londonu na privatnim dru┼żenjima razgovarali na njema─Źkom.

Tridesetih godina pro┼ílog stolje─ça u Engleskoj se mo┼żda samo rijetkima moglo vjerovati da nisu bili svjesni slu┼żbene njema─Źke politike i anti┼żidovske atmosfere. No, i nakon skandaloznih Olimpijskih igara 1936. godine kada su Nijemci iz svog tima izbacili sve sporta┼íe koji su bili ┼Żidovi, mnogi su bili spremni “za┼żmiriti”, a sve zbog spektakularnog ekonomskog rasta u dr┼żavi i op─çenitog “revivala” domovine koja je bila poni┼żena i bijedna kroz cijele 1920-e.

Utjecajan prijatelj nacista bio je i vlasnik Daily Maila

Do 1938. godine nezaposlenost je bila prakti─Źki na nuli i Englezi su bili van sebe od sre─çe. K─çeri najve─çih i najuglednijih britanskih obitelji ┼íkolovale su se u Njema─Źkoj i tamo su ostajale i nakon zavr┼íetka ┼íkole kako bi ┼íto vi┼íe nau─Źile o visokom dru┼ítvu, uklopile se u njihov stil ┼żivota i, kako smo ve─ç spomenuli ÔÇô da bi na┼íle bogate mu┼żeve.

─îak i kasne 1939. se ta praksa nastavila. Lady Elizabeth Montagu Douglas Scott, k─çi vojvode od Buccleucha provela je dva mjeseca neposredno prije rata u Minhenu.

U─Źila je njema─Źki i pripremala se da bude predstavljena visokom dru┼ítvu kod svojih u ┼ákotskoj. U razgovoru s Rachel Johnson, sestrom londonskog gradona─Źelnika Borisa rekla je:

“Bojim se da zapravo nisam ni razmi┼íljala ┼íto se doga─Ĺa. Spavala sam, plesala, ve─Źerala i vodila razgovore. To je sve ┼íto sam radila.”

Nacisti su imali puno prijatelja me─Ĺu mo─çnicima, a jedan od najutjecajnijih prijatelja bio im je Harold Harmsworth, odnosno Lord Rothermere, vlasnik Daily Maila u tridesetim godinama.

FBI je sumnjao da je Wallis Simpson u vezi s nacistima

Osobno je ─Źestitao Hitleru na njegovoj invaziji na Sudetenland, a tajni dokumenti koji su pu┼íteni u javnost 2005. godine otkrili su da je ─Źestitao Hitleru i na pripajanju ─îe┼íkoslova─Źke. I ne samo to, ve─ç ga je nagovarao da krene na Rumunjsku.

Me─Ĺu simpatizere nacista u to vrijeme bili su kralj Edward VIII i njegova ljubavnica Wallis Simpson. Posjetili su Njema─Źku 1937. godine gdje su se zabavljali i fotografirali s Hitlerom i visokim pripadnicima nacisti─Źke stranke.

Godinu dana nakon ┼íto je po─Źeo rat, FBI je poslao pismo predsjedniku Rooseveltu u kojem su izrazili sumnje u Edwarda i njegovu Wallis. Me─Ĺu ostalim su napisali:

“Britanska vlada ve─ç neko vrijeme zna da Wallis ima izrazite pronjema─Źke stavove ali i veze s Nijemcima. Sumnjamo da je to razlog zbog kojeg joj nije dozvoljena udaja za kralja Edwarda.”

Nakon ┼íto je Velika Britanija objavila rat Njema─Źkoj u rujnu 1939. godine i kada je prili─Źno jasna postala njema─Źka genocidna politika, pitanje je kako su se osje─çali svi oni koji su godinama ‘flertovali’ s Hitlerovim i po svojim zabavama se pozdravljali uzdignutom desnicom.

Kako navodi Daily Beast, nije neki ┼íok ┼íto je kraljica koja di┼że ruku u znak pozdrava “Heil Hitler” snimljena na video vrpci, ve─ç za┼íto tu snimku nakon 1939. godine nitko nije uni┼ítio.
 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,