Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BRAVO! Island zbog izazivanja financijske krize dosad osudio tamo┼ínje bankare na ukupno 74 god. zatvora, suprotno od onoga ┼íto Amerika radi

BRAVO! Island zbog izazivanja financijske krize dosad osudio tamošnje bankare na ukupno 74 god. zatvora, suprotno od onoga što Amerika radi

island-bankari-zatvorNedavno je osu─Ĺeno ┼íest vode─çih financija┼ía i bankara u najve─çim bankama na Islandu

U dva odvojena postupka nedavno je Vrhovni sud Islanda i Okru┼żni sud u Reykjaviku osudio tri vode─ça menad┼żera banke Landsbankin i dva vode─ça menad┼żera banke Kaupbing, zajedno s jednim istaknutim investitorom, za zlo─Źine koji su doveli do financijske krize 2009. godine.

S tim presudama broj bankara i financija┼ía koji su zatvoreni zbog financijskih zlo─Źina na Islandu popeo se na 26, a zajedno su dobili 74 godine zatvora.

Zlo─Źini financijske prirode

Jedanest biv┼íih bankara osu─Ĺeno je na ─Źetiri i pol ili vi┼íe godina u zatvoru. Biv┼íi ┼íefovi Kaupbinga dobili su najve─çe kazne.

Biv┼íi CEO Kaupbinga Hrei├░ar M├ír Sigur├░sson i biv┼íi CEO Kaupbinga Luksemburg Magn├║s Gu├░mundsson predvode tu listu ka┼żnjenih te su dobili zatvorsku kaznu zbog opse┼żnih manipulacijama tr┼żi┼ítem, pronevjera i povrede du┼żnosti.

Maksimalna kombinirana kazna za financijska kaznena djela prema islandskom zakonu je ┼íest godina, no sudovi mogu odrediti i dulje kazne u slu─Źajevima u kojima su se zlo─Źini ponavljali i ─Źinili sustavno.

Island je prva zemlja koja se po─Źela na ovakav na─Źin boriti protiv bankarskog kriminala i financijske nepravde. Nadajmo se da to ne─çe samo ostati na Islandu ve─ç da ─çe se ra┼íiriti i dalje.

Što reći, nego, slijedimo Island i svima će biti bolje, a ne samo njima.

island-bankari-kvacica
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,