Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BRAVO! Island zbog izazivanja financijske krize dosad osudio tamošnje bankare na ukupno 74 god. zatvora, suprotno od onoga što Amerika radi

BRAVO! Island zbog izazivanja financijske krize dosad osudio tamošnje bankare na ukupno 74 god. zatvora, suprotno od onoga što Amerika radi

island-bankari-zatvorNedavno je osuđeno šest vodećih financijaša i bankara u najvećim bankama na Islandu

U dva odvojena postupka nedavno je Vrhovni sud Islanda i Okružni sud u Reykjaviku osudio tri vodeća menadžera banke Landsbankin i dva vodeća menadžera banke Kaupbing, zajedno s jednim istaknutim investitorom, za zločine koji su doveli do financijske krize 2009. godine.

S tim presudama broj bankara i financijaša koji su zatvoreni zbog financijskih zločina na Islandu popeo se na 26, a zajedno su dobili 74 godine zatvora.

Zločini financijske prirode

Jedanest bivših bankara osuđeno je na četiri i pol ili više godina u zatvoru. Bivši šefovi Kaupbinga dobili su najveće kazne.

Bivši CEO Kaupbinga Hreiðar Már Sigurðsson i bivši CEO Kaupbinga Luksemburg Magnús Guðmundsson predvode tu listu kažnjenih te su dobili zatvorsku kaznu zbog opsežnih manipulacijama tržištem, pronevjera i povrede dužnosti.

Maksimalna kombinirana kazna za financijska kaznena djela prema islandskom zakonu je šest godina, no sudovi mogu odrediti i dulje kazne u slučajevima u kojima su se zločini ponavljali i činili sustavno.

Island je prva zemlja koja se počela na ovakav način boriti protiv bankarskog kriminala i financijske nepravde. Nadajmo se da to neće samo ostati na Islandu već da će se raširiti i dalje.

Što reći, nego, slijedimo Island i svima će biti bolje, a ne samo njima.

island-bankari-kvacica
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,