Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » ─îEKALI 50 GODINA: Rije┼íena zagonetka fotografije Kennedyjevog ubojice? Mo┼żemo li vjerovati znanstvenicima?

─îEKALI 50 GODINA: Rije┼íena zagonetka fotografije Kennedyjevog ubojice? Mo┼żemo li vjerovati znanstvenicima?

Lee-Harvey-Oswald-JFKMo┼żemo li teorije zavjere napokon staviti u ladicu, i da li su znanstvenici otkrili pravu istinu? Postavlja se prvo pitanje, tko je naru─Źio analizu i istra┼żivanje?

Najnovijim forenzi─Źkim metodama stru─Źnjaci su, bar tako tvrde, uspjeli dokazati kako je fotografija ubojice ameri─Źkog predsjednika John F. Kennedyja, na kojoj Lee Harvey Oswald pozira u dvori┼ítu s pu┼íkom i komunisti─Źkim novinama – autenti─Źna

Oswald, koji je ubijen prije po─Źetka su─Ĺenja, tvrdio je kako je fotografija monta┼ża.

Sada su znanstvenici s Dartmouth Collegea u New Hampshireu, koriste─çi digitalne forenzi─Źke tehnike kao i 3D model Oswalda dokazali suprotno, pi┼íe Independent.

‘Na┼ía detaljna analiza njegove poze, svjetla i sjene kao i pu┼íke u njegovoj ruci opovrgava da je bilo ikakvog petljanja po fotografiji’, kazao je jedan od stru─Źnjaka Hany Farid, profesor ra─Źunalnih znanosti i pionir u digitalnoj forenzici.

Pristalice teorija zavjere tvrdile su da je Oswaldovo lice druga─Źije nego na njegovim drugim fotografijama kao i da se veli─Źina pu┼íke ne podudara sa stvarnom.

Njihove su argumente znanstvenici uspjeli ve─ç ranije opovrgnuti, ali ne i onaj da je Oswaldova poza na slici neuvjerljiva, odnosno da djeluje nestabilno.

Stru─Źnjaci su sada napravili njegov 3D model i postavili ga u dvori┼íte kao na fotografiji te su utvrdili da je njegova poza ipak bila prirodna.

Prilago─Ĺavaju─çi visinu i te┼żinu, uz pomo─ç ljudskog 3D modela koji smo izradili forenzi─Źki se mo┼że analizirati polo┼żaj, stabilnost i sjene na bilo kojoj fotografiji’, pojasnio je Farid.

Policija u Dallasu objavila je fotografije Oswalda s puškom dva dana nakon Kennedyjeva ubojstva koje se dogodilo 22. studenog 1963. godine.

Teorije urote rasplamsale su se nakon ┼íto se saznalo da nisu bile na popisu stvari koje su prona─Ĺene u Oswaldovoj ku─çi. Odje─ça koju je nosio na slici tako─Ĺer nikad nije prona─Ĺena.

Meci koji su izuzeti s mjesta ubojstva omiljenog ameri─Źkog predsjednika odgovarali su pu┼íci s kojom je Lee Oswald pozirao.
 

 
(dnevnik.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , ,