Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Å panjolski znanstvenici tvrde: Gljivična infekcija uzrok Alzheimerove bolesti

Španjolski znanstvenici tvrde: Gljivična infekcija uzrok Alzheimerove bolesti

Alzheimerova-bolest-gljiviceAlzheimerovu bolest uzrokuju gljivice koje rastu u mozgu, objavili su Å¡panjolski znanstvenici

U sivoj masi i krvnim žilama svih osoba kod kojih je dijagnosticirana demencija pronađeni su kvasac i plijesan ili plijesan, dok, nasuprot tome, kod zdravih ljudi nije bilo gljivica.

Španjolski istraživači vjeruju da bi gljivična infekcija mogla lako objasniti sve simptome Alzheimerove bolesti, uključujući sporo napredovanje i uključenost sustava imuniteta, te da su gljivice uzrok ove neurodegenerativne bolesti, piše list Daily Mail.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Madridu otkrili su tragove nekoliko vrsta gljivica u mozgu 11 umrlih osoba, a kod kojih je prethodno dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Oni tvrde da različiti tipovi gljivica mogu pomoći da se objasni zašto se ova bolest različito manifestira od pacijenta do pacijenta.

Ukoliko je točno da bolest uzrokuju gljivice, to znači da bi postojeći antigljivični lijekovi mogli biti moćno oružje u ​​borbi protiv ove bolesti.

Voditelj tima rekao je da su potrebna dodatna klinička testiranja radi utvrđivanja efekata gljivične infekcije.

“Postoji veliki broj vrlo učinkovitih antigljivičnih spojeva s niskom razinom toksičnosti”, rekao je on.

Prošlog mjeseca su britanski znanstvenici iznijeli teoriju da se infekcija širi transfuzijom krvi, operativnim i stomatološkim zahvatom.

Ranije je smatrano da Alzheimerovu bolest uzrokuju loši geni ili kombinacija loše sreće i starosti, podsjeća Daily Mail.

Ova istraživanja mogla bi dodatno istaknuti bojazni da Alzheimer prelazi s osobe na osobu, odnosno da je riječ o zaraznoj bolesti.

Nova saznanja mogla bi voditi novim načinima liječenja bolesti koja ljudima oduzima moć govora i pamćenja, ali i dostojanstvo.
 

 
(klix.ba,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,