Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » NIKAD VIŠE ZADUŽENI, NIKAD VIŠE RATOVA KOJE VODE U SVIJETU: Ukupni dug se u SAD popeo na 62,1 bilijun dolara, odnosno 350 posto američkog BDP

NIKAD VIŠE ZADUŽENI, NIKAD VIŠE RATOVA KOJE VODE U SVIJETU: Ukupni dug se u SAD popeo na 62,1 bilijun dolara, odnosno 350 posto američkog BDP

sad-dug-kreditiSamo 0,1 posto Amerikanaca raspolaže tolikim bogatstvom kao 90 posto njihovih sunarodnjaka

Prošle godine je državni dug SAD iznosio 109,9% BDP-a, što je nešto više od 18 bilijuna dolara. To je, naravno, puno, ali ukupan iznos duga zemlje je mnogo važniji i interesantniji pokazatelj. A on je u SAD već dostigao 350% BDP-a! U ovu ogromnu cifru ulazi dug obitelj, financijski, korporativni i državni dug.

PODACI Bank of America Merrill Lynch razotkrili su da 0,1 posto Amerikanaca raspolaže bogatstvom kao 90 posto njihovih sunarodnjaka.

Taj 0,1 posto drži 22 posto ukupnog bogatstva SAD.

Godine 1929 – kada je u SAD počinjala Velika depresija – 90 posto Amerikanaca držalo je u svojim rukama 16 posto nacionalnog bogatstva.

Američka fasada koja se guli ima možda još opasniju skrivenu pozadinu.

Prošle godine je državni dug SAD iznosio 109,9 posto BDP-a, što je nešto više od 18 bilijuna dolara. To je, naravno, mnogo, ali ukupan iznos duga zemlje je mnogo važniji i zanimljiviji pokazatelj. A on je u SAD već dostigao 350% BDP-a!

Obično se američki razinu konsolidiranog duga određuje na temelju FRS obrasca Z.1 Flow of Funds (section L.1).

Krajem ožujka 2015. godine objavljeno je posljednje izdanje ovog obrasca, koji je uključivao ukupni obujam instrumenata kreditnog tržišta (Total Credit Market Instruments). Tada su svi saznali da je ukupan dug SAD već dostigao 330 posto BDP-a, premašivši 59 bilijuna dolara.

U ovu ogromnu cifru ulazi dug obitelj, financijski, korporativni i državni dug.

A onda je FRS odjednom prestao objavljivati uobičajene podatke. U drugom tromjesečju izvješće Z.1 je izašao bez uobičajenih tablica. Očigledno je da je do 18. rujna američki regulator primio veliki broj pitanja o razlozima ne obajvljivanja informacija pa je krajem prošlog tjedna objavio službeni izvešta j.

Ispostavilo se da je indikator “instrumenti kreditnog tržišta” Izbirsan, a umjesto njega su se pojavila dva pokazatelja – “dužničke vrijednosnice” i “krediti”.

Ovi pokazatelji sada sadrže svu aktivu i obveze koje su prethodno ulazile u “instrumente kreditnog tržišta”. Pri čemu su u metodologiju uvedene neke promjene što je rezultiralo time da ukupan iznos konsolidiranog duga poraste za 2,7 bilijuna dolara.

Odsad će u izvještajima FRS ukupan dug biti – zbroj dvije kategorije instrumenata: dužničkih vrijednosnih papira i kredita.

FRS je uspio jednim udarcem ubiti dvije muhe. Prvo, sada je moguće ne objavljivati ​​jednostavan instrument koji je mogao razumjeti svatko tko to poželi i pritom bio u stanju da ocijeni opseg ukupnog duga SAD. Drugo, regulator je tiho i neprimjetno povećao ukupni dug na 62,1 bilijuna u odnosu na 30. jun 2015. godine.

Postupak FRS se može razumjeti. Prije samo nekoliko mjeseci diglo se mnogo prašine u medijima, kada se saznalo da je ukupan dug premašio 330 posto BDP-a.

Iznenađujuće, podaci o BDP-u nisu revidirani naviše, što znači da je ukupan iznos duga već dostigao 350% BDP-a!

I o ovome nitko nije izvijestio, najznačajniji mediji šute, jer do sada nije bilo službenih izjava i priopćenja koja bi uključivala ovu cifru. To je vrlo čudno, s obzirom na zabrinutost koja vlada zbog dužničkih problema u svijetu.

Mada, zašto još jednom uzbunjivati ​​narod, čim se indeks S & P vrati na 2.000 bodova – sve se zaboravlja?
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , ,