Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DARPA želi vozila koja će nakon dostave robe nestati

DARPA želi vozila koja će nakon dostave robe nestati

darpa-voziloVozila će dostaviti namirnice i municiju, a potom se u cijelosti razgraditi bez ikakvih tragova

Američka vojna znanstvena agencija DARPA ponovno je pokrenula jedan projekt koji naoko djeluje kao znanstvena fantastika i to ne previše uvjerljiva.

Njezin projekt pod nazivom Vanishing Acts: A Call for Disappearing Delivery Vehicles, doslovce predstavlja ideju o vozilima koja će vojnicima na bojišnicama dostavljati namirnice, opremu i municiju, a potom ”nestati” bez ikakva traga.

Ako ste pomislili da se radi o nekakvoj vrsti teleporta, prevarili ste se, jer se ideja temelji na DARPA-inom postojećem VAPR programu (Vanishing Programmable Resources), u okviru kojeg se proizvodi elektronika namijenjena ugradnji u vojne uređaje, koja bi se unosom komande trebala samouništiti i razgraditi, kako bi se onemogućilo da neprijatelj dođe do važnih podataka ukoliko mu u ruke padne vaša komunikacijska oprema.

Stoga se možda sjećate našeg teksta u kojem smo pisali o prvoj vrsti takve tehnologije, elektroničkom sklopu koji se razgrađuje, odnosno topi u dodiru s običnom vodom, no DARPA-inim znanstvenicima su očito u međuvremenu apetiti porasli, pa žele napraviti čitava transportna vozila koja bi imala svojstva “nestajanja”.

U opisu tehnologije, DARPA navodi da se radi o “jatu” malih jednokratnih vozila, koja bi na teren bila izbačena iz zrakoplova, a nakon dostave lijekova, namirnica i municije, vojnici bi mogli inicirati “nestajanje” odnosno njihovu potpunu razgradnju, iza koje ne bi smjeli ostati nikakvi tragovi.

Zanimljivo je da novi program nosi naziv ICARUS (Ikar), po Dedalovom sinu iz grčke mitologije, čija su se krila od voska i perja rastopila kada se previše približio suncu.

Nadamo se da će nam uskoro pokazati neki kamiončić sa sposobnošću nestajanja, no pomalo nas je strah ako ta tehnologija stigne na potrošačko tržište. Zamislite auto koji nakon isteka jamstvenog roka nestane, ili se rastopi na kiši.
 
(vidi.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,