Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Da li se moguće sakriti od GLONASS-a?

Da li se moguće sakriti od GLONASS-a?

glonass-sustav-rusijaSustav GLONASS, koji omogućuje da se zaštite tajni objekti od špijunaže, kao i da se prate migracije ljudi, i to na onim mjestima koja ne pokrivaju drugi sustavi i GPS, osmislili su stručnjaci “Ujedinjene korporacije za izradu instrumenata” i Kalužskog znanstveno-istraživačkog instituta za proizvodnju telemehaničkih uređaja

Uređaj, koji će izgledati poput narukvice, može raditi i do osam sati bez dodatnog napajanja i funkcionirati i tamo gdje su tradicionalni sustavi navigacije “bespomoćni”. Sustav koji su napravili ruski specijalisti, moći će se koristiti na vojnim objektima, u zatvorenim znanstveno-istraživačkim institutima i uopće svuda gdje je neophodna zaštita od vojne i industrijske špijunaže.

Prema riječima direktora odjela inovacijskog razvoja “Ujedinjene korporacije za izradu instrumenata” Aleksandra Kalinina, uređaj će se moći koristiti i u civilnoj sferi, primjerice u radu pripadnika Ministarstva za izvanredne situacije.

Od sustava GLONASS ipak ne možeš pobjeći

Ruska vojska će dobiti i kompleks “Strijelac”, čiji je glavni zadatak da locira vojnike, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane Rusije. Ministar Šojgu je tijekom izložbe izjavio da će kompleks “Strijelac” biti implementiran u sustav snaga obrane Rusije.

Kompleks se sastoji od narukvice koja liči na ručni sat i daljinskog upravljača. Uređaj se stavlja na ruku kako bi mogao locirati vojnika, ali i kontrolira njegovo stanje. U slučaju neke izvanredne situacije, sve informacije se odmah šalju zapovjedniku. Ako s ruke vojnika narukvica bude uklonjena ili se vojnik ne pomiče 45 sekundi, nadležni o tome odmah bivaju obaviješteni.

Za drugačije vremenske uvjete, kao na primjer na Arktiku, napravljena je posebna modifikacija “Strijelca”. Naime, ukoliko se vojnik izgubi u mećavi, dodatna funkcija omogućuje mu da nađe put i da se vrati u bazu pomoću sustava GLONASS. Također, ako vojnik pogine, ovaj uređaj može poslužiti kao radio odašiljač i tijelo se lakše može naći u radijusu od 50 kilometara. Proizvođač ovog sustava kaže da će ruska vojska dobiti ove komplete tijekom 2016. godine.

Avionom na orbitalnu stanicu

Na Vojnoj akademiji Raketne vojske strateške namjene “Petar Veliki”, konstruiran je motor za budući zračno-kosmički nadzvučni zrakoplov, koji će se koristiti i u civilnom zrakoplovstvu, ali i u vojnoj avijaciji, priopćio je novinarima predstavnik akademije tijekom održavanja izložbe “Dan inovacija Ministarstva obrane Ruske Federacije 2015 “.


Osim toga, kao što je pojasnio predstavnik akademije, ovaj avion će upravo zahvaljujući novom motoru moći služiti i kao “teretnjak” i da na orbitalnu stanicu dostavlja sve što je kosmonautima neophodno za život i rad.

Još o motorima …

Ministarstvo obrane Ruske Federacije također je najavilo i uređaj koji može za svega 30 sekundi pokrenuti automobilski motor, čak i pri ekstremno niskim temperaturama, čak i do minus 30 stupnjeva Celzija. Uređaj je najprije predviđen za uporabu na Arktiku i može pokrenuti automobil za svega pola minute, a ako je potrebno, to može odmah ponovno učiniti. Uređaj je najprije namijenjen vojsci za izvršavanje zadataka u uvjetima ekstremne hladnoće.

Osim toga, planira se i serijska proizvodnja avio-klipnog motora APD-500 za bespilotne letjelice malog dometa u gradu Ribinsk. Motor omogućava da bespilotna letjelica dosegne visinu od 6.000 metara, noseći teret do 30 kilograma.

Ponešto i o civilnoj sferi vojničkog života

Jednostavne kuće, koje se mogu brzo montirati, a uz to su i energetski učinkovite, također su eksponat na ovoj izložbi. U gradiću Kubinka, u okolici Moskve, gdje se održava izložba, prikazane su ove montažne kuće, koje pored ostalih interesantnih novina, imaju i ozonski uređaj za pročišćavanje vode i vlastiti energetski generator malog kapaciteta.

Eksperimentalni vojni gradić, prema uredbi koju je izdao ministar Šojgu, biti će izgrađen nedaleko od aerodroma “Stepa” u okolici Bajkalskog jezera. Šojgu smatra da je neophodno izgraditi i prateću infrastrukturu – dječje vrtiće, prodavnice i druge neophodne objekte za društvenu uporabu. Ako se ovaj eksperiment pokaže kao uspješan, Ministarstvo će naručiti izgradnju ovakvih naselja i na drugim lokacijama.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(rs.sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,