Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » NAPOKON SE RAZOTKRILI! Obama: Amerika ─çe diktirati pravila svjetske trgovine

NAPOKON SE RAZOTKRILI! Obama: Amerika ─çe diktirati pravila svjetske trgovine

tpp--obamaPredsjednik SAD Barak Obama potvrdio je u ponedjeljak da je zaklju─Źen sporazum o Transpacifi─Źkom trgovinskom partnerstvu i izjavio da ─çe, shodno tome, pravila svjetske trgovine pisati Amerika, a ne netko drugi, na primjer, Kina

U okviru Transpacifi─Źkog partnerstva biti ─çe obrazovana zona slobodne trgovine u Azijsko-pacifi─Źkoj regiji. Tihooceanske zemlje ostvaruju 40 posto svjetske ekonomije i tre─çinu svjetske trgovine.

Sudionici sporazuma su SAD, Kanada, Meksiko, Peru, ─îile, Malezija, Brunej, Singapur, Vijetnam, kao i Australija i Novi Zeland.

“Po┼íto vi┼íe od 95 posto na┼íih potencijalnih klijenata ┼żivi izvan na┼íih granica, ne mo┼żemo dozvoliti da zemlje poput Kine pi┼íu pravila globalne ekonomije. Mi trebamo pisati ta pravila, otvaraju─çi nova tr┼żi┼íta za ameri─Źke proizvode i uspostavljaju─çi visoke standarde za za┼ítitu radnika i o─Źuvanje okoli┼ía. To ─çe omogu─çiti sporazum koji je postignut danas u Atlanti”, izjavio je Obama.

Transpacifi─Źki sporazum (TPP) ─çe utjecati na 40 posto svjetske ekonomije i predstavljati jedan od krunskih uspjeha Barack Obame, pod uvjetom da ga odobri Kongres i zastupnici u parlamentima drugih potpisnica.

Predsjednik SAD je tako─Ĺer izrazio uvjerenje da ─çe sporazum ┼ítititi radna mjesta u SAD i okoli┼í “vi┼íe nego bilo koji drugi sporazum u povijesti”. Obama je tako─Ĺer odgovorio na kritike sporazuma upu─çene zbog tajnovitosti, obe─çav┼íi da ─çe dokument podnijeti javnosti na uvid.

“Kada sudionici razgovora zavr┼íe rad nad tekstom partnerstva, Kongres i ameri─Źki narod imat ─çe nekoliko mjeseci da pro─Źitaju svako slovo prije nego ┼íto ga ja potpi┼íem”, obe─çao je Obama.

Japanski premijer Shinzo Abe potvrdio je da je postignut dogovor o Transpacifi─Źkom partnerstvu, prenio je televizijski kanal NHK. “Priop─çili su mi da je postignut sveobuhvatni sporazum o Transpacifi─Źkom partnerstvu”, rekao je premijer.
 

 
(rs.sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,