Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » NAPOKON SE RAZOTKRILI! Obama: Amerika će diktirati pravila svjetske trgovine

NAPOKON SE RAZOTKRILI! Obama: Amerika će diktirati pravila svjetske trgovine

tpp--obamaPredsjednik SAD Barak Obama potvrdio je u ponedjeljak da je zaključen sporazum o Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu i izjavio da će, shodno tome, pravila svjetske trgovine pisati Amerika, a ne netko drugi, na primjer, Kina

U okviru Transpacifičkog partnerstva biti će obrazovana zona slobodne trgovine u Azijsko-pacifičkoj regiji. Tihooceanske zemlje ostvaruju 40 posto svjetske ekonomije i trećinu svjetske trgovine.

Sudionici sporazuma su SAD, Kanada, Meksiko, Peru, Čile, Malezija, Brunej, Singapur, Vijetnam, kao i Australija i Novi Zeland.

“Pošto više od 95 posto naših potencijalnih klijenata živi izvan naših granica, ne možemo dozvoliti da zemlje poput Kine pišu pravila globalne ekonomije. Mi trebamo pisati ta pravila, otvarajući nova tržišta za američke proizvode i uspostavljajući visoke standarde za zaštitu radnika i očuvanje okoliša. To će omogućiti sporazum koji je postignut danas u Atlanti”, izjavio je Obama.

Transpacifički sporazum (TPP) će utjecati na 40 posto svjetske ekonomije i predstavljati jedan od krunskih uspjeha Barack Obame, pod uvjetom da ga odobri Kongres i zastupnici u parlamentima drugih potpisnica.

Predsjednik SAD je također izrazio uvjerenje da će sporazum štititi radna mjesta u SAD i okoliš “više nego bilo koji drugi sporazum u povijesti”. Obama je također odgovorio na kritike sporazuma upućene zbog tajnovitosti, obećavši da će dokument podnijeti javnosti na uvid.

“Kada sudionici razgovora završe rad nad tekstom partnerstva, Kongres i američki narod imat će nekoliko mjeseci da pročitaju svako slovo prije nego što ga ja potpišem”, obećao je Obama.

Japanski premijer Shinzo Abe potvrdio je da je postignut dogovor o Transpacifičkom partnerstvu, prenio je televizijski kanal NHK. “Priopćili su mi da je postignut sveobuhvatni sporazum o Transpacifičkom partnerstvu”, rekao je premijer.
 

 
(rs.sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,