Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Aktivisti poveli “psihološki rat” dronovima, bacali letke iznad sjedišta NSA u Njemačkoj

Aktivisti poveli “psihološki rat” dronovima, bacali letke iznad sjedišta NSA u Njemačkoj

dron-njemacka-aktivistiGrupa aktivista je krajem prošlog tjedna dronom nadletjela ključni kompleks američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) u Njemačkoj i izbacila letke u kojima zaposlene obavještajce poziva da odstupe s dužnosti u prosvjedu protiv masovnog nadzora

Akcija je izvedena iznad Daggera, američkog vojnog kompleksa južno od Frankfurta u kojem je smješten Europski kriptografski centar, jedan od glavnih izvora obavještajnih informacija koje NSA prikuplja u Europi. Prema njemačkim medijima, oko 1,100 zaposlenika tamo nadgleda golemu količinu komunikacija s alatima poput XKEYSCORE-a čije je postojanje otkrio zviždač Edward Snowden.

Grupa aktivista odgovorna za misiju s dronom, Intelexit, u posljednjim tjednima jača “psihološki rat” protiv zaposlenika američkih tajnih službi i nedavno je iskoristila pokretne reklamne panoe sa plakatima na kojima se vidi zalazak sunca i američke zastave uz poruke poput: “Suučesništvo u masovnom nadzoru i ratovima dronova?” ili “Slušaj svoje srce, ne privatne telefonske razgovore”, pozivajući zaposlene da “izađu iz obavještajne zajednice”.

“Veliki moralni sukob”

Aktivisti kažu da su u posljednjoj kampanji posegnuli za dronovima radi simbolizma. “Mi pozivamo naše pobornike da osmisle inovativne načine kako dosegnuti one koji su uznemireni svojom ulogom u podržavanju masovnog nadzora i rata dronovima,” napisao je glasnogovornik Intelexita Sascha Fugel u priopćenju za javnost koje prenosi The Intercept.

“Njemačka ostaje neaktivna i do danas nije preuzela odgovornost za aktivnosti u Dagger kompleksu. Mi znamo da tamo postoje zaposleni koji proživljavaju veliki moralni sukob zbog svoje uloge u špijuniranju”.

Intelexit ima podršku niza poznatih zviždača, uključujući Thomasa Drakea, bivšeg visokog dužnosnika NSA koji je pod istragom zbog dijeljenja informacija o programima za koje drži da su skupi, nezakoniti i predstavljaju veliko narušavanje građanske privatnosti.

Prema priopćenju, aktivisti će uskoro ponuditi mrežu za materijalnu i moralnu podršku ljudima koji se odluče na izlazak iz obavještajne službe.
 

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,