Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Tajno izvješće: Njemačke vlasti očekuju 1.5 milijuna izbjeglica do kraja godine

Tajno izvješće: Njemačke vlasti očekuju 1.5 milijuna izbjeglica do kraja godine

njemacka-imigranti-rijekaNjemačka vlast ove godine očekuju dolazak do 1.5 milijuna tražitelja azila, piše današnje izdanje Bilda pozivajući se na interne prognoze označene kao tajne

Prijašnje analize su predviđale priljev između 800,000 i milijun ljudi.

Njemački najprodavaniji list Bild navodi da su njemačke vlasti zabrinute zbog rizika od “sloma pričuva” i da već postoje značajne poteškoće u osiguravanju dovoljnog broja kontejnera i sanitarnih objekata za nove pridošlice.

Stotine tisuća imigranata koji se slijevaju u Europu, bježeći od konflikta i siromaštva na Bliskom Istoku, Africi i dalje, kažu da idu prema Nmečakoj, europskoj najvećoj ekonomiji.

“Migracijskih pritisci će se povećavati i dalje. Mi sada očekujemo između sedam i deset tisuća svakodnevnih ilegalnih prelazaka granice u četvrtom kvartalu,” piše u izvješću koje citira Bild.

“Postoji rizik da će ovaj visoki broj tražitelja azila postati ekstremni teret za države i općine.

Vlasti su zabrinute i zbog strukture obitelji na Bliskom istoku i očekuju da će svaka osoba iz regije kojoj se odobri azil tijekom vremena prosječno dovesti od 4 do 8 članova uže rodbine.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je u nedjelju da treba ograničiti broj ljudi koji dolaze na kontinent, dok je kancelarka Merkel nakon objave da će pružiti azil svim izbjeglicama iz Sirije suočena s najvećim padom popularnosti u posljednje četiri godine, piše Rueters.

Kancelarka Merkel, koja je izjavilia da će Njemačka dati azil onima koji bježe od građanskog rata u Siriji, doživjela je najnižu popularnost u zadnje četiri godine.

Njemačka: Da, razmatramo mogućnost masovnog vraćanja izbjeglica u Hrvatsku

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere nije isključio mogućnost vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku jer u ovim članicama Europske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uvjeti.

“Budući da se u Grčkoj prema izbjeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primjenu Dublinskog postupka za ovu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje”, rekao je De Maiziere u razgovoru za dnevnik “Stuttgarter Nachrichten” od ponedjeljka.

Nehumani uvjeti za izbjeglice u zemlji poput Grčke

On je u razgovoru objasnio zašto tzv. Dublinski postupak, po kojemu izbjeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Europske unije, trenutno ne funkcionira.

Nekoliko njemačkih sudova je u prošlosti donijelo presude po kojima se izbjeglice, tj. tražitelji zahtjeva za azilom, ne smiju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uvjeti.

“Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uvjeti za prihvat izbjeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodijeljene Grčkoj kako bi se to stanje promijenilo”, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova.

Izbjeglice odbijaju registraciju i smještaj

On se osvrnuo i na sve češću pojavu neprihvatljivog ponašanja izbjeglica koje odbijaju smještaje koje im dodjeljuju vlasti.

“Do ovog ljeta su izbjeglice bile zahvalne i prijateljski raspoložene prema vlasti: uredno su se registrirale i bivale raspoređene po čitavoj zemlji. No već neko vrijeme primjećujemo da mnoge izbjeglice to više ne prihvaćaju. Ne pristaju na registraciju i odlaze tamo gdje oni smatraju da bi trebali biti. To ne ide više tako. To u svakom smislu riječi nije u redu. Ne postoji pravo niti za jednog izbjeglicu da sam odabire gdje će biti smješten”, zaključio je De Maiziere.

Protjerivanje onih koji nemaju izgleda za opstanak

On je u intervjuu naglasio kako će vlasti poduzeti sve kako bi se što prije protjerali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Njemačkoj. Tu je posebno istaknuo državljane zemalja zapadnog Balkana, prije svega Albance, ali i Afganistance koji u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku.

“Mi mladim ljudima iz Afganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih dijelova zemlje poput Kabula. Mi im moramo reći: ne možete dobiti azil samo zato jer vam ne odgovara stanje u vašoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtjev za azilom državljana Afganistana pomno ispitati”, rekao je De Maiziere za “Stuttgarter Nachrichten”.

Bild piše da bi prema očekivanjima vlasti u Njemačku moglo doći 1.5 milijuna tražitelja azila. List ističe da su njemačke vlasti zabrinute, te kako se već sad bore da osiguraju dovoljno prostora i sanitarije za nove dolaske.
 
(index.hr,telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , ,