Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » OVO MORATE VIDJETI! ┼áokantne rijetke fotografije Irana 60-tih i 70-tih godina!

OVO MORATE VIDJETI! Šokantne rijetke fotografije Irana 60-tih i 70-tih godina!

IRAN-STUDENTIÔÇ×Trn u okuÔÇť me─Ĺunarodne zajednice, ÔÇ×osovina zlaÔÇť prema rije─Źima biv┼íeg ameri─Źkog predsjednika Georgea W. Busha. Iran je klju─Ź stabilnog i mirnog Bliskog istoka. No, ne ako ┼żele postati deveta priznata samostalna dr┼żava koja ima nuklearno oru┼żje

Iran je 18. dr┼żava svijeta po povr┼íini na kojoj se rasprostire (1.648.195 km┬▓) i broji vi┼íe od 75 milijuna stanovnika. Kako se da pro─Źitati iz punog naziva dr┼żave (Islamska Republika Iran), glavna religija je islam, a ve─çina stanovni┼ítva ┼íijiti.

Iran ima vi┼íe od 85% pismenih stanovnika, a vi┼íe od 50% ih je mla─Ĺe od 25 godina. Obrazovanje je centralizirano, nadgleda ga vrhovni vjerski vo─Ĺa, a usredoto─Źeno je na razvoj znanosti, tehnologije i religijskih islamskih podu─Źavanja.

Iran, dr┼żava u jugozapadnoj Aziji (Bliski istok), grani─Źi s Afganistanom i Pakistanom na istoku, Turkmenistanom, Azerbajd┼żanom i Armenijom na sjeveru, Turskom na sjeverozapadu, Irakom na zapadu; izlazi na Kaspijsko jezero, Arapsko more i Arapsko-perzijski zaljev, ima 2440 km morske obale te 740 km obale Kaspijskoga jezera.

Otkud uop─çe ime Iran?

Na mjestu dana┼ínjeg Irana nekad se rasprostiralo veliko Perzijsko Carstvo. Mo─çno, ratoborno, ponosno. Neki bi rekli da su ve─ç tada ÔÇ×zadavali glavoboljeÔÇť zapadu. Uspio ih je pokoriti Aleksandar Veliki (─Źetvrto stolje─çe stare ere), a a onda i Arapi (sedno stolje─çe nove ere). U desetom stolje─çu razvijaju vlastiti perzijski jezik koji je i danas slu┼żbeni jezik Irana, a sve do po─Źetka pro┼ílog stolje─ça ostaju nezanimljivi zapadu. Unutarnje borbe, promjene dinastija, a onda 20. stolje─çe i nafta. Britanci prvi zapo─Źinju s va─Ĺenjem nafte na jugu Irana, dobivaju koncesiju, i tu po─Źinje moderna pri─Źa tada jo┼í zvane Perzije.

Po─Źetkom dvadesetih godina 20. stolje─ça vojni general Reza Khan izvr┼íio je dr┼żavni udar i preuzeo vlast. Kruni se ┼íahom (kraljem) 1926. godine, a s trona ga bacaju anglo-ruske vojne snage zbog potpore fa┼íizmu i antisemitizmu po─Źetkom II. svjetskog rata. Na njegovo mjesto dolazi zadnji iranski kralj Mohammad Pahlavi, sin Reze Pahlavija.

Ime Iran postaje slu┼żbeno 1935. godine, a potje─Źe od nekada┼ínjih stanovnika Arijana koji su ┼żivjeli na tom podru─Źju.

Nakon jo┼í jedne intervencije zapada 1953. godine, kada poma┼żu ┼íahu Pahlaviju da vrati vlast u zemlji, po─Źinje zadnje razdoblje iranskih kraljeva. Pahlavi ┼żeli modernizirati Iran, napraviti sekularno dru┼ítvo te se otvoriti zapadu. Ne uspijeva. Tijekom 60-ih i 70-ih godina organizirani su prosvjedi, di┼że se islamska svijest kod Iranaca, a sve to vodi Iranskoj revoluciji. Prvog dana travnja 1979. godine ┼íah je zba─Źen, Iran dobiva novi ustav, a Ayatollah Khomeini postaje prvi vrhovni vjerski vo─Ĺa Irana, kojeg je instalirala britanska i ameri─Źka vlada!

I tu po─Źinje odvajanje Irana i zapada. Naftne kompanije se po─Źinju nacionalizirati, uvodi se strogi nadzor nad dru┼ítvom, medijima, obrazovanjem. Iran je u ratu s Irakom punih osam godina (1980.-1988.), a u ratu stradava vi┼íe od milijun Iranaca. (sli─Źnost – balkanski scenario!)

Khomeini umire 1989. godine, a na njegovo mjesto dolazi Ayatollah Khamenei, bivši predsjednik, danas najmoćnija figura iranske politike. Tijekom 90-ih traju borbe konzervativaca i umjerenih reformista.

Po─Źetkom 21. stolje─ça svijet je upoznat s nastojanjima Irana da se nuklearno oboga─çuje. ┼átovi┼íe, podr┼íku dobivaju od Rusije. U Bashahri po─Źinje gradnja prvog nuklearnog reaktora, a poma┼żu im ruski znanstvenici i tehni─Źari.

Tada je na mjestu predsjednika Mohammad Khatami, umjereni reformist, koji 2004. godine obustavlja nuklearni program u korist potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom. No, dolazi 2005. godina, pobjeda Mahmouda Ahmadinejada, ultra-konzervativnog gradona─Źelnika Teherana. Nastavlja se oboga─çivanje uranijem, Iran podnosi te┼íke sankcije me─Ĺunarodne zajednice, kao ┼íto je zabrana uvoza iranske nafte. Mahmoud Ahmadinejad poziva na uni┼ítenje Izraela, a Iran poslije 2009. godine i jo┼í jedne pobjede Ahmadinejada tone sve dublje.

KAKO JE IRAN IZGLEDAO PRIJE DOLASKA ZAPADNIH SILA I INSTALACIJE KHOMEINIJA, SVI ZNAMO KAKO IRAN IZGLEDA DANAS:

iran70

iran70-2

iran70-3

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,