Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » TKO ONDA MOŽE? Njemačka ne može podnijeti rekordan broj migranata! Zatvara i ona granice?

TKO ONDA MOŽE? Njemačka ne može podnijeti rekordan broj migranata! Zatvara i ona granice?

imigranti-njemačkaNjemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere upozorio je u četvrtak da se Njemačka ne može nositi s rekordnim brojem tražitelja azila koji prelaze njezine granice

Postojeći sustav azila nije spreman za ovakve brojke, rekao je de Maiziere predstavljajući parlamentu novi zakon kojim se želi osnažiti njemačka pravila o azilu. Trebat će nam hrabrost, strpljenje i ustrajnost, dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je 31. kolovoza da će Njemačka moći podnijeti izbjeglički val, a kasnije je objavila da je spremna primiti sve izbjeglice koje bježe pred ratom u Siriji.

Mađarska čeka odluku Njemačke

U mjesec dana nakon toga, broj azilanata porastao je na između 270.000 i 280.000, rekao je Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova Bavarske. Brojka za rujan viša je nego cijele 2014., rekao je u srijedu.

Njemački dužnosnici u Berlinu tvrde da je riječ o 210.000 i 220.000 tražitelja azila. Njemačka ove godine očekuje do milijun izbjeglica. Azil je prošli mjesec zatražilo 163.000 ljudi, prema 105.000 u kolovozu.

Napetosti među izbjeglicama u Njemačkoj

Njemačka je danas izvijestila o novim sukobima u dvama centrima za prihvat izbjeglica nakon novog rekordnog priljeva migranata u rujnu, dok UN u 2016. očekuje pogoršanje europske migracijske krize.

U Hamburgu je policija u noći na četvrtak morala triput intervenirati kako bi uvela red u dvama azilantskim centrima nakon sukoba Sirijaca i Afganistanaca.

Manji izgred u prvom centru, gdje je 19-godišnjaku ukraden mobitel, prerastao je u svađu s osumnjičenikom za krađu, 23-godišnjim Iračaninom, a zatim u tučnjavu drvenim letvama i metlama s drugim izbjeglicama, zbog čega su desetci policajaca morali intervenirati.


Kako pišu njemačka glasila, sukobilo se dvjesto Sirijaca i Afganistanaca, a neki u Njemačkoj traže da se migranti razdvoje po vjerskoj pripadnosti i otvoreno izražavaju nezadovoljstvo zbog sve većeg broja sukoba u tim centrima.

U drugom centru u velikom lučkom gradu u Njemačkoj, troje izbjeglica se sukobilo, a nakon toga su im se pridružili i drugi korisnici centra, uzrok sukoba nije bio jasan. Šesnaestogodišnji Afganistanac, dvoje Sirijaca od 16 i 18 godina i socijalna radnica lakše su ozlijeđeni.

Od početka godine u Njemačkoj je registrirano ukupno 577.000 izbjeglica. Novi zakon koji je de Maiziere predstavio u parlamentu predviđa mjere za poboljšanje integracije izbjeglica kao i korake za brže vraćanje azilanata iz zemalja koje se smatra sigurnima.

Ministar unutarnjih poslova Donje Saske Boris Pistorius rekao je da postoje granice za broj izbjeglica koje se može zbrinuti. Kapacitet je iscrpljen, već je gotovo nemoguće smjestiti ih, rekao je, upozoravajući da će uskoro biti potreban plan B.

UN-ove agencije za izbjeglice izdvajaju malo novca

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je u sramotnim što se UN-ove agencije za izbjeglice nedovoljno financira, u govoru na Općem zasjedanju UN-a.

Te humanitarne agencije – Visoko povjereništvo za izbjeglice, Svjetski program za hranu, UNRWA za pomoć Palestincima – pomažu ljudima u potrebi, na terenu i bez posrednika. Ministar je istaknuo kako su njihova financijska sredstva nedovoljna te moraju smanjivati obroke i medicinsku pomoć izbjeglicama.

Njemačka će tim agencijama uplatiti 100 milijuna dolara, u okviru pomoći od 1,8 milijarda koliko su obećale zemlje G7. Ta će pomoć omogućiti da se olakša teret zemljama koje graniče sa Sirijom (Libanon, Jordan, Turska) i koje primaju većinu Sirijaca što bježe pred ratom.
 
(hrt.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , ,