Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » TKO ONDA MO┼ŻE? Njema─Źka ne mo┼że podnijeti rekordan broj migranata! Zatvara i ona granice?

TKO ONDA MO┼ŻE? Njema─Źka ne mo┼że podnijeti rekordan broj migranata! Zatvara i ona granice?

imigranti-njema─ŹkaNjema─Źki ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere upozorio je u ─Źetvrtak da se Njema─Źka ne mo┼że nositi s rekordnim brojem tra┼żitelja azila koji prelaze njezine granice

Postoje─çi sustav azila nije spreman za ovakve brojke, rekao je de Maiziere predstavljaju─çi parlamentu novi zakon kojim se ┼żeli osna┼żiti njema─Źka pravila o azilu. Trebat ─çe nam hrabrost, strpljenje i ustrajnost, dodao je.

Njema─Źka kancelarka Angela Merkel kazala je 31. kolovoza da ─çe Njema─Źka mo─çi podnijeti izbjegli─Źki val, a kasnije je objavila da je spremna primiti sve izbjeglice koje bje┼że pred ratom u Siriji.

Ma─Ĺarska ─Źeka odluku Njema─Źke

U mjesec dana nakon toga, broj azilanata porastao je na izme─Ĺu 270.000 i 280.000, rekao je Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova Bavarske. Brojka za rujan vi┼ía je nego cijele 2014., rekao je u srijedu.

Njema─Źki du┼żnosnici u Berlinu tvrde da je rije─Ź o 210.000 i 220.000 tra┼żitelja azila. Njema─Źka ove godine o─Źekuje do milijun izbjeglica. Azil je pro┼íli mjesec zatra┼żilo 163.000 ljudi, prema 105.000 u kolovozu.

Napetosti me─Ĺu izbjeglicama u Njema─Źkoj

Njema─Źka je danas izvijestila o novim sukobima u dvama centrima za prihvat izbjeglica nakon novog rekordnog priljeva migranata u rujnu, dok UN u 2016. o─Źekuje pogor┼íanje europske migracijske krize.

U Hamburgu je policija u no─çi na ─Źetvrtak morala triput intervenirati kako bi uvela red u dvama azilantskim centrima nakon sukoba Sirijaca i Afganistanaca.

Manji izgred u prvom centru, gdje je 19-godi┼ínjaku ukraden mobitel, prerastao je u sva─Ĺu s osumnji─Źenikom za kra─Ĺu, 23-godi┼ínjim Ira─Źaninom, a zatim u tu─Źnjavu drvenim letvama i metlama s drugim izbjeglicama, zbog ─Źega su desetci policajaca morali intervenirati.

Kako pi┼íu njema─Źka glasila, sukobilo se dvjesto Sirijaca i Afganistanaca, a neki u Njema─Źkoj tra┼że da se migranti razdvoje po vjerskoj pripadnosti i otvoreno izra┼żavaju nezadovoljstvo zbog sve ve─çeg broja sukoba u tim centrima.

U drugom centru u velikom lu─Źkom gradu u Njema─Źkoj, troje izbjeglica se sukobilo, a nakon toga su im se pridru┼żili i drugi korisnici centra, uzrok sukoba nije bio jasan. ┼áesnaestogodi┼ínji Afganistanac, dvoje Sirijaca od 16 i 18 godina i socijalna radnica lak┼íe su ozlije─Ĺeni.

Od po─Źetka godine u Njema─Źkoj je registrirano ukupno 577.000 izbjeglica. Novi zakon koji je de Maiziere predstavio u parlamentu predvi─Ĺa mjere za pobolj┼íanje integracije izbjeglica kao i korake za br┼że vra─çanje azilanata iz zemalja koje se smatra sigurnima.

Ministar unutarnjih poslova Donje Saske Boris Pistorius rekao je da postoje granice za broj izbjeglica koje se mo┼że zbrinuti. Kapacitet je iscrpljen, ve─ç je gotovo nemogu─çe smjestiti ih, rekao je, upozoravaju─çi da ─çe uskoro biti potreban plan B.

UN-ove agencije za izbjeglice izdvajaju malo novca

Njema─Źki ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je u sramotnim ┼íto se UN-ove agencije za izbjeglice nedovoljno financira, u govoru na Op─çem zasjedanju UN-a.

Te humanitarne agencije – Visoko povjereni┼ítvo za izbjeglice, Svjetski program za hranu, UNRWA za pomo─ç Palestincima – poma┼żu ljudima u potrebi, na terenu i bez posrednika. Ministar je istaknuo kako su njihova financijska sredstva nedovoljna te moraju smanjivati obroke i medicinsku pomo─ç izbjeglicama.

Njema─Źka ─çe tim agencijama uplatiti 100 milijuna dolara, u okviru pomo─çi od 1,8 milijarda koliko su obe─çale zemlje G7. Ta ─çe pomo─ç omogu─çiti da se olak┼ía teret zemljama koje grani─Źe sa Sirijom (Libanon, Jordan, Turska) i koje primaju ve─çinu Sirijaca ┼íto bje┼że pred ratom.
 
(hrt.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , ,