Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Otkrivena je skandalozna tajna industrije ─Źokolade: Sudske tu┼żbe ─Źekaju najve─çe proizvo─Ĺa─Źe

Otkrivena je skandalozna tajna industrije ─Źokolade: Sudske tu┼żbe ─Źekaju najve─çe proizvo─Ĺa─Źe

cokolada-tvornica-nestle-afrikaJeste li znali da u┼żivaju─çi u ┼ívicarskoj ─Źokoladi podr┼żavate i financirate porobljavanje Afrika? Od raskr─Źivanja zelenih ┼íuma, pa sve do dje─Źje radne snage

Sudska tu┼żba podnesena nedavno u kojoj se optu┼żuju najve─çi svjetski proizvo─Ĺa─Źi ─Źokolade pogotovo ┼ívicarske da svjesno iskori┼ítavaju djecu kao radnike u Africi

┼ákola “Milton Hershey” u Pennsylvaniji jedna je od najbogatijih obrazovnih institucija u svijetu. Osnovana je 1909. kao siroti┼íte za “bijele” dje─Źake, a dodijeljeno joj je 30 posto budu─çe zarade tvrtke Milton S. Hersheya nakon njegove smrti.

Zahvaljuju─çi uspjesima ─Źokolade poput “Kit-Kat”, “Reeses” i “Whoppers”, ┼íkola danas vrijedi nevjerojatnih 7,8 milijardi dolara.

Nju danas poha─Ĺa oko 2.000 u─Źenika, a ┼íkola ima kontrolni interes u Hersheyevoj kompaniji vrijednoj 22,3 milijrde dolara, svjetski poznatom proizvo─Ĺa─Źu ─Źokolade. Te┼íka ironija je da se institucija ─Źiji su korijeni u za┼ítiti i obrazovanju djece, prema optu┼żbama, oslanja na kakao koji beru djeca radnici u zapadnoj Africi.

“Daily beast” pi┼íe da je to ironija koja slu┼żi kao motiv tu┼żbe koja je podnesena protiv “Hersheyeva” i njegova dva konkurenta, tvrtke “Mars” i “Nestle”. U tu┼żbi koju je podnijelo troje gra─Ĺana Kalifornije stoji da su ove tvrtke krive zbog la┼żnog reklamiranja, jer ne otkrivaju da se oslanjaju na rad djece robova prilikom pakiranja.


Proizvo─Ĺa─Źi tjeraju kupce da podr┼żavaju robovski rad

Bez takvog priznanja, tvrtke varaju potro┼ía─Źe i navode ih da nesvjesno podr┼żavaju robovsku dje─Źju radnu snagu.

“Najve─çi i najprofitabilniji ameri─Źki prehrambeni konglomerati ne bi trebalo toleriraju rad djece, a jo┼í manje rad djece robova, bilo gdje unutar lanca nabave” – pi┼íe u tu┼żbi.

Ova tu┼żba je novi pristup starom problemu: dubokoj, mra─Źnoj ne ba┼í toliko skrivenoj skandaloznoj tajni industrije ─Źokolade. Prije 15 godina pojavile su se prve optu┼żbe glede robovskog rada djece unutar ove industrije koje su izazvale bijes ameri─Źke javnosti.

U zapadnoj Africi nalazi se dvije tre─çine nasada kakaa na svijetu. Ovo je glavni sastojak ─Źokolade oko koje je stvorena industrija vrijedna 90 milijardi dolara.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(kurir.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , ,