Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Otkrivena je skandalozna tajna industrije čokolade: Sudske tužbe čekaju najveće proizvođače

Otkrivena je skandalozna tajna industrije čokolade: Sudske tužbe čekaju najveće proizvođače

cokolada-tvornica-nestle-afrikaJeste li znali da uživajući u švicarskoj čokoladi podržavate i financirate porobljavanje Afrika? Od raskrčivanja zelenih šuma, pa sve do dječje radne snage

Sudska tužba podnesena nedavno u kojoj se optužuju najveći svjetski proizvođači čokolade pogotovo švicarske da svjesno iskorištavaju djecu kao radnike u Africi

Škola “Milton Hershey” u Pennsylvaniji jedna je od najbogatijih obrazovnih institucija u svijetu. Osnovana je 1909. kao sirotište za “bijele” dječake, a dodijeljeno joj je 30 posto buduće zarade tvrtke Milton S. Hersheya nakon njegove smrti.

Zahvaljujući uspjesima čokolade poput “Kit-Kat”, “Reeses” i “Whoppers”, škola danas vrijedi nevjerojatnih 7,8 milijardi dolara.

Nju danas pohađa oko 2.000 učenika, a škola ima kontrolni interes u Hersheyevoj kompaniji vrijednoj 22,3 milijrde dolara, svjetski poznatom proizvođaču čokolade. Teška ironija je da se institucija čiji su korijeni u zaštiti i obrazovanju djece, prema optužbama, oslanja na kakao koji beru djeca radnici u zapadnoj Africi.

“Daily beast” piše da je to ironija koja služi kao motiv tužbe koja je podnesena protiv “Hersheyeva” i njegova dva konkurenta, tvrtke “Mars” i “Nestle”. U tužbi koju je podnijelo troje građana Kalifornije stoji da su ove tvrtke krive zbog lažnog reklamiranja, jer ne otkrivaju da se oslanjaju na rad djece robova prilikom pakiranja.

Proizvođači tjeraju kupce da podržavaju robovski rad

Bez takvog priznanja, tvrtke varaju potrošače i navode ih da nesvjesno podržavaju robovsku dječju radnu snagu.

“Najveći i najprofitabilniji američki prehrambeni konglomerati ne bi trebalo toleriraju rad djece, a još manje rad djece robova, bilo gdje unutar lanca nabave” – piše u tužbi.

Ova tužba je novi pristup starom problemu: dubokoj, mračnoj ne baš toliko skrivenoj skandaloznoj tajni industrije čokolade. Prije 15 godina pojavile su se prve optužbe glede robovskog rada djece unutar ove industrije koje su izazvale bijes američke javnosti.

U zapadnoj Africi nalazi se dvije trećine nasada kakaa na svijetu. Ovo je glavni sastojak čokolade oko koje je stvorena industrija vrijedna 90 milijardi dolara.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(kurir.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , ,