Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » HRANA UTIČE NA UČENJE: Brzom hranom do lošijih ocjena u školi i na poslu, i smanjenog IQ

HRANA UTIČE NA UČENJE: Brzom hranom do lošijih ocjena u školi i na poslu, i smanjenog IQ

hrana-ucenje-IQTinejdžeri skloniji zapadnjačkom načinu prehrane imaju 7% slabije rezultate školskih testova u odnosu na vršnjake koji se zdravije hrane

Istraživanje sada pokazuje da tipična američka prehrana djece uključuje hamburgere, tjesteninu, pizza, pileći nuggets, pomfrit, obrađene slatke žitarice, slastice i gazirana pića i to negativno utječe na školski uspjeh i učenje.

Nekoliko studija su sada otkrile da prehrambene navike u ranom djetinjstvu utječu na IQ godina kasnije u životu.

U jednoj studiji, veća konzumacija voća i povrća umjesto nezdrave čvrste hrane je bilo povezano s višim IQ i boljim pamćenjem kod djece od 4 godine starosti.

Isto tako u drugoj studiji, djeca koja su redovito jela kolačiće, čokoladu, ostale slatkiše, pila gazirana pića, i jela čipseve tijekom prve dvije godine života pokazala su smanjen IQ u dobi od 8 u odnosu na djecu koja nisu jela tu hranu.

Prehrana tijekom tog formativnog razdoblja ima smislen dugoročni učinak, i pruža nutrijente za izgradnju rastućeg mozga.

Moderna prehrana nije zdrava, to smo se svi već uspjeli uvjeriti, a sada se pojavilo i istraživanje koje je dalo detaljne brojke o tome kako loša, brza hrana utječe na naš mozak i rezultate koje postižemo.

Da rasčistimo jednu stva na početku – zapadnjačku prehranu karakterizira visoki udio mesa i mesnih prerađevina, pržene hrane bogate zasićenim mastima i gaziranih sokova.

Istraživanje Sveučilišta u Aberdeenu obuhvatilo je tinejdžere do 14 godina koje su pratili godinu dana, a pokazalo se da su oni koji su jeli zapadnjačku hranu postizali lošije rezultate u školi od kolega koji su se hranili zdravo.

Što je najgore, uočena veza zapadnjačke prehrane i slabijih rezultata u školi bila je prisutna bez obzira na indeks tjelesne mase i učestalost tjelesne aktivnosti tinejdžera.

Znanstvenici su zaključili da nezdrava prehrana u tinejdžerskoj dobi može imati izrazito negativan učinak na razvoj hipokampusa, dijela mozga ključnog za učenje i pamćenje.

Kako su prijašnja istraživanja već dokazala da taj način prehrane utječe i na koncentraciju i sposobnost rješavanja složenih problema kod odraslih, vjerojatno vam je jasno da je krajnje vrijeme da se prebacite na zdravu prehranu.
 
(metro-portal.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,