Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » HRANA UTI─îE NA U─îENJE: Brzom hranom do lo┼íijih ocjena u ┼íkoli i na poslu, i smanjenog IQ

HRANA UTIČE NA UČENJE: Brzom hranom do lošijih ocjena u školi i na poslu, i smanjenog IQ

hrana-ucenje-IQTinejd┼żeri skloniji zapadnja─Źkom na─Źinu prehrane imaju 7% slabije rezultate ┼íkolskih testova u odnosu na vr┼ínjake koji se zdravije hrane

Istra┼żivanje sada pokazuje da tipi─Źna ameri─Źka prehrana djece uklju─Źuje hamburgere, tjesteninu, pizza, pile─çi nuggets, pomfrit, obra─Ĺene slatke ┼żitarice, slastice i gazirana pi─ça i to negativno utje─Źe na ┼íkolski uspjeh i u─Źenje.

Nekoliko studija su sada otkrile da prehrambene navike u ranom djetinjstvu utje─Źu na IQ godina kasnije u ┼żivotu.

U jednoj studiji, ve─ça konzumacija vo─ça i povr─ça umjesto nezdrave ─Źvrste hrane je bilo povezano s vi┼íim IQ i boljim pam─çenjem kod djece od 4 godine starosti.

Isto tako u drugoj studiji, djeca koja su redovito jela kola─Źi─çe, ─Źokoladu, ostale slatki┼íe, pila gazirana pi─ça, i jela ─Źipseve tijekom prve dvije godine ┼żivota pokazala su smanjen IQ u dobi od 8 u odnosu na djecu koja nisu jela tu hranu.

Prehrana tijekom tog formativnog razdoblja ima smislen dugoro─Źni u─Źinak, i pru┼ża nutrijente za izgradnju rastu─çeg mozga.


Moderna prehrana nije zdrava, to smo se svi ve─ç uspjeli uvjeriti, a sada se pojavilo i istra┼żivanje koje je dalo detaljne brojke o tome kako lo┼ía, brza hrana utje─Źe na na┼í mozak i rezultate koje posti┼żemo.

Da ras─Źistimo jednu stva na po─Źetku – zapadnja─Źku prehranu karakterizira visoki udio mesa i mesnih prera─Ĺevina, pr┼żene hrane bogate zasi─çenim mastima i gaziranih sokova.

Istra┼żivanje Sveu─Źili┼íta u Aberdeenu obuhvatilo je tinejd┼żere do 14 godina koje su pratili godinu dana, a pokazalo se da su oni koji su jeli zapadnja─Źku hranu postizali lo┼íije rezultate u ┼íkoli od kolega koji su se hranili zdravo.

┼áto je najgore, uo─Źena veza zapadnja─Źke prehrane i slabijih rezultata u ┼íkoli bila je prisutna bez obzira na indeks tjelesne mase i u─Źestalost tjelesne aktivnosti tinejd┼żera.

Znanstvenici su zaklju─Źili da nezdrava prehrana u tinejd┼żerskoj dobi mo┼że imati izrazito negativan u─Źinak na razvoj hipokampusa, dijela mozga klju─Źnog za u─Źenje i pam─çenje.

Kako su prija┼ínja istra┼żivanja ve─ç dokazala da taj na─Źin prehrane utje─Źe i na koncentraciju i sposobnost rje┼íavanja slo┼żenih problema kod odraslih, vjerojatno vam je jasno da je krajnje vrijeme da se prebacite na zdravu prehranu.
 
(metro-portal.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,