Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Putovanje i širenje kanabisa diljem svijeta

Putovanje i širenje kanabisa diljem svijeta

svijet-put-kanabisTijekom povijesti, kanabis se proširio diljem svijeta krenuvši iz Azije kako bi pronašao svoj put do mnogih krajeva, donoseći svoju ljekovitost ali i duhovni značaj

Profesor geografije sa Sveučilišta u Kansasu, Barney Warf, u svom izvještaju navodi kako se u pred-moderno doba ponajviše koristio za ublažavanje bolova, primjerice kod poroda ili zubobolje kod Vikinga i srednjovjekovnih Germana.

Također dodaje kako je tvrdnja da je kanabis zla droga tek nedavno nadodan epitet, gledano kroz čitavu njegovu povijest, a činjenicu da je protuzakonit gleda kao povijesnu anomaliju.

Vjeruje se da se kanabis razvio na stepama srednje Azije, posebno u područjima današnje Mongolije i južnog Sibira. Prema podacima iz knjige “Kanabis: prvih dvanaest tisuća godina”, povijest uporabe kanabisa seže unazad čak 12.000 godina, čime predstavlja jednu od najstarijih kultiviranih biljaka. Warf dodaje kako je vjerojatno rastao u odlagalištima pretpovijesnih lovaca i skupljača, bogatim nutrijentima.

Spaljene sjemenke kanabisa su pronađene u grobnim humcima u Sibiru koji datiraju iz 3000. godine p.n.e., a neke od grobnica plemenitih ljudi pokopanih u Xinjiang regiji Kine i Sibira iz 2500. godine p.n.e. su sadržavale i velike količine mumificiranog psihoaktivnog kanabisa. U drevnoj Kini, i konoplja i psihoaktivni kanabis su se naširoko koristili, a prvi zapis o korištenju kanabisa kroz medicinsku primjenu datira iz 4000. godine p.n.e..

Prema knjizi “Arheologija Koreje”, priobalni su poljoprivrednici donijeli kanabis iz Kine u Koreju, oko 2000. godine p.n.e. ili čak ranije. U Južnu Aziju je stigao između 2000.i 1000. godine p.n.e. kada su područje naselili Arijci, skupina koja je govorila arhaičnim indo-europskim jezikom. Počeo se naširoko koristiti u Indiji, gdje je slavljen kao jedno od “pet kraljevstva biljaka … koje nas oslobađaju od tjeskobe”, kako kaže jedna drevna pjesma iz Veda.

Na Bliski Istok je kanabis stigao između 2000. i 1400. godine p.n.e., a vjerojatno su ga koristili Skiti, koji su ga donijeli u jugoistočnu Rusiju i Ukrajinu, tijekom svojih okupacija. Germanska su ga plemena donijela u Njemačku, odakle je došao do Britanije tijekom 5. stoljeća s anglosaksonskim invazijama. Sjemenke kanabisa su pronađene u ostacima vikinških brodova koji datiraju iz sredine devetog stoljeća, a tijekom sljedećih stoljeća, kanabis putuje kroz Afriku, u Južnu Ameriku stiže u 19. stoljeću, odakle putuje dalje na sjever.

Nakon ovog dugog putovanja, u SAD stiže početkom 20. stoljeća, točnije stiže na jugozapad SAD-a iz Meksika s imigrantima koji su bježali tijekom meksičke revolucije. Warf navodi da je do predrasuda o kanabisu u SAD-u došlo zbog njegovih konzumenta, Meksikanaca, koje su zapravo odraz prikrivenih rasističkih stavova.

Treba znati da biljka Cannabis sativa. ima dvije glavne podvrste, Cannabis sativa subsp. indica i Cannabis sativa subsp. sativa. Američki zakoni nikada nisu priznavali razliku između takozvane industrijske konoplje i indijskog kanabisa koji ima psihoaktivna svojstva, te je biljka stavljena izvan zakona u Utahu 1915. godine, a do 1931. godine je postala ilegalna u 29 država. 1930., Harry Aslinger je postao prvi povjerenik Saveznog zavoda za narkotike (FBN) i poduzeo je sve moguće kako bi kanabis postao ilegalan u svim državama. Godine 1937., posjedovanje kanabisa je postalo kriminalno djelo u cijelom SAD-u.
 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,