Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Uključenje Rusa u Siriju izazvao paniku među džihadistima i masovno bježanje sa fronta prema EU među izbjeglicama

Uključenje Rusa u Siriju izazvao paniku među džihadistima i masovno bježanje sa fronta prema EU među izbjeglicama

sirija-vojnici-izbjegliceStrah od Rusije! Sirijski pobunjenici se miješaju s izbjeglicama i u panici bježe u Europu

Čak i površna analiza korespondencije između militanata “Islamske države” i sirijske oporbe na društvenim mrežama pokazuje da se moral “revolucionara” i “boraca za kalifat” veoma razlikuje od onoga nekoliko tjedana ranije.

Značajan je broj poruka u kojima se pobunjenici pozivaju da napuste Siriju i odu u Europu miješajući se s izbjeglicama, gdje će im, kako se kaže u jednoj poruci “glupe nevjerničke ovce dati novac i smještaj”. Razlog za to je strah od Rusije.

Čak i glasine o boravku oružanih snaga Rusije u Siriji su izazvale paniku u redovima Islamske države, a na ruskom internetu su vrlo česte prijetnje Čečenima koju su se svojevremeno borili protiv Rusije, a sada se nalaze u redovima islamista.

Neki od pobunjenika su spremni raditi u cilju izbjegavanja izravnog sukoba s ruskom vojskom. Ohrabruje podatak da ruska vojska izaziva strah među teroristima, ali postoji nekoliko pitanja bez odgovora.


S jedne strane, mora se imati na umu da rat u Siriji traje već četiri godine, i da nije lako uplašiti militante. Iako, u usporedbi na simulaciju zračnih udara od strane Amerikanaca i njihovih saveznika, rusko zrakoplovstvo može izazvati značajnu štetu svima koji su na ovaj ili onaj način, povezani sa “Islamskom državom”.

S druge strane, moramo shvatiti da se broj izbjeglica iz Sirije koji hrle ka Europu povećao s razlogom.

To nekom koristi. Netko organizira i financira ovaj proces. Mnoge činjenice ukazuju na umiješanost SAD u ovo “masovno preseljenje naroda”.

Ako Europa bude preplavljena valom terora, za to će biti kriva Rusija – na kraju krajeva, lako se može reći da su ruske trupe istjerale teroriste iz njihovih domova i da su zato oni počeli praviti nered u Europi.

Iako ova verzija možda izgleda fantastično, ona zaslužuje pozornost. Postoje desetine sličnih primjera, a svaki novi samo jača uvjerenje, da zarad svojih interesa pojedini svjetski moćnici ne prezaju ni od čega.
 
(kurir.rs/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , ,