Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Putin pla─Źe od smijeha: Skupi proma┼íaj ameri─Źkih naftnih kompanija, na Aljasci nema nafte

Putin pla─Źe od smijeha: Skupi proma┼íaj ameri─Źkih naftnih kompanija, na Aljasci nema nafte

putin-i-medvedev-smijehRoyal Dutch Shell odusto je od ekspoatacije nafte i plina u priobalju Aljaske jer su rezultati probnih bu┼íotina u koje su ulo┼żene milijarde dolara razo─Źaravaju─çi

Britansko-nizozemski naftni gigant priop─çio je da na Aljasci nisu na─Ĺene koli─Źine nafte i plina dovoljne za ekspoataciju, prenio je BBC.

Royal Dutch Shell je ulo┼żio sedam milijardi dolara u istra┼żivanja na Aljasci, uklju─Źuju─çi 2,1 milijardu u 2008. godini za bu┼íotine kod sjeverozapadne obale u ─îukotski moru, gdje su razo─Źaravaju─çi rezultati bu┼íotine duboke oko 2.070 metara.

“Shell nastavlja tra┼żiti zna─Źajne mogu─çnosti ekspoatacije u tom podru─Źju koje ─çe vjerojatno na kraju biti od strate┼íkog zna─Źaja za Aljasku i SAD”, izjavio je direktor podru┼żnice tvrtke za SAD Marvin Odum.

Royal Dutch Shell zapo─Źeo je istra┼żivanja nafte i plina u toj podru─Źju u srpnju ove godine, dva mjeseca nakon ┼íto je ameri─Źki predsjednik, Barack Obama, odobrio bu┼íenje na Arktiku, unato─Ź protivljenju ekologa.

Organizacije za za┼ítitu okoli┼ía protive se industrijskoj aktivnosti na Arktiku jer bi to ugrozilo polarne medvjede i druge ┼żivotinje.

Prosvjednici u kajacima pokušali su tijekom ljeta zaustaviti aktivnosti tvrtke Royal Dutch Shell.

Shell je danas završio pripremu za eksploatciju nafte i plina kod Aljaske, iako je planirao da priprema traje još bar godinu dana.
 
(BETA,vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,