Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Putin plače od smijeha: Skupi promašaj američkih naftnih kompanija, na Aljasci nema nafte

Putin plače od smijeha: Skupi promašaj američkih naftnih kompanija, na Aljasci nema nafte

putin-i-medvedev-smijehRoyal Dutch Shell odusto je od ekspoatacije nafte i plina u priobalju Aljaske jer su rezultati probnih bušotina u koje su uložene milijarde dolara razočaravajući

Britansko-nizozemski naftni gigant priopćio je da na Aljasci nisu nađene količine nafte i plina dovoljne za ekspoataciju, prenio je BBC.

Royal Dutch Shell je uložio sedam milijardi dolara u istraživanja na Aljasci, uključujući 2,1 milijardu u 2008. godini za bušotine kod sjeverozapadne obale u Čukotski moru, gdje su razočaravajući rezultati bušotine duboke oko 2.070 metara.

“Shell nastavlja tražiti značajne mogućnosti ekspoatacije u tom području koje će vjerojatno na kraju biti od strateškog značaja za Aljasku i SAD”, izjavio je direktor podružnice tvrtke za SAD Marvin Odum.

Royal Dutch Shell započeo je istraživanja nafte i plina u toj području u srpnju ove godine, dva mjeseca nakon što je američki predsjednik, Barack Obama, odobrio bušenje na Arktiku, unatoč protivljenju ekologa.

Organizacije za zaštitu okoliša protive se industrijskoj aktivnosti na Arktiku jer bi to ugrozilo polarne medvjede i druge životinje.

Prosvjednici u kajacima pokušali su tijekom ljeta zaustaviti aktivnosti tvrtke Royal Dutch Shell.

Shell je danas završio pripremu za eksploatciju nafte i plina kod Aljaske, iako je planirao da priprema traje još bar godinu dana.
 
(BETA,vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,