Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Vulkanizeri ostaju bez posla: Patentirana guma koja se mo┼że sama zakrpati (VIDEO)

Vulkanizeri ostaju bez posla: Patentirana guma koja se mo┼że sama zakrpati (VIDEO)

guma-automobilIstra┼żiva─Źi iz njema─Źkog grada Dresden u Njema─Źkoj uspjeli su napraviti gumu koja mo┼że sama sebe “lije─Źiti”

Njihov novi izum primjerice kod auto gume ne mora da se nosi kod vulkanizera, jer zbog njihovog dodatka ugljika i du┼íika ona se mo┼że “zacijeliti” …

Od vremena kada je izmi┼íljena auto guma od strane Thomas Hancocka sredinom 19. stolje─ça koji je patentirao proces vulkanizacije, proizvo─Ĺa─Źi gume do danas na isti na─Źin je proizvode.

Me─Ĺutim, Armit Das i njegove kolege s Instituta “Leibniz” u Dresdenu, otkrili su na─Źin da naprave auto gumu bez procesa vulkanizacije.

Ova samozacjeljuju─ça guma je sastavljena od duga─Źkih nizova molekula koji su me─Ĺusobno isprepleteni.

Procesom vulkanizacije guma se oja─Źavala, ali ostajala elasti─Źna. Kada se probu┼íi ili pore┼że, kemijske veze pucaju i ne mogu se ponovo revulkanizirati.

Njema─Źki istra┼żiva─Źi iz Dresdena su uspjeli kemijski modificiraju gumu koja se koristi za automobilske gume tako da nema potrebe za vulkanizacijom. Njihovog aditiv na bazi ugljika i du┼íika omogu─çuje gumi da ponovo uspostavi kemijske veze koje su prekinute.

Kada se probu┼íi ili izre┼że, guma koja se sama “zacjeljuje” mo┼że povratiti izdr┼żljivost i elasti─Źnost. U eksperimentu, guma istra┼żiva─Źa se sama zacijelila na sobnoj temperaturi, ┼íto zna─Źi da bi za probu┼íenu gumu samo bilo dovoljno da je zamijenite i ostavite u gepeku nekoliko dana.

I eto ponovo “nove” auto gume spremne za novi put.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(BKTV,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,