Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Vulkanizeri ostaju bez posla: Patentirana guma koja se može sama zakrpati (VIDEO)

Vulkanizeri ostaju bez posla: Patentirana guma koja se može sama zakrpati (VIDEO)

guma-automobilIstraživači iz njemačkog grada Dresden u Njemačkoj uspjeli su napraviti gumu koja može sama sebe “liječiti”

Njihov novi izum primjerice kod auto gume ne mora da se nosi kod vulkanizera, jer zbog njihovog dodatka ugljika i dušika ona se može “zacijeliti” …

Od vremena kada je izmišljena auto guma od strane Thomas Hancocka sredinom 19. stoljeća koji je patentirao proces vulkanizacije, proizvođači gume do danas na isti način je proizvode.

Međutim, Armit Das i njegove kolege s Instituta “Leibniz” u Dresdenu, otkrili su način da naprave auto gumu bez procesa vulkanizacije.

Ova samozacjeljujuća guma je sastavljena od dugačkih nizova molekula koji su međusobno isprepleteni.

Procesom vulkanizacije guma se ojačavala, ali ostajala elastična. Kada se probuši ili poreže, kemijske veze pucaju i ne mogu se ponovo revulkanizirati.

Njemački istraživači iz Dresdena su uspjeli kemijski modificiraju gumu koja se koristi za automobilske gume tako da nema potrebe za vulkanizacijom. Njihovog aditiv na bazi ugljika i dušika omogućuje gumi da ponovo uspostavi kemijske veze koje su prekinute.

Kada se probuši ili izreže, guma koja se sama “zacjeljuje” može povratiti izdržljivost i elastičnost. U eksperimentu, guma istraživača se sama zacijelila na sobnoj temperaturi, što znači da bi za probušenu gumu samo bilo dovoljno da je zamijenite i ostavite u gepeku nekoliko dana.

I eto ponovo “nove” auto gume spremne za novi put.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(BKTV,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,