Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Austrijski obavještajac upozorava da su s izbjeglicama u EU već došli teroristi, a to će se vidjeti uskoro

Austrijski obavještajac upozorava da su s izbjeglicama u EU već došli teroristi, a to će se vidjeti uskoro

izbeglice-terorizamBivši šef Službe za zaštitu ustavnosti dao je intervju austrijskom dnevniku

U Europu su sa valom izbjeglica ušli i borci Islamske države (IS), upozorio je bivši šef Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Gert Polli, najavivši da će se najkasnije za pet mjeseci to vidjeti na osnovu njihovog djelovanja, javlja Tanjug.

Polli je u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen Zeitung” rekao da je ono što se sada događa “sigurnosno-politički let na slijepo”.

“Tu situaciju iz sigurnosno-političkog ugla gledano nije više moguće staviti pod kontrolu”, ističe austrijski stručnjak koji je do 2008. vodio austrijsku obavještajnu službu.

Nekontrolirane migracije ljudi

Polli opasnost vidi u nekontroliranoj migraciji desetaka tisuća ljudi.

“Jasno je da je među njima i boraca Islamske države. Oni znaju koristiti aktualnu situaciju u Europi, a oružje im nije ni potrebno”, upozorava Polli.

Sigurnosne službe nemoćne

Sigurnosne službe u europskim zemljama ne mogu baš ni na koji način sada među masama izbjeglica koje i dalje dolaze pronaći teroriste.

“Nemačka obavještajna služba je zbog toga vrlo zabrinuta, jer borci IS koji siu stigli neće čekati da im se uđe u trag, već će prije toga djelovati. To ćemo vidjeti najkasnije za pet mjeseci”, kazao je Polli.

Mogući incidenti u izbjegličkim centrima

Upozorio je da Europljani uvoze i žrtve i zločince, te se mora računati na opasne situacije u izbjegličkim i azilantskim centrima.

Direktor Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Peter Gridling potvrdio je da su osobe, za koje se vjeruje da su islamisti, već pokušale izbjeglicama u Austriji nuditi pomoć, prenosti Tanjug.

I on je ukazao da bi val izbjeglica mogao biti zloupotrebljen, ali je dodao da se vodi računa o takvim informacijama i na svaku reagira.

Teroristi neće riskirati život u opasnom transportu

Za razliku od Pollija, on ne vjeruje da bi teroristi mogli koristiti val izbjeglica za dolazak u Europu.

Gridling s tim u vezi ukazuje na uvjete transporta koji su opasni po život, kao i činjenicu da bi potencijalni teroristi morali cijelo vrijeme biti među ljudima koji upravo od njih bježe.
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,