Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » UN PRIJETNJA: Izbjeglička kriza? Ovo nije ništa, milijuni izbjeglica iz Iraka tek stižu u Europu preko Hrvatske i Srbije!

UN PRIJETNJA: Izbjeglička kriza? Ovo nije ništa, milijuni izbjeglica iz Iraka tek stižu u Europu preko Hrvatske i Srbije!

izbjeglice-sirija-azilantiVeć i ptice na grani znaju da je ovo dobro smišljen i podmukao plan migracije prema Europi, mladog pretežito muškog muslimanskog stanovništva starosti 18 do 40 godina. To znaju i Ujedinjeni narodi

UN-ova agencija za izbjeglice upozorila je kako je broj izbjeglica koji pristižu u Europu, a koji se trenutačno kreće oko 8000 po danu, tek “vrh ledene sante” ukoliko se ne okonča građanski rat u Siriji, piše Guardian.

Amin Awad, regionalni koordinator za UNHCR, upozorio je kako se Europa mora pripremiti na milijune novih migranata te kako paralelno uz pripreme mora početi s aktivnijim radom na okončavanju sukoba u Siriji, kako bi se spriječila još masovnija migracija.

“Ne mislim da će popustiti, ne mislim da će se zaustaviti. Upućuje na to kako je ovo vjerojatno tek vrh ledene sante“, rekao je Awad za Reuters.

Nužno riješiti sirijsku krizu

“Dok se ne riješi situacija u Siriji, dok se ne stabiliziraju uvjeti izbjeglica u susjednim zemljama… Nužno je pokrenuti se na tom području”, dodao je. Na pitanje o tome treba li se Europa pripremiti na pritok milijuna novih izbjeglica, odgovorio je kako, “ukoliko broj izbjeglica u sljedećih nekoliko mjeseci prijeđe pola milijuna, onda bi se to svakako moglo dogoditi”.

Zemlje se trebaju ujediniti kako bi se oformio globalni pristup problemu, kazao je.

“One vlade koje mogu doprinijeti razrješenju ove situacije su one na kojima leži odgovornost da utječu na globalnu političku i sigurnosnu budućnost. Vođe naše generacije moraju se brzo pokrenuti kako sirijski problem ne bi postao i globalni problem”, zaključuje Awad.

Usto, UN se priprema i na pogoršanje humanitarne situacije u Iraku.

Na horizontu humanitarna kriza u Iraku

Dominik Bartsch, zamjenik UN-ovog humanitarnog koordinatora za Irak, kazao je kako će 10 milijuna ljudi u Iraku vjerojatno trebati humanitarnu podršku do kraja 2015. godine te kako je 3.2 milijuna Iračana već raseljeno.

Istaknuo je kako se UN priprema za situaciju u kojoj će pola milijuna Iračana biti raseljeno iz Mosula ukoliko iračka vojska odluči pokušati ponovno osvojiti grad, koji je trenutačno u rukama Islamske države.

Tajni plan Mađarske i Austrije protiv Hrvatske: ‘Morate primiti 320 tisuća izbjeglica’, Na sastanku u Beču odlučeno da Hrvatska mora braniti vanjsku granicu Unije

Na sastanku mađarskog i austrijskog predsjednika vlade u Beču, doznaje Telegram iz diplomatskih izvora, odlučeno je da više neće biti moguće održavati humanitarni koridor do Austrije, a Hrvatska će morati primiti značajan broj izbjeglica, i do 320 tisuća.

Hrvatska će graditi ogradu?

Izvor iz Vlade za Telegram.hr kaže da su iznimno zabrinuti razvojem situacije u Beču te da nije nemoguć scenarij u kojem bi Hrvatska ipak sagradila ogradu na granici kako bi uspostavila kakvu-takvu kontrolu nad priljevom izbjeglica.
 

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , ,