Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, KLIMA » NOVI SVJETSKI POREDAK I AGENDA 2030: UN obećao bolji svijet za 15 godina!

NOVI SVJETSKI POREDAK I AGENDA 2030: UN obećao bolji svijet za 15 godina!

UN-2030-AgendaOvo su nam obećavali 60-tih, 70-tih, 80-tih, 90-tih, a gdje smo danas? Nikada nije bilo više više rata, siromaštva, manipulacije klime, migracija i nejednakosti…

Čelnici planeta su u petak usvojili ambiciozan program koji obećava bolji svijet za 15 godina u svim područjima, po visokoj cijeni i bez jamstva u uspjeh.

Na početku summita na kojem se do nedjelje okupilo 150 šefova država i vlada u sjedištu Ujedinjenih naroda oni su si odredili 17 ciljeva trajnog razvoja koje moraju ostvariti do kraja 2030.

“Moramo se odmah primiti posla”, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. On je zatražio od svih vlada da u prosincu u Parizu usvoje čvrst i opći sporazum o klimi.

Mlada Pakistanka Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir, zatražila je od vlada da održe obećanja o obrazovanju za sve, uključujući djevojčice i izbjeglu djecu iz Sirije.

Papa: Novi plan djelovanja predstavlja “važan znak nade”

Papa Franjo je rekao da novi plan djelovanja predstavlja “važan znak nade”, ali je upozorio da nije dovoljno sastavljati duge popise dobrih namjera i dodao da ispred planova stoje konkretne osobe koji žive, bore se i pate.

Prvi cilj je eliminacija siromaštva u svim oblicima: 836 milijuna osoba i dalje žive s manje od 1,25 dolara dnevno. Siromaštvo već riješavaju 100 godina, no iza tog plana se krije još gori plan. Pitanje je da li oni žele spasiti siromašne ili istrijebiti? Ili kako ih globalistička upravljačka klasa vidi kao “beskorisne izjelice”.

Također treba svima osigurati pristup obrazovanju i zdravstvu, boriti se protiv rastućih nejednakosti, promicati žene i ograničiti klimatsko zagrijavanje. Ti ogromni planovi su uslijedili nakom Milenijskih ciljeva razvoja (MDG) za razdoblje od 2000. do 2015.

Ovaj je plan puno ambiciozniji od osam MDG-a usmjerenih na siromaštvo i zdravlje u zemljama u razvoju.

Ključno financiranje plana

Novi plan akcije će se primjenjivati i na razvijene zemlje i zahvaćat će i na politički osjetljiva područja.

Treba osigurati financiranje tog plana i jamčiti da će ih vlade poštivati. Tom planu prijete i jak demografski rast koji se do 2030. očekuje u subsaharskoj Africi, pretjerana urbanizacija i starenje stanovništva.

Svaka će zemlja biti slobodna primijeniti ili ne ciljeve i izabrat će sredstva primjene. Stručnjaci drže da će biti potrebno između 3500 i 5000 milijardi dolara godišnje sljedećih 15 godina za financiranje plana. To je više od BDP-a Francuske, Velike Britanije ili Njemačke.

Oslabila je pomoć bogatih zemalja siromašnima tijekom ekonomske krize.

Prethodni plan bez značajnih učinaka

Rezultat prethodnog plana je umjeren. Krajnje siromaštvo i smrtnost djece su pali za polovicu u odnosu na 1990. i 92 posto stanovništva zemalja u razvoju sada ima pristup mobilnoj telefoniji prema 10 posto 2010.

Ali okolišu je naštetio ubrzani razvoj u Kini i Indiji i nejednakosti su se produbile.

U subsaharskoj Africi je svaka četvrta osoba pothranjena, dok se u svijetu svake godine baca 1,3 milijarde tona hrane i 57 milijuna djece se ne školuje.

Dvije i pola milijarde ljudi nema pristup sanitarnom čvoru i 1,3 milijarde nije priključeno na električnu mrežu.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*
 

 

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,