Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, KLIMA » NOVI SVJETSKI POREDAK I AGENDA 2030: UN obe─çao bolji svijet za 15 godina!

NOVI SVJETSKI POREDAK I AGENDA 2030: UN obe─çao bolji svijet za 15 godina!

UN-2030-AgendaOvo su nam obe─çavali 60-tih, 70-tih, 80-tih, 90-tih, a gdje smo danas? Nikada nije bilo vi┼íe vi┼íe rata, siroma┼ítva, manipulacije klime, migracija i nejednakosti…

─îelnici planeta su u petak usvojili ambiciozan program koji obe─çava bolji svijet za 15 godina u svim podru─Źjima, po visokoj cijeni i bez jamstva u uspjeh.

Na po─Źetku summita na kojem se do nedjelje okupilo 150 ┼íefova dr┼żava i vlada u sjedi┼ítu Ujedinjenih naroda oni su si odredili 17 ciljeva trajnog razvoja koje moraju ostvariti do kraja 2030.

“Moramo se odmah primiti posla”, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. On je zatra┼żio od svih vlada da u prosincu u Parizu usvoje ─Źvrst i op─çi sporazum o klimi.

Mlada Pakistanka Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir, zatra┼żila je od vlada da odr┼że obe─çanja o obrazovanju za sve, uklju─Źuju─çi djevoj─Źice i izbjeglu djecu iz Sirije.

Papa: Novi plan djelovanja predstavlja “va┼żan znak nade”

Papa Franjo je rekao da novi plan djelovanja predstavlja “va┼żan znak nade”, ali je upozorio da nije dovoljno sastavljati duge popise dobrih namjera i dodao da ispred planova stoje konkretne osobe koji ┼żive, bore se i pate.

Prvi cilj je eliminacija siroma┼ítva u svim oblicima: 836 milijuna osoba i dalje ┼żive s manje od 1,25 dolara dnevno. Siroma┼ítvo ve─ç rije┼íavaju 100 godina, no iza tog plana se krije jo┼í gori plan. Pitanje je da li oni ┼żele spasiti siroma┼íne ili istrijebiti? Ili kako ih┬áglobalisti─Źka upravlja─Źka klasa vidi kao ÔÇťbeskorisne izjeliceÔÇŁ.

Tako─Ĺer treba svima osigurati pristup obrazovanju i zdravstvu, boriti se protiv rastu─çih nejednakosti, promicati ┼żene i ograni─Źiti klimatsko zagrijavanje. Ti ogromni planovi su uslijedili nakom Milenijskih ciljeva razvoja (MDG) za razdoblje od 2000. do 2015.


Ovaj je plan puno ambiciozniji od osam MDG-a usmjerenih na siromaštvo i zdravlje u zemljama u razvoju.

Klju─Źno financiranje plana

Novi plan akcije ─çe se primjenjivati i na razvijene zemlje i zahva─çat ─çe i na politi─Źki osjetljiva podru─Źja.

Treba osigurati financiranje tog plana i jam─Źiti da ─çe ih vlade po┼ítivati. Tom planu prijete i jak demografski rast koji se do 2030. o─Źekuje u subsaharskoj Africi, pretjerana urbanizacija i starenje stanovni┼ítva.

Svaka ─çe zemlja biti slobodna primijeniti ili ne ciljeve i izabrat ─çe sredstva primjene. Stru─Źnjaci dr┼że da ─çe biti potrebno izme─Ĺu 3500 i 5000 milijardi dolara godi┼ínje sljede─çih 15 godina za financiranje plana. To je vi┼íe od BDP-a Francuske, Velike Britanije ili Njema─Źke.

Oslabila je pomoć bogatih zemalja siromašnima tijekom ekonomske krize.

Prethodni plan bez zna─Źajnih u─Źinaka

Rezultat prethodnog plana je umjeren. Krajnje siromaštvo i smrtnost djece su pali za polovicu u odnosu na 1990. i 92 posto stanovništva zemalja u razvoju sada ima pristup mobilnoj telefoniji prema 10 posto 2010.

Ali okolišu je naštetio ubrzani razvoj u Kini i Indiji i nejednakosti su se produbile.

U subsaharskoj Africi je svaka ─Źetvrta osoba pothranjena, dok se u svijetu svake godine baca 1,3 milijarde tona hrane i 57 milijuna djece se ne ┼íkoluje.

Dvije i pola milijarde ljudi nema pristup sanitarnom ─Źvoru i 1,3 milijarde nije priklju─Źeno na elektri─Źnu mre┼żu.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*
 

 

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,