Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » TAMNA STRANA: Pentagon financira proizvodnju umjetne DNK

TAMNA STRANA: Pentagon financira proizvodnju umjetne DNK

pentagon-dnaAgencija za napredni obrambeni znanstveno-istra┼żiva─Źki razvoj SAD, koja predstavlja znanstveno krilo Pentagona, izdvojit ─çe 32 milijuna dolara za istra┼żivanje proizvodnje umjetne DNK ─Źovjeka

Bez obzira na garancije da su ciljevi programa miroljubivi, sredstva koja daje Pentagon izazvala su strahovanje pojedinih ameri─Źkih znanstvenika.

Istra┼żivanja ─çe biti vo─Ĺena u odjelu pod nazivom “Kova─Źnica”, s bazom u Harvardskom sveu─Źili┼ítu i Massachusetts Institute of Technology, pi┼íe “Gazimodo”.

Suosniva─Ź laboratorija Robert Nicole pionir je u podru─Źju primjene na─Źela industrijske proizvodnje za izmjenu DNK. Tehnologija koja se ranije primjenjivala u de┼íifriranju ljudskog genoma sada mo┼że zbrajati gene tisu─çu organizama, od bakterija u zemlji do kitova.

Precizan niz sastavnih dijelova DNK bi─çe generiran kompjuterski u svojevrstan crte┼ż. Poslije toga, genetski niz ─çe biti smje┼íten u ┼żive stanice i nastavit rasti u njima.

“Ljudi koriste darove prirode koji imaju slo┼żene kemijske strukture. Ranije su bile ograni─Źene na┼íe mogu─çnosti u programiranju ┼żivih stanica kako bismo, primjerice, proizveli materijale koji podsje─çaju na drvo ili morske rakove, ali s novim svojstvima.

Proizvodi sinteti─Źke biologije bili su ograni─Źeni na male, organske molekule. Ho─çu pro┼íiriti granice genetskog in┼żenjeringa radi ovladavanja mogu─çnostima koje ima priroda“, izjavio je Nicole u govoru posve─çenom otvaranju laboratorija.

U suradnji s danskom tvrtkom DSM, stru─Źnjaci laboratorija stvorili su ┼íest milijuna nukleotida sinteti─Źke DNK, koji zajedno ─Źine dva genoma jednostavnih bakterija.

Sada je znanstveno krilo Pentagona spremno nastaviti financiranje u ve─çim razmjerima. Organizatori projekta uvjeravaju da ─çe rezultati istra┼żivanja biti kori┼íteni u medicini i poljoprivredi. No za┼íto vojska razvija ne┼íto ┼íto ─çe se koristiti u civilne svrhe? Naivno malo, zar ne?

Pretpostavlja se da ─çe geni koji budu podvrgnuti obradi mo─çi utjecti na bakterijske procese unutar biljaka, smanjuju─çi neophodnost njihovog gnojidbe.

Bez obzira na uvjeravanje da su ciljevi programa miroljubivi, financijska sredstva koja daje Pentagon izazivaju strahovanje nekih ameri─Źkih znanstvenika.

Profesor Francis Boyle, autor zakona o Biolo┼íkom terorizmu iz 1989. godine, rekao je portalu “MWC News” da je od vremena teroristi─Źkih napada 11. rujna 2001. godine SAD potro┼íio oko 100 milijardi dolara za razradu biolo┼íkog oru┼żja.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,