Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » TAMNA STRANA: Pentagon financira proizvodnju umjetne DNK

TAMNA STRANA: Pentagon financira proizvodnju umjetne DNK

pentagon-dnaAgencija za napredni obrambeni znanstveno-istraživački razvoj SAD, koja predstavlja znanstveno krilo Pentagona, izdvojit će 32 milijuna dolara za istraživanje proizvodnje umjetne DNK čovjeka

Bez obzira na garancije da su ciljevi programa miroljubivi, sredstva koja daje Pentagon izazvala su strahovanje pojedinih američkih znanstvenika.

Istraživanja će biti vođena u odjelu pod nazivom “Kovačnica”, s bazom u Harvardskom sveučilištu i Massachusetts Institute of Technology, piše “Gazimodo”.

Suosnivač laboratorija Robert Nicole pionir je u području primjene načela industrijske proizvodnje za izmjenu DNK. Tehnologija koja se ranije primjenjivala u dešifriranju ljudskog genoma sada može zbrajati gene tisuću organizama, od bakterija u zemlji do kitova.

Precizan niz sastavnih dijelova DNK biće generiran kompjuterski u svojevrstan crtež. Poslije toga, genetski niz će biti smješten u žive stanice i nastavit rasti u njima.

“Ljudi koriste darove prirode koji imaju složene kemijske strukture. Ranije su bile ograničene naše mogućnosti u programiranju živih stanica kako bismo, primjerice, proizveli materijale koji podsjećaju na drvo ili morske rakove, ali s novim svojstvima.

Proizvodi sintetičke biologije bili su ograničeni na male, organske molekule. Hoću proširiti granice genetskog inženjeringa radi ovladavanja mogućnostima koje ima priroda“, izjavio je Nicole u govoru posvećenom otvaranju laboratorija.

U suradnji s danskom tvrtkom DSM, stručnjaci laboratorija stvorili su šest milijuna nukleotida sintetičke DNK, koji zajedno čine dva genoma jednostavnih bakterija.

Sada je znanstveno krilo Pentagona spremno nastaviti financiranje u većim razmjerima. Organizatori projekta uvjeravaju da će rezultati istraživanja biti korišteni u medicini i poljoprivredi. No zašto vojska razvija nešto što će se koristiti u civilne svrhe? Naivno malo, zar ne?

Pretpostavlja se da će geni koji budu podvrgnuti obradi moći utjecti na bakterijske procese unutar biljaka, smanjujući neophodnost njihovog gnojidbe.

Bez obzira na uvjeravanje da su ciljevi programa miroljubivi, financijska sredstva koja daje Pentagon izazivaju strahovanje nekih američkih znanstvenika.

Profesor Francis Boyle, autor zakona o Biološkom terorizmu iz 1989. godine, rekao je portalu “MWC News” da je od vremena terorističkih napada 11. rujna 2001. godine SAD potrošio oko 100 milijardi dolara za razradu biološkog oružja.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,