Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Najve─ça tajna kraljice krimi─ça: Gdje je Agatha Christie bila 11 dana?

Najve─ça tajna kraljice krimi─ça: Gdje je Agatha Christie bila 11 dana?

agatha-christie-nestanakNajprodavanija spisateljica krimi─ça svih vremena u biografiji krije jednu nikad otkrivenu misteriju

Prema rije─Źima mnogih – nova nasljednica Dan Browna, spisateljica Kate Moss (nema veze s manekenkom), odlu─Źila se ‘poigrati’ s najve─çom misterijom iz ┼żivota Agatha Christie – njenim nestankom u prosincu 1926. godine.

Naime, poznatoj spisateljici te je godine preminula majka, a ona se s tim bolom nosila na jedini na─Źin koji je znala – ‘utapaju─çi’ se u cjelodnevnom pisanju.

Zahvaljuju─çi tome je objavila ‘Ubojstvo Roger Ackroyda’, knjigu zbog koje joj je naglo porasla popularnost, ali je do┼ílo i do raspada njezina braka.

Njezin suprug Archie joj je po─Źetkom prosinca rekao da je napu┼íta, da bi u petak nave─Źer, 3. prosinca, Agatha nestala bez traga.

Nakon nekoliko dana, po─Źelo se sumnjati da je mrtva, a njezin automobil je brzo prona─Ĺen u blizini ku─çe Archijeve prijateljice, Nancy Nill. Svakodnevno su novinske ─Źlanke punile izjave ljudi koji su tvrdili da su je vidjeli.

Na kraju je tra┼żilo 1000 policajaca i 15.000 volontera. Ve─ç su gotovo svi posumnjali da je vi┼íe nikad ne─çe vidjeti ┼żivu, kad je prona─Ĺena u hotelu Swan Hydropathic u Yorkshireu, gdje se upisala pod prezimenom Nill, istim onim kakvo je imala ┼żena pred ─Źijom je ku─çom ostao njezin auto.

Agatha je tvrdila da se ni─Źega ne sje─ça i lije─Źnici su brzo zaklju─Źili da je rije─Ź o klasi─Źnom slu─Źaju amnezije, iako su neki i danas uvjereni da je namjerno sve inscenirala kako bi privukla pa┼żnju i pobolj┼íala prodaju svog nadolaze─çeg romana.

Dvije godine poslije, Archie se o┼żenio s Nancy, pa je cijela pri─Źa postala jo┼í ─Źudnija ako znamo da je Agatha bila pred ku─çom mu┼żevljeve ljubavnice.

Mada sve ovo donekle zvu─Źi i potpuno razumljivo, pogotovo iz dana┼ínje perspektive stresnog stila ┼żivota, kad nije nimalo te┼íko shvatiti da bi osoba nakon toliko dogodov┼ítina u jednoj godini jednostavno ‘pukla’ i malo nestala.

Cijelu tu pri─Źu ekskluzivno je, kroz o─Źi izmi┼íljenog radnika hotela u kom je odsjela Agahta tijekom svog nestanka, prepri─Źala, tj. napisala Kate Moss za BBC, tvrde─çi da se i tako svi odgovori i uvid u du┼íu poznate spisateljice mogu na─çi na stranicama njenih djela, kao i u slu─Źajevima drugih pisaca uostalom.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(b92,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , ,