Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Najveća tajna kraljice krimića: Gdje je Agatha Christie bila 11 dana?

Najveća tajna kraljice krimića: Gdje je Agatha Christie bila 11 dana?

agatha-christie-nestanakNajprodavanija spisateljica krimića svih vremena u biografiji krije jednu nikad otkrivenu misteriju

Prema riječima mnogih – nova nasljednica Dan Browna, spisateljica Kate Moss (nema veze s manekenkom), odlučila se ‘poigrati’ s najvećom misterijom iz života Agatha Christie – njenim nestankom u prosincu 1926. godine.

Naime, poznatoj spisateljici te je godine preminula majka, a ona se s tim bolom nosila na jedini način koji je znala – ‘utapajući’ se u cjelodnevnom pisanju.

Zahvaljujući tome je objavila ‘Ubojstvo Roger Ackroyda’, knjigu zbog koje joj je naglo porasla popularnost, ali je došlo i do raspada njezina braka.

Njezin suprug Archie joj je početkom prosinca rekao da je napušta, da bi u petak navečer, 3. prosinca, Agatha nestala bez traga.

Nakon nekoliko dana, počelo se sumnjati da je mrtva, a njezin automobil je brzo pronađen u blizini kuće Archijeve prijateljice, Nancy Nill. Svakodnevno su novinske članke punile izjave ljudi koji su tvrdili da su je vidjeli.

Na kraju je tražilo 1000 policajaca i 15.000 volontera. Već su gotovo svi posumnjali da je više nikad neće vidjeti živu, kad je pronađena u hotelu Swan Hydropathic u Yorkshireu, gdje se upisala pod prezimenom Nill, istim onim kakvo je imala žena pred čijom je kućom ostao njezin auto.

Agatha je tvrdila da se ničega ne sjeća i liječnici su brzo zaključili da je riječ o klasičnom slučaju amnezije, iako su neki i danas uvjereni da je namjerno sve inscenirala kako bi privukla pažnju i poboljšala prodaju svog nadolazećeg romana.

Dvije godine poslije, Archie se oženio s Nancy, pa je cijela priča postala još čudnija ako znamo da je Agatha bila pred kućom muževljeve ljubavnice.

Mada sve ovo donekle zvuči i potpuno razumljivo, pogotovo iz današnje perspektive stresnog stila života, kad nije nimalo teško shvatiti da bi osoba nakon toliko dogodovština u jednoj godini jednostavno ‘pukla’ i malo nestala.

Cijelu tu priču ekskluzivno je, kroz oči izmišljenog radnika hotela u kom je odsjela Agahta tijekom svog nestanka, prepričala, tj. napisala Kate Moss za BBC, tvrdeći da se i tako svi odgovori i uvid u dušu poznate spisateljice mogu naći na stranicama njenih djela, kao i u slučajevima drugih pisaca uostalom.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(b92,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , ,