Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Istra┼żivanje: Dugoro─Źno izrabljivanje i poni┼żavanje radnika ┼íteti korporacijama

Istra┼żivanje: Dugoro─Źno izrabljivanje i poni┼żavanje radnika ┼íteti korporacijama

korporacija-radniciKapitailsti─Źka radna etika i me─Ĺuljudski odnosi su brutalni. Radnici su jedan drugome vukovi, i gledaju se kao konkurenciju, ali da li je to zaista dobro za firmu?

Tvrtke s korporativnom kulturom koja poni┼żava radnike, okre─çe ih jedne protiv drugih i tra┼żi da rade vi┼íe za manje novca mo┼żda su kratkoro─Źno uspje┼íne, ali u dugom roku ne─çe posti─çi dobre rezultate, upozoravaju stru─Źnjaci

Zlostavljanja na radnom mjestu na kraju će dovesti do pada kreativnosti i odlaska radnika što će pogoditi produktivnost i prihode kompanije.

“Mislim da to dugoro─Źno nije odr┼żivo”, rekao je stru─Źnjak Larry Johnson. “Postoje brojne tvrtke koje njeguju zabavnu i uzbudljivu poslovnu kulturu u kojoj se ljudi ne tretiraju kao robovi”, istaknuo je.

Ameri─Źka poslovna kultura na┼íla se pod pove─çalom javnosti kada je New York Times pro┼ílog mjeseca opisao tehnolo┼íkog giganta Amazon kao “grozno mjesto za rad”.

Brojni zaposlenici radili su prekovremeno, menad┼żeri su ih poni┼żavali, a kolege sabotirale, napisao je NYT.

Jeff Bezos, izvr┼íni direktor Amazona koji je osnovao 1994. rekao je da je to “Amazon kakvoga on ne poznaje”.

To nije prva tvrtka koja je do┼żivjela kritike zbog na─Źina na koji se odnosi prema radnicima niti je korporativna kultura koju promi─Źe Amazon izuzetak.

Kim Cameron, profesorica menad┼żmenta na sveu─Źili┼ítu u Michiganu, ka┼że da svaka tvrtka koja omalova┼żava svoje ranike smanjuje ┼íanse za rast i razvoj.

“Mogle bi rasti i razvijati se puno vi┼íe, tri do ─Źetiri puta vi┼íe primjenjuju─çi pozitivne prakse”, rekla je.

Tehnolo┼íka kompanija Google je 2015., ┼íesti put zaredom progla┼íena najboljim mjestom za rad u izboru ─Źasopisa Fortune.
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , ,