Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Istraživanje: Dugoročno izrabljivanje i ponižavanje radnika šteti korporacijama

Istraživanje: Dugoročno izrabljivanje i ponižavanje radnika šteti korporacijama

korporacija-radniciKapitailstička radna etika i međuljudski odnosi su brutalni. Radnici su jedan drugome vukovi, i gledaju se kao konkurenciju, ali da li je to zaista dobro za firmu?

Tvrtke s korporativnom kulturom koja ponižava radnike, okreće ih jedne protiv drugih i traži da rade više za manje novca možda su kratkoročno uspješne, ali u dugom roku neće postići dobre rezultate, upozoravaju stručnjaci

Zlostavljanja na radnom mjestu na kraju će dovesti do pada kreativnosti i odlaska radnika što će pogoditi produktivnost i prihode kompanije.

“Mislim da to dugoročno nije održivo”, rekao je stručnjak Larry Johnson. “Postoje brojne tvrtke koje njeguju zabavnu i uzbudljivu poslovnu kulturu u kojoj se ljudi ne tretiraju kao robovi”, istaknuo je.

Američka poslovna kultura našla se pod povećalom javnosti kada je New York Times prošlog mjeseca opisao tehnološkog giganta Amazon kao “grozno mjesto za rad”.

Brojni zaposlenici radili su prekovremeno, menadžeri su ih ponižavali, a kolege sabotirale, napisao je NYT.

Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona koji je osnovao 1994. rekao je da je to “Amazon kakvoga on ne poznaje”.

To nije prva tvrtka koja je doživjela kritike zbog načina na koji se odnosi prema radnicima niti je korporativna kultura koju promiče Amazon izuzetak.

Kim Cameron, profesorica menadžmenta na sveučilištu u Michiganu, kaže da svaka tvrtka koja omalovažava svoje ranike smanjuje šanse za rast i razvoj.

“Mogle bi rasti i razvijati se puno više, tri do četiri puta više primjenjujući pozitivne prakse”, rekla je.

Tehnološka kompanija Google je 2015., šesti put zaredom proglašena najboljim mjestom za rad u izboru časopisa Fortune.
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , ,