Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Velika tajna hladnog rata: Amerikanci nuklearnom eksplozijom spr┼żili prvi britanski satelit

Velika tajna hladnog rata: Amerikanci nuklearnom eksplozijom spr┼żili prvi britanski satelit

ariel1U rujnu 1962. britanski premijer Harold McMillan dobio je povjerljivi dokument u kojem su bili opisani doga─Ĺaji koji su doveli do neuspjeha prvog britanskog satelita, s oznakom Ariel-1

Ova letjelica, koja je predstavljala zajedni─Źki pothvat sa SAD, lansirana je u travnju te godine kako bi istra┼żila u─Źinke Sun─Źeve radijacije na Zemlju. Satelit je funkcionirao besprijekorno, sve dok veza nije iznenada prekinuta 13. srpnja.

Dokumenta o sudbini britanskog satelita ostala su zaklju─Źana ─Źitavih 50 godina, a tek nedavno je otkriveno za┼íto – NASA je odmah shvatila ┼íto se s njim dogodilo, ali to nije priop─çeno Velikoj Britaniji.

Kada su Britanci kona─Źno uspjeli sklopiti kockice pri─Źe, tada┼ínji ministar znanosti poslao je povjerljivi dokument premijeru McMillan.

Ispostavilo se da je do prekida veze s Arielom do┼ílo ─Źetiri dana nakon ┼íto je Amerika detonirala nuklearnu bojevu glavu visoko u atmosferi, na 400 kilometara visine iznad Tihog oceana.

Ta eksplozija je izazvala elektromagnetski puls dovoljno jak da omete radijsku komunikaciju diljem svijeta, pa ─Źak i da ugasi uli─Źne svjetiljke u Havajima. Tako─Ĺer je stvorila novi, privremeni pojas radijacije oko Zemlje. Upravo to je “ko┼ítalo ┼żivota” i Ariel.

Imali smo velike koristi od njega, tijekom njegovog ne tako kratkog vijeka. Prije nesre─çe, emitirao je podatke gotovo 1.000 sati, a trebat ─çe nam najmanje godinu dana da ih analiziramo – naveo je ministar znanosti.

Ariel-1 nije bio jedini satelit na kojeg je utjecala nuklearna eksplozija. Test je, navodno, glavni krivac i za neuspjeh prvog televizijskog satelita Telstar.

I dok su Britanci bili bijesni zbog izvo─Ĺenja nuklearnog testa, vojni stru─Źnjaci su ovaj doga─Ĺaj promatrali iz drugog kuta, pitaju─çi se bi li u budu─çnosti na isti na─Źin mogli da se onesposobljavaju neprijateljski sateliti.

Oru┼żje koje funkcionira po principu elektromagnetskog pulsa sposobno je da spr┼żi sve elektronske sustave u odre─Ĺenom podru─Źju, ali i uni┼ítiti ciljane ure─Ĺaje, ┼íto zna─Źi da bi na ovaj na─Źin mogli da se onesposobe npr. obrambeni radari neprijatelja.

Ipak, veliki problem kod ove vrste oru┼żja su skriveni efekti. Kod obi─Źnih bombi, nanijeta ┼íteta je odmah vidljiva, dok sa EMP oru┼żjem to nije slu─Źaj. Zato ga mnogi vide kao veliku prijetnju. Ipak, stru─Źnjaci upozoravaju da su dana┼ínji sateliti mnogo otporniji na radijaciju nego nekada.

Svi svemirski sustavi koji su danas u upotrebi, oja─Źani su i za┼íti─çeni od solarne radijacije i svake vrste zraka – ka┼że Elizabeth Kvintana, direktorica katedre vojnih znanosti s Kraljevskog instituta.

Ipak, danas postoje i drugi na─Źini za onesposobljavanje satelita. Navodno su se pojavili i dokazi da je Kina razvila sustav lasera koji se ispaljuju sa zemlje i obaraju satelite dok krstare nebom.

Stru─Źnjaci predvi─Ĺaju da ─çe se tehnologija koja se trenutno koristi za razbijanje svemirskog otpada, ubudu─çe upotrebljavati i za uni┼ítavanje funkcionalnih satelita.


 
(vesti-online.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , ,