Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SREDNJOVJEKOVNA TAJNA: Otkriven neo─Źekivani detalj jednog od najstarijih sudskih zapisa

SREDNJOVJEKOVNA TAJNA: Otkriven neo─Źekivani detalj jednog od najstarijih sudskih zapisa

fuckIstra┼żiva─Źi su detaljnom analizom teksta srednjovjekovnog sudskog zapisa otkrili neo─Źekivani detalj, rije─Ź FUCK

Analiziraju─çi slovo po slovo, Paul Booth, povjesni─Źar sa Sveu─Źili┼íta Keele u Engleskoj, otkrio je u tri slu─Źaja koji datiraju iz 1310. i 1311. ime ─Źovjeka poznatog u pravnim dokumentima kao Roger Fuckebythenavel.

Napominje kako je ovo najstariji zapis u koejm se navodi rije─Ź ‘fuck’, te tako─Ĺer ka┼że kako vjeruje da ovo prezime nije bilo pravo Rogerovo prezime ve─ç da mu je nametnuto kao kazna, pi┼íe Huffington Post.

‘To prezime je vjerojatno nadimak. Vjerujem da je rije─Ź ekvivalent za rije─Źi ‘glupan”, rekao je Booth koji vjeruje da je Roger ili sam sebi pripisao ovo prezime kao podsjetnik na propuste u njegovoj pro┼ílosti ili ga je netko njime ‘nagradio’ kako bi ga zauvijek pratila kazna zbog po─Źinjenja zlo─Źina.

Booth napomije da je Roger bio pred sudom tri puta unutar vremenskog razdoblja od devet mjeseci, a na svakom ra─Źi┼ítu njegovo je prezime zapisano druga─Źije. U jednom spisu stoji Roger Fuckebythenavele, u drugom Fukkebythenavele, a u tre─çem spisu Fuckebythenavel.

‘U dva je slu─Źaja bio pozvan na sud da odgovori na ozbiljnu kaznenu prijavu dok je tre─çi put samoinicijativno zatra┼żio o─Źitanje koje je odbijeno’, kazao je Booth.

Do sada je najstarijim poznatim pisanim primjerom rije─Źi ‘fuck’ smatran dio pjesme ‘Falen flyys’ koja datira iz 1475. godine.

U pisanoj povijesti bilo je jo┼í nekoliko primjera zapisa u kojima se pojavila sporna rije─Ź, no detaljne istrage su pokazale kako nisu kori┼íteni u tom kontekstu.
 
(dnevnik.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,