Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SREDNJOVJEKOVNA TAJNA: Otkriven neočekivani detalj jednog od najstarijih sudskih zapisa

SREDNJOVJEKOVNA TAJNA: Otkriven neočekivani detalj jednog od najstarijih sudskih zapisa

fuckIstraživači su detaljnom analizom teksta srednjovjekovnog sudskog zapisa otkrili neočekivani detalj, riječ FUCK

Analizirajući slovo po slovo, Paul Booth, povjesničar sa Sveučilišta Keele u Engleskoj, otkrio je u tri slučaja koji datiraju iz 1310. i 1311. ime čovjeka poznatog u pravnim dokumentima kao Roger Fuckebythenavel.

Napominje kako je ovo najstariji zapis u koejm se navodi riječ ‘fuck’, te također kaže kako vjeruje da ovo prezime nije bilo pravo Rogerovo prezime već da mu je nametnuto kao kazna, piše Huffington Post.

‘To prezime je vjerojatno nadimak. Vjerujem da je riječ ekvivalent za riječi ‘glupan”, rekao je Booth koji vjeruje da je Roger ili sam sebi pripisao ovo prezime kao podsjetnik na propuste u njegovoj prošlosti ili ga je netko njime ‘nagradio’ kako bi ga zauvijek pratila kazna zbog počinjenja zločina.

Booth napomije da je Roger bio pred sudom tri puta unutar vremenskog razdoblja od devet mjeseci, a na svakom račištu njegovo je prezime zapisano drugačije. U jednom spisu stoji Roger Fuckebythenavele, u drugom Fukkebythenavele, a u trećem spisu Fuckebythenavel.

‘U dva je slučaja bio pozvan na sud da odgovori na ozbiljnu kaznenu prijavu dok je treći put samoinicijativno zatražio očitanje koje je odbijeno’, kazao je Booth.

Do sada je najstarijim poznatim pisanim primjerom riječi ‘fuck’ smatran dio pjesme ‘Falen flyys’ koja datira iz 1475. godine.

U pisanoj povijesti bilo je još nekoliko primjera zapisa u kojima se pojavila sporna riječ, no detaljne istrage su pokazale kako nisu korišteni u tom kontekstu.
 
(dnevnik.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,