Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Klonirani odrezak na tanjuru

Klonirani odrezak na tanjuru

klonirane-zivotinje-gmoEuropska unija ─çe uskoro morati donijeti odluku o dozvoli prerade mesa kloniranih ┼żivotinja. Jedni ka┼żu da bi to bilo nemoralno i ┼ítetno, a drugi da je znanstveno dokazano kako se ovo meso ne razlikuje od “obi─Źnog”

Mi zapravo ve─ç sada jedemo meso kloniranih goveda i svinja. Do sada je va┼żilo pravilo da je meso kloniranih ┼żivotinja zabranjeno za prehranu u Europskoj uniji. Ali ve─ç se uveliko uvoze jajne stanica, sperma i mlijeko kloniranih ┼żivotinja, uglavnom iz Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava.

Sperma se koristi za oplodnju. Do sada nije bila na snazi obveza deklariranja tako uzgojenih ┼żivotinja. Dakle, trenutno svatko mo┼że – i ne znaju─çi – kupiti meso kloniranih ┼żivotinja. Pritom se uvijek postavlja: kakve rizike sa sobom nosi tehnika kloniranja?

Ima li meso kloniranih ┼żivotinja druk─Źiji ukus?

U supermarketu se ne prodaje meso kloniranih ┼żivotinja – ono bi bilo preskupo – ve─ç meso njihovog potomstva. Znanstvenici tvrde da je po svim aktualnim saznanjima ovo meso potpuno isto kao meso nekloniranih ┼żivotinja pa potro┼ía─Źi nisu izlo┼żeni posebnom riziku. Christoph Then iz neovisnog Instituta za biotehnologiju Testbiotech, me─Ĺutim, upozorava da se o mesu kloniranih ┼żivotinja premalo zna: “Trebali bismo pri─Źekati i ne jesti to meso dok ne dobijemo rezultate znanstvenih istra┼żivanja“. Za sada nema statistika o udjelu mesa kloniranih ┼żivotinja u ukupnoj ponudi na tr┼żi┼ítu, ali je on malen.

Postoji li rizik za ┼żivotinje?

Da, postoji. ┼Żivotinje ─Źe┼í─çe obolijevaju, ─Źe┼í─çe se pojavljuju komplikacije kod okota, a uo─Źene su i ─Źe┼í─çe deformacije. Kriti─Źari kloniranja poput Christopha Thena imaju prije svega eti─Źke dvojbe: “I ┼żenke kojima izvadi jajna stanicu imaju zdravstvenih problema. ┼Żivotinje, sveukupno gledano, vi┼íe pate.” No, njema─Źki Savezni institut za zdravlje ┼żivotinja tvrdi da potomci kloniranih ┼żivotinja nemaju posebno izra┼żenih zdravstvenih problema. Ostaje, dakle, samo moralno pitanje: smijemo li to raditi?

Za┼íto je potrebno deklariranje ovih ┼żivotinja?

Zato ┼íto je uvoz sperme kloniranih ┼żivotinja u porastu. Ako se ne deklarira porijeklo ┼żivotinja i mesa, ve─ç za nekoliko godina potro┼ía─Ź ne─çe biti siguran koji odrezak potje─Źe od prirodno uzgojene, a koji od klonirane ┼żivotinje. Kona─Źno, njegovo porijeklo se vi┼íe niti ne bi moglo sa sigurno┼í─çu utvrditi. Upravo zbog toga Bj├Ârn Petersen sa Saveznog instituta za zdravlje ┼żivotinja ka┼że da je deklariranje ┼żivotinja nepotrebno: “Ima smisla deklarirati ne┼íto samo onda ako to mo┼żete i kontrolirati. Ali ja nikada ne bih mogao dokazati da neko tele potje─Źe od obi─Źno uzgojene krave ili od klona. Ako ne mo┼żemo isklju─Źiti zlouporabu, onda je deklariranje besmisleno.” Njegov institut ionako smatra da ne postoji dokazani rizik za zdravlje potro┼ía─Źa pa stoga ni potreba da se ne┼íto poduzme.

Zašto uopće kloniranje?

Za sada kloniranje jo┼í nije profitabilno, proces nije efikasan i tehni─Źki je puno zahtjevniji nego ┼íto je to konvencionalni uzgoj. Zato u hladnja─Źama nikada ne─çe biti isklju─Źivo meso kloniranih ┼żivotinja. Me─Ĺutim, postoje sporedne tr┼żi┼íne potrebe. “Uzgajiva─Źi mo┼żda ┼żele kopiju svog najboljeg bika ili ┼żele zadovoljiti pove─çanu potrebu za sjemenom za uzgoj”, obja┼ínjava Petersen.

Tehni─Źki su izvodive i ciljane mutacije da bi se dobilo vi┼íe mesa. U Europskoj uniji je to zabranjeno, ali je vrlo te┼íko dokazati da je rije─Ź o kloniranju. “U na─Źelu radimo isto ┼íto su stolje─çima radili uzgajiva─Źi, samo br┼że”, tvrdi Peterson. On dodaje kako ─çe se u budu─çnosti morati raspravljati o tome ┼żelimo li da nam klonirano meso zavr┼íi na tanjuru ili ne. Ali ─Źak i ako bi se Europska komisija odlu─Źila protiv toga, te┼íko ─çe se mo─çi sprije─Źiti prodiranje mesa nastalog turbo-uzgojem u SAD-u ili Kini na europsko tr┼żi┼íte.

Što dalje?

Europski parlament i Europska komisija moraju se usuglasiti oko jedne od tri mogu─çnosti: zabrane kloniranja ┼żivotinja i prodaje mesa ┼żivotinja potomaka kloniranih ┼żivotinja, obveze deklariranja kloniranih ┼żivotinja i mesa koje potje─Źe od njih ili oko dozvole za prodaju ovakvog mesa bez deklaracije. Prema provedenim anketama, ve─çina gra─Ĺana je za kompromisno rje┼íenje – za obvezu deklariranja. Time meso koje potje─Źe od kloniranih ┼żivotinja ne bi bilo zabranjeno, ali bi bilo jasno ozna─Źeno i svatko bi mogao odlu─Źiti ┼żeli li ga kupiti ili ne.
 

 
(dw.de,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,